Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na dachu garażu mam 400mb czarnej rury PE 20mm, która w sezonie służyła za bieda solar do basenu.

Swoje zadanie spełniał bardzo dobrze bo w słoneczny dzień przepływający strumień wody 1-1,2m3 podgrzewał o dt 4-5oC z wyliczeń 4-5kW

Przy "modulacji".tj 7min ON 15-20min OFF woda w rirach potrafiła się podgrzać do ponad 45oC.

Teraz pojawiła się myśl, żeby zrobić test i spróbować podłączyć to do CO.

Jakiej mocy wymiennik najlepiej zastosować do tego eksperymentu, żeby to miało ręce i nogi?

Oczywiście całą aparatura będzie zdemontowana przed pierwszymi przymrozkami.

Opublikowano (edytowane)

Potrzebny jest wymiennik płytowy lutowany o pow wymiany min 1,6m2 np LB31-50H prod Secespol

Lub innego producenta o pow nie mniejszej niż 1,4-1,6m2 lub większej, przyłącza to najlepiej 1"

Jak używany to może być zakamieniony lub brudny cząsteczkami stałymi lub osadami.

I wtedy trzeba już większą pow wymiany lub czyścić taki wymiennik chemicznie.

Moc wymiennika nie jest jego parametrem więc w katalogach czy informacjach tech nie ma takich danych.

Ważna jest dobra izolacja cieplna takiego wymiennika!

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Takiej powierzchni wymiany to nawet nie maja 50kW wymienniki na allegro a ten model który podałeś to prawie 3k brutto.

Myslalem, ze to da radę opędzić  wymiennikiem za 300-400zl a tak to więcej zachodu niż tego warte

Opublikowano

Piastun, na zimę dmuchasz te rury kompresorem? Czy masz grawitacyjnie spadki porobione.

Opublikowano

Dmucham odkurzaczem.

Po 5min i nie mam problemów, 3lata to leży na dachu. Grawitacyjnie u mnie nie spłynie bo raz, że mam te rury zwinięte w spirale to do tego jeszcze główna rura jest wyżej.

Jedynie w tym roku jak dodawałem 200mb rury i odkręciłem złączki to 3 mi pękły. Złączki miałem z 3 firm i z jednej tak się przytrafiło

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Opublikowano

Zebrałem graty i rzutem na taśmę podłączyłem ten solar basenowy do CO.... Akurat jak to ukończyłem to pojawiły się delikatne chmurki no i trzeba przyznać, że dzisiaj u mnie czuć wiatr.

Efekt taki, że stolarki się wychładzają i przez chmury nie są w stanie się dobrze wygrzać.

Mimo to odpaliłem pompke i puściłem to na CO. Woda na kotle wyraźnie wzrosła z 20oC do 26oC przez pół godziny dobiło nawet do 30oC.

Grzejniki było czuć, że są delikatnie ciepłe i tyle.

Teraz czekam na słoneczny dzień i bezwietrzna pogodę. Do tego czasu, muszę jeszcze jedna przerobke zrobić bo jedno podłączenie zbyt mocno dławi przepływ.

Jest zabawa 😉