Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki kominek z płaszczem wodnym do domu 113m2 polecacie.Oraz czy może on być jedynym źródłem ogrzewania w domu?

Prosił bym o pomoc i wasze rady co do mocy kominka oraz jakiego producenta wybrać bo teraz tyle tego jest na rynku że można zwariować.

Opublikowano
Jaki kominek z płaszczem wodnym do domu 113m2 polecacie.Oraz czy może on być jedynym źródłem ogrzewania w domu?

Wybij sobie z głowy, że to sie sprawdzi jako jedyne źródło ogrzewania. Siedzisz 24h w domu ?.

Stałopalnośc którą podają producenci jest sporo zawyżona, poza tym wiem, że co jakiś czas trzeba poprostu coś tam "grzebnąć" żeby się lepiej paliło itd.

Opublikowano

Ja mam kominek z płaszczem wodnym jako jedyne źródło ciepła. Wkład mam przewymiarowany jak na razie bo o mocy 25kw na pow domu 100m2, ale będzie do niego dokładany zbiornik akumulacyjny 500 lub 1000l.

Mając kominek musisz się liczyć że co godzinę max co 2 będziesz musiał do niego coś podłożyć żeby nie wygasł. Mój według producenta spala 6 czy 8 kg drewna na godzinę dokładnie już nie pamiętam ile podaje producent, ale te liczby są prawdziwe. I jak przeglądałem instrukcje innych producentów kominków z płaszczem wodnym o tej mocy to podawali takie same ilości drewna. Przy rozpalaniu jak załaduje cała komorę drewnem to po godzinie dokładam ponownie opału bo w kominku pusto za drugim załadunkiem co prawda dokładam tego opału już mniej ale i tak jak pale to raz na godzinę muszę podejść i dołożyć drewna. Dlatego trzeba sobie zdawać z tego sprawę że kominek to nie kocioł na węgiel do którego przyłożymy raz czy 2 razy na dobę i mamy spokój.

Opublikowano

Na 125m2 pow mam kominek 17kW spięty z buforem 1000l z którego CO ssie gorącą wode jak wygasnie w kominku a i tak jak wracam z pracy to często okazuje się, że juz pracuje kocioł gazowy (pogoda).

POza tym naprawde warto dołożyć do bufora bo inaczej część energii z paliwa idzie w gwizdek tj. komin

Pozdr

Opublikowano

w kominkach z plaszczem wodnym tli sie a nie pali zywym plomieniem. Jak chcesz miec kotlownie z salonu, to czemu nie.

Lepiej pomysl o piecu na paliwo stale.

Jezeli chcesz bardzo grzac kominkiem to rozprowac sobie cieplo na pokoje.