mpendzik Opublikowano 5 Listopada 2009 #1 Opublikowano 5 Listopada 2009 Witam serdecznie Odwiedził mnie wczoraj pewien "fachowiec" i stwierdził pewne uchybienia w mojej instalacji... Zamieściłem poniżej na pierwszym rysunku schemat instalacji obecnej a na drugim schemat instalacji która powinna wyglądać po poprawkach. Chodzi głównie o przeniesieniu powrotu z rozdzielacza na dole ponad powrót przed zaworem 4d, oraz zmiany w podłączeniu naczynia przelewowego... Z tym powrotem to na pewno ma racje bo dlatego "głupieje" zawór 4d, ale czy z tym naczyniem też ?? Wg niego jak zmienię sposób podłączenia naczynia to raczej nie zamarznie na poddaszu... Pozdrawiam i proszę o opinie. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 5 Listopada 2009 #2 Opublikowano 5 Listopada 2009 Jeżeli chodzi o powrót z rozdzielacza to ma racje powinien być wpięty przed zaworem czterodrożny(wspólny powrót z górnego i dolnego rozdzielacza). Jeśli chodzi o naczynie, twoje rozwiązanie przy kotłach małej mocy jest dopuszczalne. Cytuj
mpendzik Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor #3 Opublikowano 5 Listopada 2009 Dziękuje serdecznie !! Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi