Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry Wszystkim. Prosiłbym o wyjaśnienie mi zasady działania pewnego schematu. Chcę podzielić sterowanie podgłogówką (temperaturą) na każdą z kondygnacji osobno  (dwa sterowania).  W sklepie hydraulicznym powiedziano mi, że można to uzyskać za pomocą montażu sprzęgła. (Regulacje między pokojami chcę uzyskać poprzez regulację rotametrami.) Każda z kondygnacji (2) ma swój rozdzielacz.

Zaproponowano mi coś takiego:

-sprzęgło hydrauliczne z ociepleniem Keller kW40 25/65 GW 1''

-regulator salus control 091FLRF v2 bezprzewodowy x2

- pompa obiegowa IBO Magi 2  25-40/180 x2

Podpowiedzcie mi proszę. Załóżmy czujnik wyśle sygnał do  jednej z pompek, że temperatura jest uzyskana w kondygnacji więc się wyłączy. Domyślam się, że piec będzie chodził dalej żeby ogrzewać drugą kondygnacje. A co w przypadku kiedy i w drugiej kondygnacji temperatura zostanie uzyskana. Skąd kocioł gazowy będzie wiedział, że ma się wyłączyć i nie grzać wody?

Edytowane przez Blutacz
Opublikowano (edytowane)

To co Ci zaproponowali to ON-OFF pomp obiegowych bez informacji o wyłączeniu kotła. Źródło ciepła w tym wypadku nie wie i nie ma informacji co i jakie masz sterowanie na instalacji bo i skąd ma wiedzieć. Musiałbyś mieś sterowanie dwoma obiegami podłączone do źródła ciepła. Podaj jaki masz kocioł ?. Są na rynku sterowniki proste i rozbudowane z prostych polecałbym ST-517. Masz sterowanie dwiema pompami, możesz podłączyć dwa sterowniki i dodatkowo jest styk beznapięciowy który podłączasz do kotła aby miał informację. Dodatkowo możesz podłączyć czujnik temperatury podłogi.

image.png.f5e2ddf907f1a75ddef530cd30a5add1.png

TU masz FILM

Edytowane przez vps1
Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu