Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Noszę się z zamiarem wymiany swojego starego pieca(2007r.) Na razie zastanawiam się nad rodzajem pieca(ogrzewania) czy gaz, pelet czy zostawić eko groszek tak jak mam do tej pory, tylko odświeżyć klasę swojego kotła. I tu moje pytanie jakiej firmy kocioł jest ok. Mój dom wybudowany w 2000r. jeszcze w starym systemie budownictwa podwójny mur z luftem pomiędzy, około 120m grzewczych plus strych nie ocieplony, ale nie użytkowany. Obecny kociął ma 25kw. I cholera mnie już trafia bo mimo ustawienia, groszek raz się topi raz się nie spala. sezon grzewczy zaczynam zależnie od pogody ale zazwyczaj pod koniec Września do Marca, co doprowadza mnie do szału bo wychodzi mi 1 tona na miesiąc co przy obecnych kosztach doprowadzi mnie do bankructwa. Proszę o jakieś rady i z góry dziękuję Pozdrawiam

Opublikowano

Ile ocieplenia na elewacji. Jeśli chcesz zmniejszyć spalanie to tylko i wyłącznie izolacja budynku. Na ten czas to za duży kocioł na ten metraż. 

Opublikowano

Tona węgla na ten metraż przy podajniku to sporo. Ja w zasypowym spalalem 4 tony na sezon. Albo złe ustawienia albo otrzymujesz w domu ze 23 stopnie

Węgiel też ma znaczenie. Mocny smoli i się topi jak piszesz a zakamieniomy rusek mógł przygasac. Szukaj węgla 24-25 Mj/ kg. Ma on większą zawartość popiołu ale spala się bardzo fajnie i nie brudzi kotła.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.05.2022 o 23:08, lips310 napisał:

Witam. Noszę się z zamiarem wymiany swojego starego pieca(2007r.) Na razie zastanawiam się nad rodzajem pieca(ogrzewania) czy gaz, pelet czy zostawić eko groszek tak jak mam do tej pory, tylko odświeżyć klasę swojego kotła. I tu moje pytanie jakiej firmy kocioł jest ok. Mój dom wybudowany w 2000r. jeszcze w starym systemie budownictwa podwójny mur z luftem pomiędzy, około 120m grzewczych plus strych nie ocieplony, ale nie użytkowany. Obecny kociął ma 25kw. I cholera mnie już trafia bo mimo ustawienia, groszek raz się topi raz się nie spala. sezon grzewczy zaczynam zależnie od pogody ale zazwyczaj pod koniec Września do Marca, co doprowadza mnie do szału bo wychodzi mi 1 tona na miesiąc co przy obecnych kosztach doprowadzi mnie do bankructwa. Proszę o jakieś rady i z góry dziękuję Pozdrawiam

Aby palić mniej należy ocieplić a chociaz jak masz nieużytkowy strych, to odizoluj go do reszty domu, rozłożyć wełnę na podłodze, jak czasami chodzicie po strychu, to na wełne płyta OSB, ocieplić dach.

Co do kotła, dla skorzystania z dotacji - to pellet. Jak nie bierzesz dotacji, wówczas możesz w danych konstrukcjach korzystać z dwóch paliw pellet/ekogroszek zaraz po zakupie i montażu.

Z kotła 5ej klasy, jak to tak wielki durszlak, to max 15kW wyjściowo na pellet, z opcją zejścia do palenia ekogroszkiem. Zaznaczam jednak,że badania pod dotacje są stricte pod pellet i tym paliwem należy palić przez 5lat pod rygorem cofnięcia dotacji i kary. Na pellet osobno zrobione badania.

Napisz na priva, to pomogę w doborze kotła tego typu.

Edytowane przez Pieklorz