bergasiowa Opublikowano 19 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Witam. Właśnie zaczynam przygodę z produkcją pelletu. Wszystko było by ok gdyby nie rozdrabniacz do trocin który jak pochodzi ok 10 min wyłącza się. Jaka może być przyczyna 🤔 Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 19 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Witaj koleżanko @bergasiowa na forum Info-Ogrzewanie. Pytanie do Ciebie, czy jeszcze coś organoleptycznie zauważyłaś w tym rozdrabniaczu, po jego wyłączeniu np. ciepłota obudowy silnika napędzającego rozdrabniacz itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergasiowa Opublikowano 19 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Witam. Właśnie nie. Wszystko wydaję się być ok. Silnik nie grzeję się jest zimny. Młynek mieli trociny oczywiście w małej dawcę i jest ok. A po ok 10 min koniec. Wyłącza się i nawet nie chce się włączyć. Musi odczekać chwilę ( tak jakby ostygnąć) i działa przez kolejne 10 min. No ale tak się nie da pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Maja 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Coś więcej o silniku, wyłączniku, ewentualnie o zabezpieczeniach tej maszyny. To wygląda na źle dobrane zabezpieczenie termiczne- przed silnikiem albo silnik ma już takowe w sobie- wtedy gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popcorn1 Opublikowano 19 Maja 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Na bank zabezpieczenie termiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 19 Maja 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Może być dobrze dobrane, ale jak silnik 3-faz to może 1 fazy brakować, choć raczej nie - wtedy się silnik grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 19 Maja 2022 #7 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 Moja propozycja jest taka. Załączamy rozdrabniacz bez wsadu trocin i odmierzamy czas, kiedy automatyka (zabezpieczenia) wyłączą zasilanie rozdrabniacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergasiowa Opublikowano 20 Maja 2022 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Witam Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Test na młynku oczywiście zrobię. Sprawdzę po jakim czasie wyłączy się bez wsadu. Model młynu to młyn bijakowy hmrt 20 Nie mam pojęcia czy ma jakieś zabezpieczenia. Wszelkie prądy robił mi elektryk więc myślę że może dobrze zrobił fazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergasiowa Opublikowano 20 Maja 2022 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 A teraz młyn wogule się nie włącza. W załączniku środek owego młynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek-z-Ulicy Opublikowano 20 Maja 2022 #10 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 3 godziny temu, bergasiowa napisał: ,,, Wszelkie prądy robił mi elektryk więc myślę że może dobrze zrobił ,,, 6 minut temu, bergasiowa napisał: ,,, W załączniku środek owego młynka. Wybacz droga koleżanko @bergasiowa, ale ja już nie będę się udzielał w tym temacie. Po prostu w życiu nie lubię i nie toleruje dziadostwa. Może być skromnie, albo jeszcze bardzie skromniej, ale pewne standardy przede wszystkim bezpieczeństwa powinny być zachowane. Po załącznikach widać, że ten rozdrabniacz to raczej eksponat muzealny, ta skrzynka z przełącznikiem rozruchowym powinna być natychmiast wymieniona. To tyle, z mojej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bergasiowa Opublikowano 20 Maja 2022 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Skrzynka z przełącznikiem jest oczywiście zamknięta. Otworzyłam ją do zdjęcia. Czy uważa Pan że cała skrzynka jest do wymiany. Ja wszystko piszę w imieniu taty któremu pomagam bo on nie jest zbyt internetowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 20 Maja 2022 #12 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Tam jest zabezpieczenie termiczne, trzeba je przestawić o 2-3A więcej, czyli na jakieś 14A. Jak macie elektryka to jego trzeba było najpierw pytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 20 Maja 2022 #13 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 2 godziny temu, sambor napisał: Tam jest zabezpieczenie termiczne, trzeba je przestawić o 2-3A więcej, czyli na jakieś 14A. Wiemy jaki tam jest silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 20 Maja 2022 #14 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Na pewno spory, ma przełącznik gwiazda / trójkąt , czy 5-6kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioBin Opublikowano 20 Maja 2022 #15 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2022 Najpierw tabliczka znamionowa silnika, pozniej otworzyc puszke na silniku i zrobic zdjecie podlaczenia przewodow. PS. Muzeum… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.