Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja kotłowni na olej opałowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Moja obecna kotłownia to:

- kocioł Viessmann Vitorond222 ze sterownikiem Vitotronic200 dwuobiegowy

- ogrzewanie podłogowe ok. 70%

- ogrzewanie grzejniki ok. 30% 4 grzejniki Purmo i 2 łazienkowe

Dom o powierzchni 143m² docieplony z 2006r. z dodatkowym kominkiem (raczej dekoracyjnym, ale można wykorzystać przy większych mrozach).

Chciałbym to zmodernizować w oparciu o pompę ciepła powietrze/woda z ogrzewaniem CO + CWU.

Grzejniki docelowo chciałbym zamienić na niskotemperaturowe klimakonwektory do PC

Nie wiem jak się za to zabrać, czy w oparciu o istniejący system poprzez dołożenie PC, czy całkowite wyeliminowanie poprzedniej kotłowni. W zależności co się będzie bardziej opłacać.

Liczę na pomoc doświadczonych.

Pozdrawiam

Edytowane przez gwidullo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj!
Skoro miałeś nasz kocioł, serdecznie zachęcam Cię do zakupu również naszej pompy ciepła. Zachęcam do złożenia u nas zapytania ofertowego lub bezpośredniego kontaktu z firmami wykonawczymi, które pracują na naszych pompach ciepła. Chętnie podeślę bezpośrednie linki w wiadomości prywatnej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poczytaj o hybrydowych pompach ciepła tj połączenie PC z kotłem gazowym. W czasie większych mrozów zamiast wspomagania PC grzałką elektryczną załącza się kocioł gazowy.

Jeżeli chodzi o grzejniki dobrą opcją przy PC jest wymiana standardowych grzejników na 3 płytowe.

Opublikowano

Przeczytaj co napisałem, a potem udzielaj "wspaniałych" rad!

Przerobię sobie kotłownie z piecem olejowym na gazowy plus pompa ciepła i przyłącze gazowe (na które notabene nie ma możliwości).

Pozostał mi wybór między LG Therma V 9kW, Kaisai Arctic 10kW monoblok lub split.

LG minimalnie drożej.