gwidullo Opublikowano 26 Kwietnia 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Witam, Moja obecna kotłownia to: - kocioł Viessmann Vitorond222 ze sterownikiem Vitotronic200 dwuobiegowy - ogrzewanie podłogowe ok. 70% - ogrzewanie grzejniki ok. 30% 4 grzejniki Purmo i 2 łazienkowe Dom o powierzchni 143m² docieplony z 2006r. z dodatkowym kominkiem (raczej dekoracyjnym, ale można wykorzystać przy większych mrozach). Chciałbym to zmodernizować w oparciu o pompę ciepła powietrze/woda z ogrzewaniem CO + CWU. Grzejniki docelowo chciałbym zamienić na niskotemperaturowe klimakonwektory do PC Nie wiem jak się za to zabrać, czy w oparciu o istniejący system poprzez dołożenie PC, czy całkowite wyeliminowanie poprzedniej kotłowni. W zależności co się będzie bardziej opłacać. Liczę na pomoc doświadczonych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonsultantViessmann Opublikowano 9 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Witaj! Skoro miałeś nasz kocioł, serdecznie zachęcam Cię do zakupu również naszej pompy ciepła. Zachęcam do złożenia u nas zapytania ofertowego lub bezpośredniego kontaktu z firmami wykonawczymi, które pracują na naszych pompach ciepła. Chętnie podeślę bezpośrednie linki w wiadomości prywatnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidullo Opublikowano 9 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 własnie zapytanie ofertowe złożyłe 2 tygodnie temu i poza nr zapytania do dziś cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonsultantViessmann Opublikowano 10 Maja 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Proszę o wiadomość prywatną z numerem zapytania, to poproszę o kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanonier Opublikowano 21 Maja 2022 #5 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 Poczytaj o hybrydowych pompach ciepła tj połączenie PC z kotłem gazowym. W czasie większych mrozów zamiast wspomagania PC grzałką elektryczną załącza się kocioł gazowy. Jeżeli chodzi o grzejniki dobrą opcją przy PC jest wymiana standardowych grzejników na 3 płytowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwidullo Opublikowano 22 Maja 2022 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Przeczytaj co napisałem, a potem udzielaj "wspaniałych" rad! Przerobię sobie kotłownie z piecem olejowym na gazowy plus pompa ciepła i przyłącze gazowe (na które notabene nie ma możliwości). Pozostał mi wybór między LG Therma V 9kW, Kaisai Arctic 10kW monoblok lub split. LG minimalnie drożej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.