renata Opublikowano 30 Października 2009 #1 Opublikowano 30 Października 2009 witam!!!! przeczytałam już chyba całe forum i nie znalazłam odpowiedzi na na nurtujący mnie problem. proszę więc o pomoc!!! Do pieca Viadrus u26 herkules II o mocy 22,5kw mam podłączony bufor 300l. po nagrzaniu w nim wody do temp. 60st.C dopiero oddaje ciepło na budynek. czy nie powinno być tak, że najpierw piec ogrzewa budynek a potem nadmiar tego ciepła kumuluje bufor. czy piec ma odpowiednią moc zakładając że budynek jest nowy dobrze ocieplony pow. 200m2 ok.19 kaloryferów ok.77m2 podłogówka 140l cwu budynek jest parterowy w tej chwili w domu nie jest za ciepło a temperaturę na piecu trudno utrzymać 60st.C Cytuj
neokowal1 Opublikowano 31 Października 2009 #2 Opublikowano 31 Października 2009 Witam, jeśli chodzi o kocioł 22,5 kW na 200m2 w nowym budownictwie to na pewno wystarczająco, natomiast jeśli chodzi o bufor 300L to zdecydowanie za mało. Jesteś pewna że bufor ma 300L, a nie np: 3000L?. Co do ogrzewania najpierw bufora a potem budynku, to oczywiście lepiej jest jak najpierw ogrzewany jest budynek, a nadmiar ciepła magazynowany jest w buforze, ale jeżeli instalacja jest tak zrobiona, że bufor jest jednocześnie wymiennikiem ciepła to nie może być inaczej, tylko najpierw rozgrzewanie bufora, a potem budynku i nie jest to jakiś wielki błąd w sztuce. Jeśli budynek jest nowy i są to dopiero pierwsze dni pracy instalacji c.o. to jest normalne, że nie jest za ciepło. Akumulacja ciepła w ścianach i stropach budynku jest tak duża, że dopiero po tygodniu palenia można wyciągać pewne wnioski. Cytuj
renata Opublikowano 31 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 31 Października 2009 bufor na pewno jest 300l a dom ogrzewam już albo dopiero 2miesiące Cytuj
neokowal1 Opublikowano 31 Października 2009 #4 Opublikowano 31 Października 2009 Jeżeli to jest tylko bufor to zdecydowanie za mały, ale jeżeli ten bufor pełni rolę wymiennika ciepła to jest to rozwiązanie prawidłowe. Najlepiej zamieść schemat instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi