balaganksm Opublikowano 30 Marca 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Nowy kociol, instalacja przeplukana, wszystko odpowietrzone i dziala super. Problem tkwi w tym ze kiedy u gory w sypialni grzejnik jest zakrecony, ten w salonie dziala ok. Kiedy zas odkrece grzejnik w sypialni ten na dole natychmias przestaje dzialac. Analogicznie dzieke sie tak z malym pokojem na dole i sypialnia corki. Nie mam pojecia jak to jest polaczone, mieszkamy w angielskim domu z 1965r. Instalacja zapewne jest nowsza ale angielska robota do najlepszych nie nalezy. Ktos ma jakis pomysl co to moze byc? Tylko prosze nie kazcie mi odpowietrzac grzejnika bo jest odpowietrzony :);) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac08 Opublikowano 30 Marca 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Układ grawitacyjny? Przez brak zaworów termostatycznych powinieneś tak przykręcić te grzejniki na górze (ale nie całkiem), żeby część ciepłej wody przepływała przez dolne grzejniki. Trzeba trochę się pomęczyć z regulacją, żeby wszystko działało zadowalająco bez zaworów termostatycznych i pompki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balaganksm Opublikowano 30 Marca 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Mam zawory termostatyczne na kazdym grzejniku. Uklad jest z combiboilerem czyli piec dwufunkcyjny worcester greenstan 8000 i nie mam zbiornika grawitacyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gersik Opublikowano 31 Marca 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Zrównoważyć przepływy na nastawach wstępnych przy zaworach termostatycznych lub przykręcić zawory powrotne tak aby instalacja grzała jednakowo wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.