Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzie艅 dobry, mam problem z wysokim spalaniem ekogroszku w tym piecu. Na drzwiczkach na samym dole jest taka rozeta reguluj膮c膮 dop艂yw powietrza. Mam ja otwarta i my艣l臋, 偶e przez to wychladza si臋 kocio艂 i dlatego bierze wi臋cej paliwa. Pytanie czy ta rozeta powinna by膰 otwarta czy zamkni臋ta? Je艣li jest zamkni臋ta to w piecu na podtrzymaniu jest bardzo du偶o dymu, s膮dz膮, smola, korozja tylnej 艣cianki kot艂a. Je艣li jest otwarta w piecu jest czysto i sucho, ale bierze du偶o paliwa.聽

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Tak kocio艂 z podajnikiem. Wyczyszcz臋 komin i czopuch. A kana艂y powietrzne w retorcie nie b臋d膮 temu winne? Nie wiem jak je wyczy艣ci膰.

Dzi臋kuj臋 za odpowied藕. Teraz wiem na pewno, 偶e to powinno by膰 zamkni臋te..聽

A tak przy okazji czy ten piec powinien mie膰 deflektor czy nie. Mo偶e on te偶 ogranicza cug w podtrzymaniu?

Deflektor T wisi sobie lu藕no na ruszcie awaryjnym.

Opublikowano

Komin i czopuch czysty. Zamkni臋ta rozeta to dym, smola i og贸lny syf w kotle. Rozeta lekko otwarta kocio艂 czysty bez smoly i czarnego syfu w 艣rodku. Przy zamkni臋tej rozecie ekogroszek kisi si臋 w retorcie i produkuje mn贸stwo czarnego dymu.聽

Opublikowano

Zapewne kocio艂 d艂ugo stoi w podtrzymaniu. Opa艂 si臋 kisi, i st膮d ten problem. Rozeta musi by膰 zamkni臋ta, tak jak kolega wy偶ej doradza艂. To kocio艂 z nadmuchem, i cz臋艣膰 spalin mo偶e si臋 wydostawa膰 do kot艂owni, a co to mo偶e spowodowa膰, to ju偶 chyba nie musz臋 pisa膰.聽

Rozwi膮zaniem tego problemu jest sterownik z pidem. Wtedy dobrze ustawione parametry nie pozwol膮 aby kocio艂 sta艂 w podtrzymaniu. Oczywi艣cie latem jak b臋dziesz grza艂 sam bojler, to nawet to nie pomo偶e.

Takie rzeczy dziej膮 si臋 r贸wnie偶, jak kocio艂ek jest zbyt du偶y.聽

Deflektor zostaw na miejscu. On pomaga w dopalaniu dymu. Przynajmniej cz臋艣ciowo.

Opublikowano
W dniu 8.03.2022 o 21:43, Marcin-Jacek napisa艂:

Tak kocio艂 z podajnikiem. Wyczyszcz臋 komin i czopuch. A kana艂y powietrzne w retorcie nie b臋d膮 temu winne? Nie wiem jak je wyczy艣ci膰.

Dzi臋kuj臋 za odpowied藕. Teraz wiem na pewno, 偶e to powinno by膰 zamkni臋te..聽

A tak przy okazji czy ten piec powinien mie膰 deflektor czy nie. Mo偶e on te偶 ogranicza cug w podtrzymaniu?

Deflektor T wisi sobie lu藕no na ruszcie awaryjnym.

Diagnoz臋 postawi艂e艣 najprawdopodobniej prawid艂ow膮. Wyczy艣膰 te kana艂y powietrzne. Nie wiemy jaki masz palnik wi臋c trudno podpowiedzie膰 jak si臋 za to zabra膰.聽

Opublikowano (edytowane)

Ok, wiem ju偶, 偶e rozeta musi by膰 zamkni臋ta i deflektor jest potrzebny. Palnik jest 偶eliwny, nie wida膰 偶adnych 艣rub, wi臋c pewnie tylko trzeba go 艣ci膮gn膮膰 do g贸ry. Pewnie jest przyklejony jakim艣 uszczelniaczem.

Kocio艂 pewnie przewymiarowany, ale puki co nic na to nie poradz臋. Widze, 偶e z zamkni臋ta rozeta b臋dzie pali艂 zdecydowanie mniej. Tylko pewnie szybciej dokona 偶ywota.

Po otwarciu drzwiczek buchaja k艂臋by dymu do kot艂owni. Nawet jak je na chwil臋 zamkn臋 i zn贸w otworze to zn贸w pe艂no dymu. Dym idzie te偶 taki sam z komina. Dodam, 偶e tak jest tylko w podtrzymaniu. Wentylator za艂膮cza si臋 co 10 minut, ekogroszek podawany jest co 20.

Wczoraj wygarn膮艂em ca艂y popi贸艂 i ekogroszek z retorty, dodatkowo w艂膮czy艂em odkurzacz i przystawi艂em do tych dziurek i naci臋膰. Dodatkowo 艣ci膮gn膮艂em wentylator i tam te偶 wszystko odkurzaczem wygarn膮艂em. Pomog艂o na par臋 godzin. Dzi艣 wiecz贸r zn贸w pe艂no dymu w kotle..聽

Zajme si臋 porz膮dnie czyszczeniem na wiosn臋 jak b臋d臋 m贸g艂 piec wygasi膰. Ale i tak my艣l臋 偶e co艣 jest nie tak..聽

Edytowane przez Marcin-Jacek
  • 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Wyczy艣ci艂em palnik. Pod spodem by艂o mn贸stwo popio艂u, chodzil chyba tak na 1/2. Jest o niebo lepiej, ale czasem jednak potrafi dymi膰 np po poruszaniu w臋gielk贸w pogrzebaczem. Mo偶e wazne jest u艂o偶enie ich.聽

Generalnie zauwa偶y艂em, 偶e kociol mniej pali. Wcze艣niej by艂o to oko艂o 90kg ekogroszku na tydzie艅. Obecnie oko艂o 60kg. Ma艂y domek 60m z piwnica i strychem nieu偶ytkowym. Ocieplony. Grzeje co i wod臋 u偶ytkow膮.

Zauwazylem jednak, 偶e popi贸艂 jest koloru czarnego, wcze艣niej by艂 szary i dym jest jakby bardziej toksyczny.聽

Tylna 艣cianka kot艂a bardziej brudna i pewnie korozja szybciej ja zje. Wcze艣niej by艂a czysta, bez sadzy i sucha.

Mo偶e te kana艂y zapychaja si臋 podczas czyszczenia. Mn贸stwo sadzy spada na palenisko. Czyszcz臋 raz w tygodniu w przerwie pracy. Mo偶e czym艣 zakrywac?聽

Opublikowano

Najlepszym rozwiazanim jest zmniejszac moc kotla-mniejszy czas podawania opalu,czy wieksza przerwe pomiedzy podawaniem,by kociol byl du啪o wiecej w pracy,ni啪 w podtrzymaniu.Dopasowac nadmuch do tej inej mocy,wyprobowac i zapisac 2-3 take ustawienia mocy i u啪ywac dla pogody.Najlepszy jest sterownik z PID i palenie stale automatyczne na mocy jaka jest potrzebna.

Opublikowano

Prac臋 mam 12sek do 40 przerwy. W ten spos贸b szybko dochodzi do zadanej temperatury. Przerw臋 mia艂em ustawiona na 10 minut p贸藕niej 20, a teraz ustawi艂em na 15 i zobacz臋 jak b臋dzie. Nadmuch reguluje przes艂ona. Wcze艣niej w臋gielki spada艂y niedopalone, teraz robi si臋 taka dziura w 艣rodku a wok贸艂 jest taka korona skrzep贸w popio艂u. W czasie pracy spada to do popielnika i zn贸w jest g贸rka zazacych si臋 w臋gielk贸w.聽

Opublikowano (edytowane)

To zapisaj tego ustawienia na kartke(na du啪e mrozy),zmieniaj na 6/40 i obni啪aj nadmuch tak,by sa nie wypalowal kopczyk.Niech kociol wiecej pracuje,ni啪 spi.Nie jest celem co najszybczej doisc zadanej,odwrotno jest liepiej w kotle i kieszeni.Nadmuchu steruj na sterowniku przy stalej sczelinie na przeslonie 2-3 cm.Kiedy robi sa dziura wypalona na palniku i kolo sa kalafiory,jest du啪y nadmuch.Kiedy tylko przyslonisz dmuchawe,mo啪e daje mniejsza objetosc powietrza,ale podcisnieniem na wstepnej stronie wzrosna jej obroty i cisnienie poza mo啪e byc tak same....Liepiej na sterowniku.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Zmieni艂em rano. Efekt - s膮dza zn贸w szara, d艂ugo pracuje, ale temperatura skacze 3 4 stopnie a nie 10 15.. Wygl膮da to lepiej ni偶 by艂o.聽

Nie dymi puki nie rusze tych skrzep贸w z palnika. Je艣li je zrzuc臋 zaczyna zn贸w kopcic..聽

Opublikowano

Jescze zbywa dopasowac nadmuch do pozbawienia tych kalafiorow popiola obni啪enim lekko ponad granicu kopczenia i w podtrzymaniu podobne ustawienie podania i przedmuchu jak w pracy plus 2-3 sek w podaniu wegla i do czasu przedmuchu dodac czasu na rozbieg dmuchawy do obrotow.Obserwowac,czy sa nie wypala,czy nie gromadzi tam opal,kopczyk jakby bez zmian 3-5 cm ponad palnik i w srodku nie ma czarny nie palacy sa wegiel kopczacy.Bedzie czysczej eko i ekonomicznie.Podstawa dobro usczelniana koronka palnika oczywiscie.

Opublikowano

Ju偶 par臋 dni po czyszczeniu tych kana艂贸w nie dymi jak wcze艣niej. Przestawi艂em te偶 prac臋 na 6 do 40. Ustawi艂em te偶 nadmuch tak by kopczyk nie zapada艂 si臋 i nie zrzuca艂 nie spalonych w臋gielk贸w.

Wyglada to zdecydowanie lepiej i ca艂y czas rozeta zamkni臋ta.聽

U偶ywam te偶 carbosmaru, mo偶e on te偶 zapycha te kana艂y?聽

A jeszcze jak to jest z pomp膮 obiegow膮 musi pracowa膰 ca艂y czas, czy wy艂膮cza膰 si臋 okresowo?聽

Obieg jest przez grzejniki i jak pompa chodzi ca艂y czas to zawory termostatyczne i tak puszczaj膮. Robi si臋 wtedy bardzo gor膮co.聽

Jak si臋 wy艂膮cza po zadanej temperaturze to zn贸w powr贸t jest ch艂odny.聽

Mam tak膮 funkcj臋 temperatura za艂膮czania pomp. Mam ustawiona na 60 stopni. Wi臋cej nie da si臋. Kocio艂 ustawiony na 56 stopni. Jak temperatura spada do 55 to pompa wy艂膮cza si臋. Jak kocio艂 ostygnie do 54 to rusza praca i jak temp dobije do 60 to zn贸w rusza pompa. Mo偶e tak by膰?聽

Opublikowano

Ja bym poniechal pompke dzialac i cos bym zrobil z tymi glowicami,taka jest droga k osczednosci.Jeden grzejnik musi byc otwarty do ruchania obiegu,lazienka,czy gdzie beda najnmiejsze straty.Mo啪e pompka przepchawa cisnieniem,kiedy sa wszystkie zamkniete ?

Opublikowano

Na jakim biegu chodzi pompa?聽聽

Opublikowano

Pompa chodzi na pierwszym biegu. Zastosowa艂em wszystkie rady. Grzejnik w 艂azience b臋dzie ca艂y czas w obiegu a reszta na termostatach. Pompa te偶 b臋dzie ca艂y czas pracowa膰 偶eby termostatach temperatur臋 powrotu.聽

Mam takie menu zaw贸r i termometr do tego. Czy to jest do tego zaworu tr贸j i cztero drogiego? Ja go nie mam tylko r臋czy zaw贸r do prze艂膮czania du偶y obieg zimowy z grzejnikami i ma艂y tylko woda u偶ytkowa bez pompy grawitacyjny. Tego termometru u偶ywam do patrzenia na temperatur臋 powrotu tam go po艂o偶y艂em.聽

Jaka powinna by膰 temperatura kotla? Obecnie mam 58 czy taka dobra czy te偶 ustawi膰 inna? Powr贸t jest zawsze powy偶ej 50 a cz臋sto i 60. Woda w bojlerze tez bardzo gor膮ca. No i teraz w 艂azience sauna a. Mo偶e zmniejszy膰 t膮 temperatur臋 kot艂a?聽

Opublikowano

Poni啪ej 55 nie ustawialbym.Nie musi byc otwarty grzejnik w lazienke na full,na polowe otwarty mo啪e byc by bylo przeplywu i nie oporu cisnienia oproci pompke przy wszystkich zatwartych glowicach.

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam takie pytanie posiadam Palnik Eko-Pal, mam troszk臋 problem z spiekami , je艣li pr贸buje zmiejszac powietrze to wtedy nie dochodzi na drug膮 stron臋 podajnika,

Zastanawiam si臋 r贸wnie偶 czy jest du偶a r贸偶nica w ilo艣ci spalania ekogroszku je艣li przykladowo teraz mam ustawienia 9 sek podawania 1:07 min przerwa dmuchawa 26 % i je艣li b臋d臋 chcia艂 aby z drugiej strony dopala艂o i zwieksze powietrze na 36% i podawania 9 sek a przerwa 50 sekund b臋dzie mi o duzo wi臋cej palic ekogroszku ? Deflektor jest czarny na obydw贸ch ustawienia, dmuchawe jedynie bym musia艂 da膰 na 40 procent, qby by艂o bia艂o,聽 ale wtedy i zmiejszyc przerw臋 znowu w podawania a si臋 boj臋 偶e wi臋cej mi b臋dzie palic , teraz mi.pali 30 kg na dob臋 dom 200m聽

Zamontowa艂em r贸wnie偶 termometr spalin w czopuchu i mi pokazuje oko艂o 120-150 stopni , do komina jest wpuszona rura wi臋c si臋 nie boj臋 o komin

Lepiej tak naprawd臋 da膰 najmniej powietrza i podawania czy wi臋cej powietrza i wi臋cej podawania , szybciej wtedy dochodzi do zadanej temperatury ?聽

Edytowane przez Venom123
Opublikowano

Ok mam 58 temp na piecu. Grzejnik w 艂azience otwarty na full. Je艣li go zmniejsz臋 to otwiera si臋 zaw贸r w pokoju mimo, 偶e jest ustawiony na 2.

Zawsze jest tak, 偶e pompa kt贸ry艣 zawor otwiera?

• marcin zmieni艂(a) tytu艂 na Ekr Pleszew - ustawienie parametr贸w
Opublikowano

Mo偶e ustawi膰 prac臋 pompy jak troch臋 temp spadnie. Mo偶e powr贸t troch臋 grawitacyjnie pochodzi?聽

Opublikowano (edytowane)

Pompka elektroniczna w autoadapcie wyzeruje tego problemu.Bedzie pracowac na mocy odwislej od ilosci otwartych grzejnikow.Testowales zwykly grzybek zamiast glowice w lazienke i z nim tylko sczeline w zaworu zrobic?,,nie bedzie goracy kompletny grzejnik i troche cisnienia upusci.Kiedy glowicy ustawisz na 2 aj tak zakreczy zawor,kiedy jest za goraco.Mo啪e elektroniczne glowice utrzymalyby zatwarte zawory,bo w nich nie tylko spre啪ynke trzyma scisniety ten guzik zaworu,no jedna pompka elektroniczna tanszy,ni啪 sada glowic.Lub porada nr.one-glowicy z pokoju zamienic z ta lazienkowa 馃檪

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Nie mia艂em poj臋cia o takich pompach. Czyli rozwi膮za艂by si臋 problem z nadmiernym ci艣nieniem w uk艂adzie je艣li grzejniki by zamkn臋艂y zawory. A co z powrotem kot艂a, bo ta pompa ca艂y czas zasila te偶 powr贸t kot艂a? Je艣li si臋 w艂膮czy to powr贸t b臋dzie dzia艂a艂 tylko na grawitacji czyli bardzo s艂abo.聽

Opublikowano

Ta pompka trzyma ustawione cisnienie za pomocy obni啪ania,lub wzrastu mocy.Na starej pompke obieg sa zakreczy,moc taka sama i cisnienie poza pompka leci do gory.Mam wilo yonos pico,grundfos te啪 dziala,sa ju啪 te啪 polskie.Nawet sa osczedne.zamiast 20/40/60 W jest ich maximum 22 W.

Opublikowano

Extra, zastosowa艂em wszystkie rady. T膮 pompk臋 te偶 wymieni臋 na tak膮 elektroniczna. Jeszcze zaw贸r jeden w grzejniku, bo w艂a艣nie przez niego pompa wymusza艂a obieg, a teraz nawet na zero przepuszcza.聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.