Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże Spalanie - Czy Kocioł Jest źle Dobrany. Proszę O Pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ja rowniez zakupilem miesiac temu ten kociolek (marciniak kws-p 26kW) pale nim od 3 tygodni dom nowy sciana pustak leier 30 +styropian 12cm, powierzchnia domu to ok 160m2 +36m2 garaz kociol na dobe pali jakies 50-60kg masakra co jest z tym kotlem nie tak

prosze o pomoc moze ktos juz go rozpracowal liczylem na zuzycie 20-30kg a tutaj 2 razy wiecej

z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Witam!

Przyznam się, że nie jestem instalatorem, ale dziwią mnie sytuacje, gdy do domu o pow. 160 m.kw dobiera się kocioł 26 kW, a nie 20 kW , kiedy producent twierdzi, że ten mniejszy ogrzeje 160 m. kw?

W moim przypadku było odwrotnie. Z uwagi na b. małą kotłownię instalator zaproponował mi kocioł 17 kW, mimo 160 m. kw powierzchni i moich obaw. Początkowo podczas uruchamiania wydawało mi się, że jego moc będzie za mała, ale teraz dochodzę do wniosku, że nie warto kupować za dużych kotłów.

W naszym klimacie ostrej zimy jest ok. 2 tygodnie, więc nie powinno się dobierać pieca patrząc tylko na te 2 tyg. Lepiej kupić mniejszy kocioł, a podczas mrozów dogrzewać dom kominkiem (prawie każdy nowy dom posiada salon z kominkiem). Warto za to moim zdaniem przewymiarować grzejniki.

Wracając do zużycia węgla. Na stronie Marciniaka podane jest w pkt.5 dla mocy nominalnej 26kW zużycie 4,7 kg/h, czyli przy 40% mocy nominalnej wychodzi 45 kg/dobę. Dla kotła 20 kW - 35,5 kg/dobę, więc dużo jak na mój gust, ale lepiej spalać 35 zamiast 45. Mój kocioł zjada obecnie ok. 20 kg/dobę, ale to nie kocioł Marciniaka no i jest mniejszy. Warto też dla zmniejszenia zużycia posiedzieć w kotłowni i poszukać najlepszych ustawień (szczególnie dmuchawy). Myślę, że nie warto też kupować najlepszego ekogroszku, ale najtańszy miał.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

w wyniku zmiany ekogroszku z czeskiego na polski zauwazylem duze zmiany aktualne zuzycie waha sie w zakresie 20-25kg na dobe (pierwsze proby 50kg na 60h przy dodatniej temp na zewnatrz).brak termostatow na grzejnikach oraz jescze nie dzialajacy uklad Cwu , w popiole zauwazylem resztki niedopalonego wegla (nie wiem ktory z parametrow zmienic aby dopalal wszystko)

moje ustawienia

Pauwczesniej 260 aktualnie 480

Cdp 30

Ppo 0

CoC 5

Ofs 10

bPo 9

zadana temp na piecu 53st , wewnatrz budynku 18 stopni (budynek jeszcze nie zamieszkaly)

pozdrawiam

Opublikowano
Myślałem, aby wprowadzić poniższe zmiany w kotle co o tym myślicie. Czerwone przegrody spowodowałyby wydłużenie czasu przepływu powietrza przez kocioł zgodnie z zielonymi strzałkami, ale czy nie spowoduje to np złego ciągu? Dajcie znać co myślicie na ten temat.

Czerwone przegrody są bardzo dobrze pomyślane.

Co to jest pozycja 7 na rysunku?. Jeżeli to jest klapka mającą za zadanie skrócenie obiegu spalin to powinna być zamknięta ze szczelnością 100%.