Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły gazowe 1-funkcyjne małej mocy (zestawienie - luty 2022)

jarrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że rozglądałem się za kotłami o niskiej mocy zrobiłem małe zestawienie najbardziej popularnych kotłów jednofunkcyjnych. Ceny tylko dla zorientowania się, pewnie jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie taniej. Pewnych danych nie udało się znaleźć. Jak ktokolwiek dotrze do  tych informacji proszę o info, uzupełnię. Również, gdyby któreś dane wymagały aktualizacji, proszę pisać.
Moc brałem dla niskiego zakresu temperatury, bo jednak większość używa ich w niskim zakresie temperatur. Często w dokumentacji podawane są emisje tlenków azotu oraz moc minimalna przy poziomie 30% mocy kotła i niskiej temperaturze, dopisałem te dane choć nie wiem czy są wyznacznikiem spalania i ogólnej energooszczędności kotłów.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tWR9Vn9pUBJEo3-FPmOLdhFfTaGb4Y9H/edit?usp=sharing&ouid=117139160490976469225&rtpof=true&sd=true

Może komuś się przyda

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

1. Przepływówka pracuje na dużej mocy żeby dawać odpowiednio wysoką temperaturę do np. wzięcia prysznica. Nie ma możliwości zrobienia ciągłej cyrkulacji CWU w rurach bez zasobnika więc jeżeli nie ma takiego typu kotła blisko kranu/prysznica/wanny to podczas poboru wody zużywasz na start bardzo dużo energii i marnujesz wodę czekając aż poleci ciepła. Dodatkowo albo kocioł grzeje CO albo CWU. Może realizować tylko jedną funkcję. Przy docieplonych domach ma to może małe znaczenie ale z drugiej strony kocioł mógłby grzać cały czas grzejniki zamiast się przełączać chwilowo na wodę przy każdym odkręceniu kurka z gorącą wodą.

2. Kocioł z zasobnikiem dogrzewa wodę raz na jakiś czas i nie potrzebuje do tego wielkiej mocy. Im więcej wody w zasobniku tym wolniej się ona wychładza nawet podczas poboru. Przy kilku użytkownikach takie rozwiązanie jest bardzo ekonomiczne. Możesz dorzucić stałą cyrkulację ciepłej wody w rurach żeby podczas poboru od razu leciała ciepła niezależnie od punktu poboru. Owszem, są straty przy takim rozwiązaniu ale coś za coś. Dodatkowo kocioł nie musi się przełączać na dogrzewanie CWU podczas poboru ciepłej wody więc może grzać dłużej w trybie ciągłym.

3. Kocioł z wbudowanym zasobnikiem byłby OK dla krótkiego poboru ciepłej wody np. aby umyć ręce no i jednak odległość od punktu poboru do kotła również musiałaby być mała. Jeżeli jest kilku domowników i prysznic biorą jeden po drugim to ten zbiorniczek w środku momentalnie jest pusty i kocioł pracuje jak przepływówka znowu na pełnej parze.

Dlatego użytkownicy najczęściej wybierają kocioł z zasobnikiem.

W dniu 27.02.2022 o 23:24, mahony napisał:

Spotkałem się z informacją, że Termeta Golda jak trzeba, to można obniżyć do 2,1 kw przez serwisanta. 

Proszę o jakiś link do dyskusji

Nie ma możliwości edycji pierwszego postu, więc tabelkę z linka wklejam poniżej, sortowanie wg mocy minimalnej:

Przechwytywanie.JPG.0889395eed599b2849c1dc8140921fb5.JPG

Edytowane przez jarrek

Kol. WojtuNie  pisał  kiedyś  o takiej możliwości, nie wskazując  jednak tej wartości. Mi natomiast taką informację przekazał serwisant Termeta. Na ile jest to wiarygodne, to nie wiem.

Dodałem kilka pozycji oraz poprawiłem dane wg aktualnych dokumentów na stronach producentów (Bosch/Buderus/Junkers). Sortowanie wg najmniejszej a następnie największej mocy.

Zestawienie.JPG.f71063329b2476cd373ac837bfe5859b.JPG

Michał, trochę te punkty już nieaktualne. Np: Nowy isotwin T26-CS/1 z SD ma możliwość podpięcia cyrkulacji oraz nie startuje przy każdym odkręceniu wody. Tak samo jest z mocą minimalną - 2.8kw to już nie ma takiej tragedii.

Może ktoś montował taki piec ostatnio i się wypowie ?

Edytowane przez guja

• 1 miesiąc temu...