Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Od dwóch dni mam problem z wentylatorem RVC 13AR

Otóż na sterowniku tech st-450PID jak wejdzie w PIDzie w tryb nadzór to po jego zakonczeniu w przejscie PRACA wentylator na wyswietlaczu TECH pokazuje np 1%, 17%, 30% ale nie rusza nic, no i z czasem zasypuje groszkiem i wygasza piec, pozniej na nowo jak rozpalam to wentylator dziala ( PID ROZPALENIE )

na trybie PRACA RECZNA dopiero wentylator rusza od 60%, na mniejszych % slychac tylko buczenie wentylatora. Zero reakcji.

Dodam ze kondeNsator w wentylatorze 2uf 400v został wymieniony i nic nie poskutkowało.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

A jakieś nastawy w "nadmuch" były zmieniane. I jakie nastawy pracy w PID.

Opublikowano (edytowane)

współczynnik wentylacji -5 podawania -16

menu serwisowe:

wybor wentylatora rv13

Par.Wentyl.pod.wyl

minimum wentylator 30

maks. wentylator 56

minimum obroty 440

max obroty 2100

a nastawy w nadmuch w menu serwisowym to:

min. wentylator 1

max wentylator 55

min obroty 440

max obroty 2600

czas reakcji zgrubny 4sec

czas reakcji prec.  4sec

wsp. proporcj. 8

impulsy wzrostu 7

Edytowane przez adamsjz10
Opublikowano

Szukam zdjęcia, najprawdopodobniej źle wpięty kondensator, był jaz taki temat wstawiałem zdjęcie. Co do ustawień pytałem czy były zmieniane.

Opublikowano (edytowane)

Tak były zmieniane, ale zmieniałem nastawy nadmuchu jak juz wymieniony był kondesator 2uf i dalej był problem z nadmuchem

Dodam też ze tak samo dzieje sie w dwustanie, po przejsciu z podtrzymania w tryb praca wentylator tez nie chodzi.

Teraz wyłączyłem i załaczylem piec na nowo i wentylator w pidzie startował od 1% podwyższając sie o 10% do góry. Przy 41% buczał, przy 51% głosniej, przy 61% ruszył i sie zatrzymał, przy 71% juz wystartował

IMG20220124165154_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220124165243_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220124165245_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220124165115_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220124165138_Easy-Resize.com.jpg

Opublikowano

Porównaj

16415764906372537124389191371914.jpg

Takie objawy na 100 % kondensator, złe podłączenie lub do wymiany.

Opublikowano

A sterownik techa nie ma nic do tego??

Dziękuje za zdjęcia, podłączenie wiec jest takie same. No jedyne co mi teraz na myśl przychodzi ze ten kondensator co dałem też jest uszkodzony...  jesli to napewno nie wina sterownika

Opublikowano

Sterownik też ma . Przywróć ustawienia fabryczne jak wiesz jak. Tech dawał min wentylator 6max75. A jak nie pomietasz to reset mocą. Wiesz jak ? Kod u ciebie ten sam 5162 i 5163 nic 5164 ?

Moc 5164

Na przyszłość w menu nadmuch nic nie grzebiemy ani nie zmieniamy.

Opublikowano (edytowane)

Chyba zadziałało ale poprzez ustawienie wentylatora minimum 6% zamiast 1.

reset mocą 5164? gdzie to?

jak przywracam ustawienie fabrycznew menu głownym to sie zmeiniają parametry ale procz nawiewu, a w menu serwisowym jak zrobie ustawienia fabryczne to w nadmuchu bez zmian (cokolwiek wprowadze w NADMUCH i dam na reset to nic sie nie zmiania czyli:

Godzinę temu, adamsjz10 napisał:

min. wentylator 1

max wentylator 55

min obroty 440

max obroty 2600

czas reakcji zgrubny 4sec

czas reakcji prec.  4sec

wsp. proporcj. 8

impulsy wzrostu 7

Opublikowano

Jeżeli ten sam kod to. Przy ,włączonym PID wchodzisz w menu serwis i 5164 powinien być wybór mocy. Wciskasz i wybierasz inną jak masz a następnie wracasz na swoją moc i wychodzisz. Sprawdzasz w menu nadmuch czy się zmieniły, powinny . Mam TECHa 755 a 450, 480, to bliźniacze modele a pewnych wartości tech nie zmienia. Napisz czy zadziałało.

Opublikowano (edytowane)

Były do wyboru 17, 23kw itd.

Dałem na chwile 17kw potwierdziłem i na nowo przywrócilem 23KW, lecz zadnych zmian w nadmuchu nie było

Opublikowano

A powinny. Spróbuj może jeszcze raz przełączyć na 17 wyłączyć kocioł (zasilanie) ponownie włączyć i wybrać 23.

Bo te pozostałe parametry to też nie do przyjęcia 

Opublikowano

Zmieniłem na 29Kw, wylaczylem wlaczylem na nowo zobaczylem logo SAS i na dole napis 29kw, przywrocilem spowrotem 23kw i dalej te same parametry. nie ma gdzies HARD RESET? 🙂

Opublikowano

No to jeszcze z innej beczki.🤣.

Przełącz na 17 kw i spisz stamtąd wszystkie ustawienia nadmuch. Są takie same i wpisz na swojej mocy. Możesz też porównać jakie są na 29 kw. Innej opcji nie ma.🤦. W akcję desperacji możesz dzwonić do serwisu Sas lub TECH ale najpierw zrób jak wyżej.

🤕

Funkcja nadmuch jest funkcja nadrzędną .Parametry w tej funkcji przypisane są do konkretnej dmuchawy tj mocy i i zakresu obrotów i ilości tłoczonego powietrza dlatego te parametry będą występować. W poszczególnych mocach. Chyba że w opcji nadmuch masz możliwość wyboru dmuchawy wtedy te parametry mogą się różnić ale chyba tylko w zakresie min i max obrotów.

Opublikowano

Jaki efekt, problem rozwiązany ?

Opublikowano

nic nie zmienia parametrow w funkcji NADMUCH po zmianie mocy kotła.

Moze napisze do SAS odnosnie tych parametrów NADMUCHU lub ktos z forum tutaj ma??

W

Opublikowano
W dniu 24.01.2022 o 20:07, 1mps napisał:

Przełącz na 17 kw i spisz stamtąd wszystkie ustawienia nadmuch. Są takie same i wpisz na swojej mocy. Możesz też porównać jakie są na 29 kw. Innej opcji nie ma.🤦

🤕

Funkcja nadmuch jest funkcja nadrzędną .Parametry w tej funkcji przypisane są do konkretnej dmuchawy tj mocy i i zakresu obrotów i ilości tłoczonego powietrza dlatego te parametry będą występować. W poszczególnych mocach. Chyba że w opcji nadmuch masz możliwość wyboru dmuchawy wtedy te parametry mogą się różnić ale chyba tylko w zakresie min i max obrotów.

Zrób jak napisałem, nie czytałeś tego ?

Opublikowano

Jedynie parametry w NADMUCHU zmienily sie jak wybralem wentylator WPA zamiast RVC 13. Dziekuje za pomoc.