Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , zarejstrowałem się ponieważ mam mały dylemat. 
Może zacznę cała historie od opisu domu. Dom z lat 80 tych , cegła 25 + styropian 15 cm . Stropy zaizolowane wełną . Okna i drzwi nowe .  Powierzchnia do grzania 270m2 + 400l cwu . Kupiłem kocioł używany i pewna firma X zamontowała mi go w dobrych pieniądzach lecz jeśli chodzi o ustawienie parametrów zostawili to dla mnie .. 

Kocioł to starszy model Defro Duo Ekopell 25 Kw . Zamontowali zawór 4D z manualnym ustawianiem czyli „na wyczucie żeby było 48* na termometrze” . Osobny obieg do CWU do zasobnika. Ustawiłem go +- żeby w miarę szybko dochodził do 60* 

Parametry pracy to 20 sek podawania 25 przerwy i nadmuch na 7 (skala 1-20) Histereza 2* 

Parametry podtrzymania to 7 sek pracy na 30 sek przerwy nadmuch 6 . 

Próbowałem coś obniżać ale kocioł nie potrafił dojść do zadanej i wywalał alarm. 

Na każdym grzejniku termostat na 2,5-3 w domu jest przyjemne 22-23 stopnie. Chodzi cała dobę na pellecie Fenix cena w tej chwili ok. 1400 zł za tonę . No i tutaj jest problem albo może się mylę- spalanie to ok.5-6 worków na dobę czyli nawet 90kg , jest to adekwatne czy ktoś ma jakieś sugestie? Jeśli ktoś ma doświadczenie z tym kotłem lub chce się wypowiedzieć proszę pisać . Z góry dziękuję. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Ten twój Defro to wersja z rusztem wodnym? I jeżeli tak to masz w nim sadzę? A ta nie powinna w pelleciaku występować wcale. Bo to mogłaby być jedna z przyczyn takiego a nie innego spalania.  Drugą sprawą to to, że ten kocioł mocno średnia konstrukcja. Wymiennik na szybkiego zaadaptowany z ekogroszkowca z wymiennikiem poziomym. Trzeba to często czyścic. Bo kilka już milimetrów pyłu na półkach znakomicie izoluje wymiennik. A dzięki temu podnosi się temp. spalin i zwyczajnie więcej ucieka w komin. Następny punk to to te szybkie dochodzenie do temp zad.. Jak często kocioł się odpala i ile stoi? Trzeba spróbować ustawić zadaną na 70 stopni z histerezą 10 i wyłączyć nadzór. Albo obniżyć moc i niech sobie pracuje bez rozpalania. Trzeba zobaczyć co bedzie lepsze. Ostatnim punktem do zrobienia i to obligatoryjnie, jest siłownik na mieszacz. Włączyć czujnik temp zewn. i odpalić pogodówke mieszacza.

Na taką powierzchnie w tym domu przy obecnej aurze powinno pójść ... jakieś 60 kg. Niestety taka chawira przy najlepszym kotle włoskim czy austriackim i tak by te 45-50 wciągnęła.

Edytowane przez Outsider