Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dobór pompy kotłowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór szanownym forumowiczom!

Piszę, bo przygotowuję instalację w kotłowni. Ogólnie temat będę się starał ogarnąć sam, a na koniec wziąć autoryzowanego hydraulika do sprawdzenia wszystkiego oraz startu kotła. Kocioł jest na pellet.

Instalacja będzie następująca: Kocioł -> bufor 800l -> rozdzielacz 4 obiegowy.

• Pierwszy obieg będzie posiadał grupę pompową przewałową i z niej będzie szła woda na wężownicę zasobnika CWU (300l).
  • Drugi obieg to grupa pompowa z mieszaczem, którą podłączam do podłogówki w piwnicy.
  • Trzeci obieg to grupa pompowa z mieszaczem, którą podłączam do podłogówki na parterze.
  • Czwarty obieg to grupa pompowa z mieszaczem, którą podłączam do podłogówki na poddaszu.

Ogólnie grupy pompowe mam wybrane. W każdej jest zamontowana pompa WILO PARA 25/6. Nie mam pojęcia jak dobrać do tego pompę kotłową na powrocie. Zakładam że pompa ma być pomiędzy buforem, a kotłem, prawda? Planuję tu też zawór trójdrożny z ochroną powrotu, czyli pompa musiała by być pomiędzy zaworem, a kotłem, tak?

Jesteście w stanie coś pomóc w wyborze pompy? Dom to w 100% podłogówka. Nie ma żadnych grzejników.

Dużo zdrowia!

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano
15 minut temu, bbb177 napisał:

Pierwszy obieg będzie posiadał grupę pompową przewałową i z niej będzie szła woda na wężownicę zasobnika CWU (300l).

Jedna uwaga: ten obieg powinien byc przed buforem. Grzanie CWU latem nie wymaga grzania całego bufora.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, gmaj22 napisał:

Jedna uwaga: ten obieg powinien byc przed buforem. Grzanie CWU latem nie wymaga grzania całego bufora.

Zastanawiałem się właśnie nad tym. Kocioł te 300l wody CWU będzie nagrzewał z taką samą sprawnością, jak bufor? W sensie nie będzie się załączał/wygaszał zbyt często? Pięciu domowników jest.

Opublikowano
25 minut temu, bbb177 napisał:

Instalacja będzie następująca: Kocioł -> bufor 800l -> rozdzielacz 4 obiegowy.

3 minuty temu, bbb177 napisał:

Kocioł te 300l wody CWU będzie nagrzewał z taką samą sprawnością, jak bufor?

To ile w końcu jest??? 300 l czy 800 l?? 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, gmaj22 napisał:

To ile w końcu jest??? 300 l czy 800 l?? 

Bufor jest 800l, a CWU jest 300l. Zaznaczyłem to przy pierwszym obiegu, tym z przewałem. Oczywiście nie twierdzę, że musowo musi być ten zespół przewałowy za buforem. Może być przed, jak piszesz. Zastanawiam się tylko co będzie lepszą opcją w przypadku kotła na pellet.