Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Mam pytanie w zakresie podłączenie kotła gazowego Viessmann jak w linku 

VIESSMANN KOCIOŁ VITODENS 100-W 25KW ZASOBNIK 100L 11183132386 - Allegro.pl

Kocioł ma być zamontowany wraz z zasobnikiem i ogrzewać dom około 180m2 w 3 kondygnacjach, na środkowej kondygnacji jest ogrzewanie podłogowe i grzejniki a na pozostałych tylko grzejniki.  Mam dwie różne oferty od instalatorów jedna zakłada podłączenie pieca gdzie pompa kotła ma zasilić grzejniki a do ogrzewania podłogowego ma być duga pompa z mieszaczem i rozdzielaczem. Ta opcja jest dość prosta i nie korzystna cenowo. Jest też druga oferta która zakłada zamontowanie dwóch pomp po za kotłem, sprzęgła hydraulicznego rozdzielaczy, pompy cyrkulacyjnej, naczyń wzbiorczych do CO +CWU i zestawów uzupełniających do grzejników i podłogówki (to chyba coś do sterowania).

Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie bardzo wiem na co się zdecydować, może ktoś podpowie. Czy pompa w piecu i naczynia wzbiorcze muszą być zdublowane?? Czy pompa z pieca jest w stanie zasilić grzejniki przy 3 kondygnacjach?? Jaki będą korzyści z droższego rozwiązania?

Pozdrawiam. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

W pierwszej opcji brakuje mi sprzęgła skoro będzie druga pompa za piecem.  Nie wiem też czy pompa w piecu uciągnie grzejniki przy takim metrażu bo to co producenci wypisują to teoria i należy ją przenieść pod konkretną instalację. Dodatkowo nie rozumiem dlaczego prostsze rozwiązanie z mniejszą ilością oprzyrządowania ma być niekorzystne cenowo. Ktoś próbuje naciągnąć? Co do drugiej opcji to będzie na pewno pewniejsza jeżeli chodzi o wydolność całego układu. Montując sprzęgło i odpowiednie pompy uzyskujesz pewność, że układ będzie wydajny i ogarnie cały budynek bez dziwnych przypadków typu część podłogówki i grzejników niedogrzana na najdłuższych odległościach od kotła. Szedłbym w drugie rozwiązanie bo jest po prostu pewniejsze. U mnie mam w 100% podłogówkę. Początkowo miałem instalację bez sprzęgła, jedynie na samej pompie z kotła która teoretycznie miała wszystko pociągnąć. W rezultacie grzało mi 70m2 zamiast 140m2 czyli połowa podłogi... dopiero po założeniu sprzęgła i wrzuceniu jednej pompy układ przybrał na sile i jest OK natomiast do pełni szczęścia tak naprawdę powinienem był zamontować dwie pompy osobno dla każdej kondygnacji ale! podłogówka ma inne opory. Jedna pompa na grzejniki i druga na podłogę - to musi zdać egzamin tylko żeby to było dobrze podłączone. Może być tak, że jak zostawisz sobie grzejniki na pompie z kotła to ta pompa będzie musiała pracować na wysokich obrotach. Po montażu sprzęgła i mocniejszej pompy układ będzie wydalał na mniejszym obciążeniu. Innymi słowy na początku wywalisz więcej kasy bo to będzie drogie rozwiązanie ale przynajmniej zrobisz raz a porządnie.

Opublikowano

Pompa z kotła na pewno nie uciągnie Ci grzejników i podłogówki.

Jeśli przekroje w instalacji doprowadzającej czynnik na grzejniki będą w odpowiedniej średnicy to pompa z kotła powinna dać radę zasilić same grzejniki. Do podłogówki powinno być osobne sprzęgło i pompa.