Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Viessmann 100-W sterownik/termostat bezprzewodowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chce kupić jakiś sterownik pokojowy do kotła Viessmann 100-W (ale nie ten model obecnie produkowany, tylko ten poprzedni B1HC). Powody są dwa:
1) Chcę zmniejszyć taktowanie kotła, a niestety jeśli jest +5 na zewnątrz i ustawię sobie temperaturę CO na 40 st. (teraz tylko tak reguluje temperaturę) C to dość często się włącza i wyłącza
2) Chcę zmniejszyć temperaturę w domu podczas wyjazdów i być może w nocy (chociaż nie wiem czy to ostatnie ma sens, ale może chociaż 1 stopień z zadanej pomiędzy 1 w nocy a 6 rano, idziemy spać o północy, wstajemy o 8:00) celem oszczędności na gazie.

Wiem, że sterownik ma sens tylko przy czujniku temperatury zewnętrznej którego aktualnie nie posiadam.

Zauważyłem, że mam praktycznie dwie opcje do wyboru:

1) oryginalny sterownik BSOP Viessmann - oryginalny czyli powinien być najlepszy ale z tego co widzę to on z tym kotłem wcale nie współpracuje po protokole OpenTherm. No i tu pytanie: jaki taki sterownik będzie się zachowywał w przypadku natychmiastowego podniesienia temperatury, bo mnie będzie grzał poprostu z grzywej krzewczej a nic ponad to. Ponieważ dla kotla ten sterownik daje tylko informację włącz - wyłącz. Ten sterownik nie ma również możliwości zmiany temperatury CWU która u mnie na codzień jest ustawiona na 47 stopni ale jak idę się kąpać do wanny to muszę przestawić na 60 stopni żeby było komfortowo bo inaczej temperatura wody spadnie.

2) sterownik typu SALUS RT520 czyli uniwersalny komunikujący się po OpenTherm, który wydaje się być lepszym (choć nie jest od producenta). Dlaczego? Skoro komunikuje się po opentherm to rozumiem, że przy dużej zmianie temperatury zadanej (np. z 19 stopni na 22) wyjdzie z krzywej grzewczej i szybciej będzie ciepło. Druga sprawa: Możliwość regulacji temperatury CWU. Choć nigdzie nie widzę w instrukcji czy da się rownież ustawić program CWU? Na pewno coś takiego jest możliwe na sterowniku Elektrobock PT52.

Pytanie jest takie: czy dobrze rozumuje, że sterownik BSOP ma mniejsze możliwości niż te dwa wyżej wymienione niezależnych producentów? Czy wszystkie trzy będą działać z powyższym kotłem? Który lepszy w praktyce i dlaczego? A może jeszcze inny?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks