Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie w kotłowni jest kocioł gazowy jednofunkcyjny z opcją grzania tylko C.O.

Teraz chciałbym dostawić kocioł retortowy z grzaniem cwu.

Poniżej przedstawiam schemat jak planuję to zrobić.Trochę nie czytelny ale chyba da się odczytać.

Wymiennik ma mieć 2 wężownice z myślą o solarach w przyszłym roku.

Teraz moje pytania :)

1. Jeżeli kocioł węglowy będzie miał 38 kW to ile ma mieć wymiennik płytowy ??

2. Czy kocioł jako główne źródło ciepła wpinam do dolnej wężownicy a solary do górnej ??

3. Pompą za zaworem 4D i na cwu będzie sterowana przez węglowy. Czy na pompę za wymiennikiem kupić sterownik na jedną pompę i czujnik dać na zasilaniu kotła przed zaworem 4D??

post-5804-1256065812_thumb.jpg

Opublikowano
ZacZnę od tego, ze kocioł gazowy i na paliwo stałe nie mogą stać w jednym pomieszczeniu. Zabraniają tego przepisy.

Wiem.

Nie ma tego na rysunku ale między nimi jest ściana. Gazówka w innym pomieszczeniu a węglowy w innym.

Opublikowano

W celu niezależnej obsługi pomp można by dodać zawory za i przed pompą. Koniecznie odpowietrznik przy zasobniku (zawór zwrotny) albo cały układ zaworów i pompę przenieść na powrót wtedy ten odcinek odpowietrzy się przez kocioł i naczynie. Po za tym powinno być dobrze.

Opublikowano

O tych zaworach wiem zaznaczyłem je na rysunku jako kółko z kreską o zaworze z wrotnym też pamiętałem.Pamiętam też o odpowietrznikach na wężownicach tylko nie zaznaczałem ich na rysunku.

Dziękuję bardzo za sprawdzenie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko co do sterowania tym wszystkim.

Kocioł będzie sterował pompami z cwu i c.o do wymiennika.

Od wymiennika płytowego będzie pompa na centralne sterowana sterownikiem przylgowym dołączonym do wymiennika.

Myślę o sterowaniu pokojowym typu euroster , który będzie regulował prace pompy c.o. Jak zakupię taki sterownik to ten przylgowy który był w komplecie wraz z wymiennikiem płytowym będzie już nie potrzebny??

Myślałem też o siłowniku na zawór 4D z jakimś czujnikiem.Zawór 4D jest z HellWita.

Jeżeli coś źle napisałem proszę o poprawkę bądź napisanie jak można by racjonalnie rozwiązać ogrzewanie pokojowe i jakiego sterownika użyć ??

Pozdrawiam