przemeks19 Opublikowano 10 Grudnia 2021 #1 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Nie moge sobie poradzić z nastawami pieca. Posiadam Sekom Technix PEL 10 kw. Pale pelletem WIREX czyli klasa premium. W popielniku mam caly czas zbrylone kulki popiołu,kiedy je zgniote mocniej to sie rozlatuja. Probuje dawać wiecej powietrza,mniej powietrza, ujmuje dawke paliwa albo ja zwiekszam i dalej nic. Obecne na stawy to: Dmuchawa 46% Podawanie : 8,6 sek przerwa 12 sek. Podczas pracy slysze takie jakby przedmuchy... wieje w miare cicho a tu za chwile taki swist powietrza jakby cos sie odetkalo,ale tak chyba sie dzieje jak otworze dzwiczki,nie jestem pewien. Spalanie pelletu mam w domu dobrze ocieplonym - 180m2 grzewczej na chwile obecną koło 18-19 kg na dobe. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 11 Grudnia 2021 #2 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Taka uniwersalna wyjściowa dawka dla pelletu I małego palnika to 10sek podawanie I 25sek pauza. Dalej ciężko zgadywać, bo nie napisałeś jaki sterownik jest na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemeks19 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Sterownik to Argos max.. Ten z 7 calowym ekranem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 11 Grudnia 2021 #4 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2021 Na średnim palniku, takim sterowniku w swoim domu mam nadmuch max zależy od pelletu jaki sypie 53 dla 6mm niby dębowego a 54-55 dla noname 8mm Nadmuch minimalny mam 35 Nadmuch w rozpalaniu 45 Dopalanie dla 6mm na 400sekund Dawka w rozpalaniu przez 70sek To coś wyższe w popielniku to parę papierków niepotrzebnych przy okazji zostało spalone. Soft mam nieco świeższy w tej chwili z obsługą sondy lambda o sonda jest podłączona i sparowana ze sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemeks19 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Kiedy była aktualizacja softa? Skąd ja mogę pobrać? Jakie masz podawanie paliwa? To co ja mam tu pozmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubutek11180 Opublikowano 26 Grudnia 2021 #6 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zbrylony popiol to piasek w pelecie. Zmień pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi