przemeks19 Opublikowano 10 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Witam Nie moge sobie poradzić z nastawami pieca. Posiadam Sekom Technix PEL 10 kw. Pale pelletem WIREX czyli klasa premium. W popielniku mam caly czas zbrylone kulki popiołu,kiedy je zgniote mocniej to sie rozlatuja. Probuje dawać wiecej powietrza,mniej powietrza, ujmuje dawke paliwa albo ja zwiekszam i dalej nic. Obecne na stawy to: Dmuchawa 46% Podawanie : 8,6 sek przerwa 12 sek. Podczas pracy slysze takie jakby przedmuchy... wieje w miare cicho a tu za chwile taki swist powietrza jakby cos sie odetkalo,ale tak chyba sie dzieje jak otworze dzwiczki,nie jestem pewien. Spalanie pelletu mam w domu dobrze ocieplonym - 180m2 grzewczej na chwile obecną koło 18-19 kg na dobe. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Pieklorz Opublikowano 11 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Taka uniwersalna wyjściowa dawka dla pelletu I małego palnika to 10sek podawanie I 25sek pauza. Dalej ciężko zgadywać, bo nie napisałeś jaki sterownik jest na kotle. Cytuj
przemeks19 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Sterownik to Argos max.. Ten z 7 calowym ekranem.. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 11 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 11 Grudnia 2021 Na średnim palniku, takim sterowniku w swoim domu mam nadmuch max zależy od pelletu jaki sypie 53 dla 6mm niby dębowego a 54-55 dla noname 8mm Nadmuch minimalny mam 35 Nadmuch w rozpalaniu 45 Dopalanie dla 6mm na 400sekund Dawka w rozpalaniu przez 70sek To coś wyższe w popielniku to parę papierków niepotrzebnych przy okazji zostało spalone. Soft mam nieco świeższy w tej chwili z obsługą sondy lambda o sonda jest podłączona i sparowana ze sterownikiem. Cytuj
przemeks19 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Kiedy była aktualizacja softa? Skąd ja mogę pobrać? Jakie masz podawanie paliwa? To co ja mam tu pozmieniać? Cytuj
kubutek11180 Opublikowano 26 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zbrylony popiol to piasek w pelecie. Zmień pelet. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi