Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zima się zaczęła i pojawiły się problemy z piecem. Mianowicie od 2 lat korzystam z pieca Kotłospawu DuoKo na pellet i wszystko bylo ok, jednak ostatnio pojawiła się dziwna sytuacja, piec się rozegulował. Rozgrzewa się do zadanej temp. maksymalnej 70stopni, pracuje przez kilka godzin i następnie stygnie do 30-32 stopni. Pracę zaczyna koło godzinyy 24 i konczy kolo 3-4 w nocy, teraz prace zaczyna o 20 i konczy około 24. Ustawienie pieca są okej, nie ma zadnych harmonogramów grzania itp. Czy czeka mnie wymiana całego regulatora? Jaki jest orientacyjny koszt naprawy?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Zaraz zaraz, spokojnie. Zbyt pochopne wnioski wyciągasz. Kocioł odpala czujnik pokojowy tak?

Opublikowano

A masz w ogóle termostat pokojowy? Na pewno nie włączyłeś przypadkowo harmonogramu czasowego ?

Opublikowano

Serwisant Kotlospawu? Jeśli stwierdził awarię to pewnie i powiedział ile to kosztuje. Ale nadal coś mi tutaj nie pasuje, albo ja nie łapie tego co chcesz przekazać albo ty źle tłumaczysz (prawie jak mój nauczyciel matematyki w ogólniaku)

• Lubię to 1
Opublikowano

Osoba, ktora montowała piec. Obstawiam ze nie potrafie przekazac informacji bo ciezko mowic o czyms o czym nie ma sie pojecia. Ogólnie teraz piec grzeje ale wyglada to od 20 stopni do 70 i potem sie wychladza do 20 znow. Kiedys po prostu jak temperatura spadla to potem piec podgrzewal sie znow do 70  i bylo git.

Opublikowano

Kolego, rzuć zdjęcia instalacji. U ciebie nie wygląda na błąd sterownika tylko pracę w histerezie kotła. Kocioł ma pewnie zadane 65*, dobija do 70 i się wygasza, to normalne. Problem jest pewnie w braku ochrony powrotu, dlatego kocioł się tak mocno wychładza jak startuje, w dodatku pewnie masz nisko ustawiony start pomp.

Masz Econet?

Opublikowano

Za mało tu widać. Ten sterownik od pompy po co skoro tym powinien sterować moduł w kotle. 

Przedzwon do Kotłospawu, napisz, poproś o pomoc, wyślą kogoś w rejonie kto by Ci z tym pomógł.

Opublikowano

Oj coś mi się wydaje, że to nie problem ze sterownikiem a z nastawami.

Nie masz włączonych jakiś obniżeń nocnych (menu / obniżenia nocne - sprawdź wszystkie). Może masz jakiś regulator pokojowy zamontowany ?

Można również przywrócić nastawy fabryczne i zobaczyć co wtedy się będzie działo. Ale w razie czego daj znać, podeślemy ogarniętego jednego z naszych chłopaków 😉

Opublikowano

Piec ogrzewa oprócz domu warsztat, kotłownia jest tez oddalona jakieś 10-15 m od domu, ale to sprawy mało istotne raczej. Nie mam regulatora pokojowego, obniżeń nocnych tez nie ma ustawionych ale sprawdzę dzisiaj jeszcze raz żeby się upewnić. Przywrócę dzisiaj ustawieni fabryczne i dam znać, jeśli jest to możliwe to prosiłbym o namiary do Waszych serwisantów działających na rejonach Wielkopolska/ kujawsko-pomorskie 

Opublikowano

niestety nie widzę opcji edytuj, dorzucę jeszcze ustawienia kotła może z nich coś uda się wywnioskować

temp zadana kotłą 65
moc 15 kw
moc nadmuchu34%
moc srednia  10 kw
moc nadmuchu srednia 29%
histereza 2srednia 3 stopnie
histereza h min 1 stopen
histereza kotla 5 stopni
min moc kotla w fuzzy logic 0 % max 100%