pening Opublikowano 8 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, mam pytanie - czy poniższy węzeł jest poprawnie zaprojektowany? Domek jednorodzinny parterowy. Ogrzewanie - wyłącznie podłogówka. Źródło ciepła - ciepło systemowe tj. ogrzewanie miejskie. Bez cyrkulacji CWU. Poniżej zamieszczam schemat, będę wdzięczny za jakiekolwiek rady 🙂 Edytowane 9 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
kubas.tj Opublikowano 8 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Tan separator powietrza to dla ciepłowni specjalnie zamontowany , dobry z Ciebie człowiek , nie podzielisz się powietrzem w instalacji. Grupa bezpieczeństwa z przepona na całe miasto to trochę , to spora bańkę będziesz potrzebował. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie te szury z ciepłowni regulują temperaturę, takie mam oszczędne miasto i u mnie brakło by temp. Do podgrzania C.w.u. . Cytuj
pening Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) 😂 z wypowiedzi rozumiem, że zarówno separator powietrza jak i naczynie przeponowe jest zbędne, gdy źródłem ciepła jest ciepłownia? Nie wiem czy dobrze myślę, ale taka instalacja wydaje mi się, że będzie się zapowietrzac, bo z tego co słyszałem zakład ciepłowniczy dostarcza "napowietrzony" czynnik grzewczy. W takim przypadku myślałem, że pomogą odpowietrzniki automatyczne w najwyższych punktach instalacji. Przy okazji też separator powietrza na rurze zasilającej Co do podgrzania c.w.u. to u mnie nie zabraknie, całym rokiem dostarczają 😉 Edytowane 9 Grudnia 2021 przez pening Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi