Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

C.O. Nie dochodzi ciepła woda do jednego pionu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z ogrzaniem jednego pionu. Dom ma ok. 260 m2, stara instalacja - grube rury i kaloryfery żeliwne. W miarę nowy piec gazowy dwufunkcyjny Fondital, ale za słaby na taki duży dom. Jakoś tam daje radę. Zdecydowałem się na wymianę jednego pionu wraz z kaloryferami na nowe. Rurki PEX 20. Piec jest w przyziemiu. Ciepła woda w tym pionie dochodzi tylko do parteru. Na pierwszym piętrze jeszcze ciepłej nie było. Zimno jak w ... bo budynek nieocieplony. Wiem że trzeba zamontować pompę cyrkulacyjną. Nie ma problemu, zrobię to sam. Problemem jest podłączenie do sterownika żeby pompa się włączała tylko wtedy kiedy się załącza piec, bo w przeciwnym razie będzie chodzić cały czas i nabijać licznik prądu. Proszę też o poradę jaką pompę wybrać. 

Opublikowano
  • Autor

Nie ma takiej możliwości żeby pompę przestawić.

Opublikowano

To trzeba skręcić pozostałe piony, gdyż nowy pion jest na cienkich rurach i stawia większy opór niż pozostałe a woda idzie tam gdzie są mniejsze opory.

Opublikowano

A jeśli nie ma czym skręcić "grubych" pionów, to można na tych pionach skryzować zawory z głowicami lub przykręcić te na powrotach grzejników 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 28.11.2021 o 14:30, sambor napisał:

To trzeba skręcić pozostałe piony, gdyż nowy pion jest na cienkich rurach i stawia większy opór niż pozostałe a woda idzie tam gdzie są mniejsze opory.

Niestety, zawory są tak stare że nie sposób ich skręcić. Już wcześniej o tym myślałem ale to się nie udało. Masz może inny pomysł? Mi się wydaje że dodatkowa pompa cyrkulacyjna rozwiązała by sprawę. Ale jak ją połączyć z piecem lub sterownikiem?

Edytowane przez Adam7