Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podstawa termometru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji na to, że to mój pierwszy post, dzień dobry wszystkim na forum.

Mam pytanie dotyczące szklanych termometrów cieczowych montowanych na instalacji C.O. Czy podstawa takiego termometru powinna być czymś wypełniana, a jeśli tak, to czym? Pastą termoprzewodzącą, jakimś olejem? Mam kilka takich termometrów zainstalowanych na różnych lokalizacjach i w jednej z nich w podstawie termometru zauważyłem ciecz - gęsta, o słodkawym zapachu, oleista, w kolorze bursztynowym. Nie wygląda to na glicerynę, bo ta przecież nie ma zapachu ani barwy, chyba, że z czymś zmieszana. Pytam z tego względu, że w nowo przejętej kotłowni sprawdzałem działanie poszczególnych elementów i pomimo gorących rur mam na termometrze 40°C. Myślałem, że uszkodzony termometr, ale po dociśnięciu temperatura zaczęła rosnąć, więc prosty wniosek, że to zbiorniczek nie ma prawidłowego kontaktu z podstawą. Jednak z racji, że szkło do elastycznych raczej nie należy, toteż za wiele sobie nie podociskam 😉 i wniosek, że pomiędzy jakieś medium transmisyjne powinno występować.

Opublikowano

Ja wlałem olej silnikowy,po 8 latach jeszcze był i termometr działał 😉

Opublikowano
5 godzin temu, Kwaq84 napisał:

Czy podstawa takiego termometru powinna być czymś wypełniana, a jeśli tak, to czym?

Roznie to jest czy powinna czy musi czy nic nie trzeba. U siebie wcisnalem w tuleje smar miedziany bo taki mialem i w to termometr.

Klamie na minus o jakas podzialke/dwie. Referencyjny dla przykladu mam w cieplomierzu z dokladnoscia do setnych C.

Tak samo zrobilem z czujnikami KTY/PT100/PT1000, tyle ze te mozna “skalibrowac” o offset/gain.