DrKoko Opublikowano 25 Września 2021 #1 Opublikowano 25 Września 2021 zapoznałęm się nieco z tematem i ogólnie jest tak, że te 2 kotły muszą współpracować ze sobą przez wymiennik. weglowy - otwarta instalacja, gazowy - zamknięta. Np. tym wątku jest to omawiane. Dobrze, a moje pytanie jest takie: U mnie węglowiec miałby być używany jako główne zrodło ogrzewania a gazowy tylko jako 'pomoc' w razie wygaszenia wegla. Czy wówczas również kocioł gazowy wprost na instalację a kocioł na wegiel przez wymiennik dawać? Dziękuję za odpowiedzi, pzdr. Cytuj
DrKoko Opublikowano 25 Września 2021 Autor #3 Opublikowano 25 Września 2021 Tak czyli jak? Moje pytanie było: U mnie węglowiec miałby być używany jako główne zrodło ogrzewania a gazowy tylko jako 'pomoc' w razie wygaszenia wegla. Czy wówczas również kocioł gazowy wprost na instalację a kocioł na wegiel przez wymiennik dawać? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Września 2021 #4 Opublikowano 25 Września 2021 Kocioł gazowy w układzie zamkniętym spięty przez wymiennik płytowy (jak kocioł węglowy w układzie otwartym). Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 25 Września 2021 #5 Opublikowano 25 Września 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Paweł1979 napisał: Najlepiej tak. No nie wiem czy najlepiej.Pompa powinna tłoczyć na wymiennik płytowy a nie z niego ssać.Po drugie odpowietrznik automatyczny na ssaniu pompy. Edytowane 25 Września 2021 przez Grundfos Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 25 Września 2021 #6 Opublikowano 25 Września 2021 Widzę że znawca się odezwał co pewnie że 30 kotłowni zrobił czy tylko się odczytał i naogladl filmów na YouTube. Cytuj
DrKoko Opublikowano 25 Września 2021 Autor #7 Opublikowano 25 Września 2021 2 godziny temu, Paweł1979 napisał: Kocioł gazowy w układzie zamkniętym spięty przez wymiennik płytowy (jak kocioł węglowy w układzie otwartym). Tak, to wiem. Ale ciągle nie mam odpowiedzi - czy gazowy podłączyć pod grzejniki i zrobić je pod ciśnieniem czy też zostawić je podłączone pod weglowca (będzie mniej przerabiania). Z tego co zrozumiałem to dla mniejszego zużycia gazu należy grzejniki zrobić pod ciśnieniem. Tak czy nie? 1 godzinę temu, Grundfos napisał: No nie wiem czy najlepiej.Pompa powinna tłoczyć na wymiennik płytowy a nie z niego ssać.Po drugie odpowietrznik automatyczny na ssaniu pompy. A co to za różnica czy tłoczy do wymiennika czy zasysa z niego? Odpowietrznik - jest ryzyko, że zaciągnie powietrze? Cytuj
DrKoko Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor #8 Opublikowano 5 Listopada 2021 halo, @Paweł1979, @Uzytkownik2 - odpowiecie? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 5 Listopada 2021 #9 Opublikowano 5 Listopada 2021 Kocioł na węgiel zostawić w układzie otwartym ,a kocioł gazowy w zamkniętym po drugiej stronie wymiennika,odpowietrznik zakrecasz zaraz po odpowietrzenie wymiennika i nic nie będzie się samo zapowietrzac. Cytuj
DrKoko Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor #10 Opublikowano 5 Listopada 2021 @Paweł1979- dzięki za info. A grzejniki gdzie masz podłączone? Pod węglowy i są w otwartym układzie czy ciśnieniowo są razem z gazowym? Cytuj
Paweł1979 Opublikowano 5 Listopada 2021 #11 Opublikowano 5 Listopada 2021 Grzejniki układ otwarty razem kotłem na węgiel. 1 Cytuj
mahony Opublikowano 5 Listopada 2021 #12 Opublikowano 5 Listopada 2021 Też tak mam zrobione i chodzi to to bardzo ładnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi