Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sypialnia ma ponad 20m2 grzejnik jest przy oknie a sterownik po drugiej stronie. Grzejniki są ustawione na 22.5. w sypialni głowica ściągnięta. Widzisz u ciebie jak nagrzeje to się wył na 1.5h a u mnie grzeje 15min i się wył odczeka max 30min i znowu się załącza
I dziwne ze przy temp tłumionej 7.2 temp zadana jest 43

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Oprócz korekty temperatury, która wynika z krzywej grzania oraz wpływu pomieszczenia występuje jeszcze korekta temperatury wynikająca z ustawienia zadanej temperatury w pomieszczeniu innej niż 21stC.

Każdy 1stC wyżej niż 21stC powoduje podniesienie temperatury wyjściowej z pieca o 3stC dla grzejników i 1stC dla podlogowki. Podobnie każdy 1stC poniżej 21stC obniża temp. Wyjścia z pieca.

Czyli kolejność obliczeń powinna być taka:
- temp wynikają z krzywej grzania i temperatury tlumionej
- korekta o wpływ pomieszczenia (czy różnica między zmierzoną a zadaną temp. Pomieszczenia)
- korekta o ustawiona temp pomieszczenia względem 21stC.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Zrobiłem taki eksperyment. Na sterowniku 21*c "sypialnia". Odkręciłem wszystkie głowice na 5( w danfoss to ok26*c) i w pomieszczeniach było tyle ile na sterowniku w sypialni jaki jest tego powód..?

Opublikowano
Zrobiłem taki eksperyment. Na sterowniku 21*c "sypialnia". Odkręciłem wszystkie głowice na 5( w danfoss to ok26*c) i w pomieszczeniach było tyle ile na sterowniku w sypialni jaki jest tego powód..?

Pewnie oznacza to pewnietylko tyle, że masz dobrze i równo dobrane grzejniki do wielkości pomieszczeń.

Opublikowano

A pisałem "odkręć głowice", a potem pytałem czy są odkręcone 😉 .

Wcześniej kocioł wyłączał się szybciej, bo głowice dławiły przepływ i większość wody płynęła przez grzejnik w sypialni, który nie był w stanie odebrać tego ciepła więc temp. w układzie rosła i kocioł się wyłączał.

Nie wierz do końca w ustawienia temp. na termostatach - zawsze trzeba dobrać eksperymentalnie. Nie zawsze 21 stopni oznacza, że do tej temp. zawór będzie otwarty. Tłumić zaczyna zapewne już dużo wcześniej.

Opublikowano
13 godzin temu, pudz1988 napisał:

I jeszcze pytanie. Jeśli brat ma dom z cegły ok 70cm bez ocieplenia to w typie budynku ustawić ciężki czy lekki?

Witam, materiał cegła jako typ ciężki. Ponieważ długo akumuluje cieplo. Dla budynków szkieletowych typ lekki. Podro

• Lubię to 1
Opublikowano
A pisałem "odkręć głowice", a potem pytałem czy są odkręcone .

Wcześniej kocioł wyłączał się szybciej, bo głowice dławiły przepływ i większość wody płynęła przez grzejnik w sypialni, który nie był w stanie odebrać tego ciepła więc temp. w układzie rosła i kocioł się wyłączał.
Nie wierz do końca w ustawienia temp. na termostatach - zawsze trzeba dobrać eksperymentalnie. Nie zawsze 21 stopni oznacza, że do tej temp. zawór będzie otwarty. Tłumić zaczyna zapewne już dużo wcześniej.
Taktowanie zmniejszyło się do 40, gaz spadł o 1m3.
Zmieniłem dzisiaj krzywa bez punktu początkowego i widzę że piec lepiej chodzi. Zostawię go na 24/48i zobaczę jak dalej bd.
Trochę nie potrzebnie kupowałem te głowice, no trudno .
Aaa
I zmieniłem tryb pompy na eko. Załącza się co jakiś czas nie chodzi juz ciągle

Opublikowano (edytowane)

Bez punktu początkowego to punkt początkowy na poziomie 20 stopni 😉.

Spokojnie - głowice mogą się jeszcze przydać. Zimą, kiedy temperatury zasilania wzrosną może być konieczność zróżnicowania nastaw w poszczególnych pomieszczeniach. Niemniej - delikatnie - najlepiej nie więcej niż o 0,5 oczka (zakładając, że startujemy z full otwartych) i nie więcej niż jeden dwa grzejniki na raz - żeby nie było powtórki z tego co miałeś ostatnio. Potem obserwacja i ewentualnie dalszy "tuning" 😀

Edytowane przez KFF
Opublikowano (edytowane)

Aha. Dzięki. Jeszcze spróbuję coś zrobić żeby piec tak nie taktował

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Obawiam się, że na tym etapie osiągnąłeś maksimum tego co było możliwe do uzyskania przy przewymiarowanym kotle.

Przed zmianami zapisz sobie koniecznie aktualne parametry, żeby potem znowu nie kombinować ;).

Edytowane przez KFF
Opublikowano

A jaki tryb /rodzaj obniżenia wybrać?
Bo tak sobie czytam instrukcje i napisane jest ze tryb ograniczony jest bardzo komfortowy i polecany przy podłogówce. A właśnie taki tryb mam wybrany z tym że mam same grzejniki , 9 pomieszczeń i bardziej pasuje według instrukcji "próg temp pomieszczenia"
Co o tym sądzicie ?

Opublikowano

Może. Czas bloku cyklu dotyczy tylko sytuacji, gdy piec się wyłącza z powodu przekroczenia różnicy 7stC.

Poobserwuj status dlaczego nie grzeje:

statusy (z instrukcji instalacji pieca)    
200    grzeje
201    grzeje cwu
202    czeka 10 minut (u nas 30)
203    może grzać, ale nie ma zapotrzebowania
204    za niskie zapotrzebowanie w stosunku do tego, co może dać piec
270    Kocioł zwiększa moc
283    start palnika
323    Bład komunikacji BUS
357    Odpowietrzanie

'czas bloku cyklu' dotyczy tylko statusu 202. 203 i 204 z tego co obserwowałem już nie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie trochę się różni
Wyskakuje taki komunikat i piec po ok 20 min znowu się załącza a ma ustawionej 35min
No i mam ustawione 7*c różnicy a wyłącza się na 6 afe86582e0af8e2bdc9f2941ea3e3645.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ale tam jest napisane "CWU"...

Ps. To zmień z 7 na 8...

Opublikowano

Może zwykły błąd w tłumaczeniu... Też jest to prawdopodobne... 🙂

Opublikowano

Wcziraj zmieniłem z ciekawości tryb obniżenia na według pomieszczenia i według instrukcji powinien się piec wyłączyć jeśli temp w pomieszczeniu jest wyższa ale u mnie się to nie sprawdza. Miałem ustawione 21.5 a piec i tak grzał choć był już włączony tryb obniżenia czy cena jeszcze coś zmieniać w ustawieniach żeby ten tryb działał?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie mam mały problem piec nie może ogrzać domu.
Krzywa grzewcza ustawiona na
P. Końcowy 70
P. Początkowy 30
Max.temp.zasilania 75
Wplyw pomieszczenia 8

W ustawieniach "dane kotła"

Maks temp. Ogrzewania 60
Ktos ma jakiś pomysł??

Opublikowano

Nie może ogrzać tzn.? Czy w pomieszczeniu wiodącym jest ok? Na potrzeby tej dyskusji proponuję ograniczyć się tylko do tego pokoju (ze sterownikiem). Jeżeli tu uda się dojść do ładu, to i w pozostałych pokojach powinno być ok. W przeciwnym razie problem leży po stronie instalacji CO.

Jeżeli w pomieszczeniu wiodącym jest zimno, to ustaw zadaną temperaturę na maks. (29 stopni?), wejdź w diagnostykę-->wartości monitorowane i zobacz co się dzieje. Poobserwuj temperaturę wody (zadaną i rzeczywistą) i wyciągnij wnioski.

Na początek radziłbym zmienić wpływ pomieszczenia na domyślną wartość, czyli 3.

Opublikowano

W pomieszczeniu gdzie jest sterownik dopiero nie dawno temp doszła do tej z zadanej na sterowniku 21.5.
Po zwiększeniu temp na 29 w diagnostyce temp. Zadana wskoczyła na 60 a rzeczywista wystartowała z 46 i rośnie

Opublikowano

Zobacz po jakim czasie wyłączy się kocioł oraz czy na tym etapie temperatura w pozostałych pomieszczeniach wzrośnie.

W pozostałych pomieszczeniach rozkręć termostaty na maks.!

Ogólnie rzecz biorąc mam wrażenie, że za mało wody płynie na pozostałe pomieszczenia. Jaki masz system? Rozdzielacz czy Tichelman?

Opublikowano

Tichelman. Ogólnie rzecz biorąc grzejniki grzeją ale wydaje mi się że są za małe. Tam gdzie wymieniałem grzejniki na większe to temp jest odpowiednia na pozostałych nie można osiągnąć zadanej temp z głowicy przy temp bliskich - 10*c

Wymieniałem piec z otwarta komora na kondensacyjny i podejrzewam że instalacja była zaprojektowana na 75/65