Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Algorytm Automatyki Co (z Zaworem Czterodrogowym)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zainteresowanych ;)

Po ostatniej modyfikacji instalacji CO zamontowałem zawór 4D. Niestety jego ręczna regulacja jest dość uciążliwa. Oferty sterowników z siłownikiem przekraczają moje możliwości finansowe.

Chce zmontować takie coś własnymi siłami i tu pojawiają się pytania do bardziej zaawansowanych ode mnie w temacie forumowiczów:

1. w Jaki sposób to działa?

2. Jakie główne elementy wchodzą w skład takiego układu (pompy, elektrozawory, dmuchawa,...)?

3. Jak wygląda w praktyce proces regulacji ?

4. Co czym steruje, jakie są zmienne decydujące o działaniu (temp. powrotu, zasilania)?

Może ktoś już coś takiego stworzył albo ma "kupny" sprzęt i podzieli się wiedzą?

Najfajniej byłoby gdyby ktoś zamieścił schemat blokowy (lub coś podobnego) ;) ale każda pomoc mile widziana.

Jeśli ktoś ma schematy wykonawcze takich układów (łącznie ze schematami sterowników elektronicznych) albo wie gdzie można coś takiego znaleźć to też proszę o pomoc :]

Bardzo bym prosił o te i inne informacje mniej lub bardziej związane z tematem. Wszystko się nada ;)

pozdrawiam

Opublikowano

Próbowałem zrobić własnymi silami coś takiego. Właściwie to nawet działa ale kombinacja jest nieziemska. Ja to robiłem metodą "analogową" stosy wzm. operacyjnych i układów czasowych może jakby to zrobiłć na procku to pewnie byłoby prościej. I jak to swoje zmączyłem to znalazłem w necie to http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.p...products_id=257. W życiu już bym się za to nie wziął ( no może jeszcze raz bo kombinuję coś nowego czego jeszcze nie znalazłem ale to pewnie też kwestia czasu ).

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje guitar lektura szczególnie tego tematu mi pomogła.

yozik fakt za tą cenę nie opłaca się kombinować :huh: dzięki również

Chciałem zapytać o opinie na temat sterownika TCZ32 (cena wydaje się niewygórowana za sterownik z algorytmem PID i pogodówkę)

jak się sprawdza w praktyce ten sterownik?

czy potrzebne są dodatkowe elementy np czujniki? jakiego typu? ile?

jak wygląda jego niezawodność ?

czy steruje także dmuchawą czy trzeba osobno regulaować ?

może zna ktoś alternatywę/ coś podobnego w zbliżonej/niższej cenie? (np taki)

Wszelkie wrażenia / opinie / sugestie mile widziane.