Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak podłączyć grzejnik drabinkowy w starym bloku z możliwością regulacji grzania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję pomocy.

Muszę wymienić stare paskudne świece w łazience. Na grzejnik drabinkowy wraz z termostatem.

Wszystko byłoby super gdyby nie fakt że to stary blok i cały pion CO jest połączony ze sobą.
Gdy podłącze normalnie (ciepła-ciepła/powrót-powrót) to podczas korzystania z termostatu zakręcam przepływ ciepłej wody w całym pionie.

Grzejnik to najprostszy drabinkowy "Bolero 500/1200" tak, aby można było wysuszyć ręcznik czy gacie.

Jak mam podłączyć grzejnik, aby przy korzystaniu z termostatu sąsiedzi na dole nie dzwonili do administracji że im grzejniki w łazience nie grzeją, bo przepływ został całkowicie zakręcony?

f055bcbc7b9365567d92fd223b63a4a26bfa3a21

Na górze rury prowadza do zbiornika wyrównawczego. Zostanie to odcięte i zamknięte od strony sąsiada.
U mnie w całym mieszkaniu będą odpowietrzniki.

Opublikowano

Wymienić świece na normalny pion z odejściem na grzejnik?

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Mowa jest o zrobieniu czegoś takiego? 

W ścianie ukryć rury, z odpowietrznikiem na górze, do którego zrobić dostęp i wpiąć się do tego układu trójnikami?

714f0ee612a144a38431010712c1d95f2c634336

Opublikowano

Si, będzie jak u każdego pośredniego odbiorcy poniżej bez żadnych zaworów na głównym pionie.

Opublikowano

W budynkach spółdzielczych i tam gdzie są wspólnoty aby wymienić grzejnik musisz uzyskać zgodę zarządu. Tam powiedzą ci jakiej mocy musisz zamontować grzejnik. Instalacje CO są częścią wspólną i każda ingerencja w majątek wspólny wymaga zgody zarządu .A na marginesie ,wiesz jakiej mocy jest ten stary grzejnik rurowy?

Opublikowano
  • Autor

Zgodę mam. Nawet hydraulik z administracji będzie to robił.
Na sąsiednim osiedlu administracja sama likwidowała te zbiorniki wyrównawcze, montując wszędzie odpowietrzniki - tak to zrobili...

IMG-0462-20210506-184835.jpg IMG-0463-20210506-184835.jpg IMG-0464-20210506-184835.jpg

IMG-0465-20210506-184835.jpg IMG-0466-20210506-184835.jpg

Nie chcę mieć w chacie podobnego gnoju.
Chcę, aby to było schludne i minimalistyczne. A że robię generalny remont, to chce mieć możliwość, aby grzejnik móc zdjąć, aby położyć na ścianie porządnie płytki.

Z tego co się dowiedziałem, to ten facet co będzie robił - wspomniał że chce zamontować grzejnik na gołej ścianie i prawdopodobnie zobi układ zamknięty u góry z odpowietrznikiem - Czyli... po linii najmniejszego oporu.
Jak komuś podoba się coś podobnego co pokazałem na zdjęciach sąsiada - ok. Mnie to kompletnie nie pasuje. Temu muszę wytłumaczyć mu jak i co oczekuję, aby było to zrobione porządnie. Niestety moja wiedza jest znikoma, dlatego wolałem zapytać specjalistów.

Opublikowano
9 godzin temu, Marucins napisał:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Mowa jest o zrobieniu czegoś takiego? 

W ścianie ukryć rury, z odpowietrznikiem na górze, do którego zrobić dostęp i wpiąć się do tego układu trójnikami?

714f0ee612a144a38431010712c1d95f2c634336

Tak nie możesz zrobić ta rura na górze idzie do naczynia przelewowego ( powinno byc pod sufitem na klatce schodowej ) a dalej do rury sygnalizacyjnej która wraca do piwnicy i tam gdzieś jest zawór do odcięcia przy napełnianiu . To wygląda na ostatnie najwyższe piętro z urokami rur pod sufitem w całym mieszkaniu . Piony muszą zostać natomiast sam grzejnik może nie pracować tak jak byś tego chciał  bo robisz układ bocznikowy a masz w tej chwili szeregowy . Dwie prawe rury są równoległe w stosunku do zasilania a trzecia grzeje już w zasadzie na powrocie tych dwóch pierwszych .Odpisałeś .To czym sie przejmujesz jak spółdzielnia to zrobi to bierze to na własna d....e .  Jak jeszcze mieszkałem w bloku to tak samo wywalili te przelewy i założyli automaty na pionach .

Opublikowano

Problem jest taki że woda pójdzie na spinkę u góry a nie na termostat grzejnika  bo przez nią  będzie miała łatwiej , bez oporów . W tej chwili wszystkie grzejniki tego pionu szeregowo połączone stanowią jeden grzejnik i aby to zastąpić tak samo trzeba by wpiąć grzejnik przepływowo  czyli zasilanie i powrót z dołu grzejnika a jedno górne wyjście  na przelew do góry . I teraz najważniejsze bo w takim układzie nie można zastosować zaworu termostatycznego ( w zasadzie to żadnego )  bo będziesz nim regulował temperaturę w całym pionie . Taki to już urok układów szeregowych . W zasadzie to nie widzę tu dobrego rozwiązania . Najlepiej zejdź piętro niżej do któregoś sąsiada i zobacz jak idą piony czy grzejniki maja wpięte szeregowo czy równolegle do pionu . Jak równolegle to nie ma problemu można dać termostat i zawór powrotny  a jak szeregowo to kicha .

Edytowane przez mac65

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem jak wszyscy sąsiedzi ale pode mną mają świece. Nie nie ruszali tylko że u nich ta świeca była na ścianie wejściowej a nie na łączącej WC z Łazienką (ja te pomieszczenia połączyłem). Sąsiadka z dołu też tylko tak jak pisałem ona ma je na ściance wejściowej a dwa że są u niej mniejsze.

A zrobić takie połączenie?

644ce617dcdd9f5e71063de88aa86bd887878955.jpg

Na dole połączyć rury razem wtedy gdy moje zawory będą zakręcone to sąsiedzi dalej będą mieli zamknięty obieg - ciepły kaloryfer.
I dać odpowietrznik pionu - tylko gdzie? (obok tego złącza?)

Opublikowano

To nic nie daje tobie potrzeba zawór do instalacji jednorurowych tylko trzeba by znać przepływ żeby dobrać go właściwie żeby cię sąsiedzi nie zlinczowali .

Coś takiego

https://www.caleffi.com/sites/default/files/file/01051_pl.pdf

Tylko nie wiem jaki do tego grzejnik dobierzesz bo on ma swoje uwarunkowania montażowe ( patrz w opisie  pdf).

Jak majster skasuje rurę przelewową to obowiązkowo w grzejniku w górnym gwincie  odpowietrznik automatyczny .

W/W zawór wykorzystuje tylko jedno dolne wejście grzejnika na pozostałe korki + odpowietrznik ( są też ładne modele mieszkaniowe coś wybierzesz) .

https://krakfach.pl/pl/p/Odpowietrznik-automatyczny-do-grzejnikow-CALEFFI/3466?gclid=EAIaIQobChMI-dPZ3_q38AIVQQOLCh2Q0ATIEAYYAiABEgKaKPD_BwE

Powodzenia

Edytowane przez mac65

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2021 o 21:06, henryk1953 napisał:

W budynkach spółdzielczych i tam gdzie są wspólnoty aby wymienić grzejnik musisz uzyskać zgodę zarządu. Tam powiedzą ci jakiej mocy musisz zamontować grzejnik. Instalacje CO są częścią wspólną i każda ingerencja w majątek wspólny wymaga zgody zarządu .A na marginesie ,wiesz jakiej mocy jest ten stary grzejnik rurowy?

sory za off topic

Henryku gdzieś ty był przez ostatnie 3 lata jak cię nie było ???