hydromonter Opublikowano 3 Października 2009 #1 Opublikowano 3 Października 2009 witam wszystkich mam pytanie jak racjonalnie podłączyć kocioł gazowy (Ariston dwufunkcyjny ) do istniejącej instalacji z kotłem węglowym .głównie dom ma być ogrzewany gazówką kocioł węglowy ma być używany awaryjnie Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Października 2009 #2 Opublikowano 3 Października 2009 wpiac dwie rurki w układ i zrobic jakies odciecie zeby przy psaleniu gazem kocioł weglowy sie nie nagrzewał Cytuj
hydromonter Opublikowano 3 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2009 przyszło mi do głowy żeby zrobić taki układ z wymiennikiem czy takie coś ma szanse dobrze działać ? Cytuj
automatyk Opublikowano 3 Października 2009 #4 Opublikowano 3 Października 2009 tak jes;li chcesz zastosowac wyminnik to moze byc Cytuj
Mecenas Opublikowano 3 Października 2009 #5 Opublikowano 3 Października 2009 przyszło mi do głowy żeby zrobić taki układ z wymiennikiem czy takie coś ma szanse dobrze działać ? Jeśli jest zawór na powrocie kotła węglowego to tak. Po jego zamknięciu przepływ nastąpi przez wymiennik. Cytuj
hydromonter Opublikowano 4 Października 2009 Autor #6 Opublikowano 4 Października 2009 do powrotu kotła nie mam za bardzo dojścia a morze być na zasilaniu tak żeby było do niego dojście tak jak na obrazku . czy pa pompa od węglówki morze być sterowana tym samym sterownikiem ? Cytuj
Mecenas Opublikowano 4 Października 2009 #7 Opublikowano 4 Października 2009 do powrotu kotła nie mam za bardzo dojścia a morze być na zasilaniu To zależy od sposobu połączenia naczynia przelewowego. Zawór nie może go odciąć (tylko grzejniki). Jeśli naczynie ma swoją rurę to będzie to możliwe. Cytuj
hydromonter Opublikowano 4 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 4 Października 2009 dzięki a gdzie będzie najlepiej podłączyć czujnik sterownika tak żeby załączał pompe jak będzie palone gazem lub w piecu węglowym ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi