Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacja instalacji CWU - prośba o sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ze względu na zainstalowanie instalacji PV oraz odkrycie, że moja pompa cyrkulacji jest zamontowana w drugą stronę (wychładzanie zasobnika) zdecydowałem się na wymianę zbiornika na taki z z grzałką (Elektromet 150l lub 180l ). 

Mam prostą instalację (załączniki) i teraz przy wymiani zasobnika zastanawiam co ewentualnie jeszcze zmienić. 

Cyrkulację włączam czasowo - rano 1h i wieczorem 2h w porach kąpieli - w pozostałych godzinach jest mi zbędna.

Zamysł jest taki aby grzałka załączała się jedynie w godzinach słonecznych - jak wody nie wystarcy wieczorem lub rano to załączy się piec gazowy.

Chciałbym przerobić instalację w taki sposób aby ponownie nie doświadczyć wychładzania zasobnika.

I teraz kilka pytań - z góry dzięki za sugestie:

1) Biorąc pod uwagę, że z cyrkulacji korzystam tylko przez ok 3h dziennie czy warto bawić się w zawór mieszający i dodatkowe kombinaje z kilkoma zawrami zwrotnymi? Wodę w zasobniku będę utrzymywał na poziomie 50-55 stopni.  Boję się skomplikowania za bardzo całej instalacji - chciałbym ją utrzymać jak najprostszą. Z jednej strony rozumiem, że mniej ciepłej wody opuści zasobnik ale o ile dobrze rozumiem zasadę działania - chłodniejsza woda (zmieszania) powróci do zasobnika.

2) czy warto w danych punktach zastosować "pułapkę cieplną"? Ewentualnie na zasilaniu zawór zwrotny lub sterowany elektrycznie? Jak wspomniałem zależy mi na zminimalizowaniu wychładzania zasobnika

3) Wybór zasonika na 2 / 4 osoby. Zastanawiam się nad wybraniem większego. Obecnie mam 120l - a chciałbym nawet wybrać model 180l licząc na to, że gdy rano piec gazowy nagrzeje wodę, w ciągu dnia grzałka podtrzyma temperaturę to ta ilość wody wystarczy do rana i dopiero podczas porannych kąpieli piec się załączy.

Z góry dzięki za ewentualne  sugestie i pomysły

schemat 2.JPG

schemat.JPG