Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dworek 20 kw ratunku!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik st 976 plus regulator pokojowy .Kocioł spala około 4 worków na dobę ☹️ to ma być ekologia ? Instalator ustawił pracę standard . Kocioł chodzi 2-3 godziny wyłącza się na 1 godzinę  i od nowa to samo . Regulator  po dogrzaniu wyłącza pompkę i zamyka zawór 3 drożny . Cała instalacja stygnie po czym za godzinę włącza się i od nowa całą mocą grzeje . Jak to się ma do żywotności kotła? Czytam , że niektórzy ustawiają kocioł na pracę w trybie Pid? Czy to coś pomoże ? Czy trzeba odłączyć regulator pokojowy ? Instalator nie podłączył czujnika spalin , jak zapytałam dlaczego jest wykrzyknik na sterowniku ,powiedział że tak ma być ? teraz już wiem , że nie ma czujnika spalin. Dodam że mam głowice termostatyczne. Dom parter piętro i poddasze . Ocieplony , poddasze ocieplone pianą pur . 

Opublikowano

Witam

To ustaw na regulatorze pokojowym 25 stopni

A glowice ustaw na 3,5

Spalasz 80 kg na dobe ????

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Worki mam 15 kg ? jak jest ciepły dzień to spala 2 . Teraz są mrozy to idzie między 3 a 4 . 

Czy ustawienia pid coś zmienią?

Tylko trzeba zamontować czujnik spalin ? 

Opublikowano

Nie ustawisz w PiD bo nie masz czujnika spalin a to on odpowiada za prowadzenie kotła i dostosowuje moc nadmuchu tak aby nie wydmuchiwać ciepła z kotła .60 kg na dobę to jakieś 12 ,5 kw ciągłej pracy , jak duży jest dom w m2 ? .

Odłączenie regulatora ( jeśli piszesz o termostacie pokojowym ) nic nie da . Doraźnie możesz zrobić jak napisał kolega ale czujnik należy zamontować bo sterownik nie ma danych o spalinach a wentylator dmucha na maxa a ciepło w komin .

PiD to taki kaganiec na kocioł żeby bez potrzeby nie dmuchał za mocno . Jeśli temperatura spalin jest wyższa niż ustawiona to ogranicza moc nadmuchu i jednocześnie moc z jaka pracuje kocioł . 

Edytowane przez mac65

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem, że jak zamontuje czujnik spalin , wtedy można włączyć pracę w trybie Pid ? Z tego co czytam użytkownicy bardzo sobie chwalą . Wstawię wykres temp  na kotle w ciągu dnia 

I czy to coś da ? Boje się, że kocioł będzie za 2 lata do wymiany. 

Dom ok 260 m 

IMG_20210207_181137151_HDR.jpg

Opublikowano

Duży dom to i odbiór będzie spory ale to to jakaś piła zębata . Zamontuj czujnik spalin , ustaw kocioł na prace ciągła wg pid lub  praca automatyczna ( jeśli wszystkie parametry zostały wprowadzone )  grzejniki powinny być  cały czas ciepłe ( wg temperatury ustawionej na zaworze mieszającym ) kocioł będzie pracował z mniejszą mocą ale cały czas . Jeśli masz termostaty na grzejnikach to na okres zimowy termostat pokojowy jest zbyteczny ale dobry na jesień i wiosnę  wiec się go nie pozbywaj 

W dtr sterownika jest wzmianka że temperatura zaworu mieszającego jest ustawiana wg temperatury zewnętrznej ( pogodówka ) 

Edytowane przez mac65

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź ? jutro jadę po czujnik spalin jeszcze tylko problem z odpowiednią osobą która zamontuje .

Opublikowano

Możliwe że sterownik sam wykrywa co jest podłączone ( jaki czujnik ) ale może trzeba będzie cos włączyć w ustawieniach . Jesteś pewna że nie masz czujnika spalin bo może nie podłaczył sondy lambda ? rozumie że sterownik nie wyswietla nigdzie temperatury spalin na wyswietlaczu .

Przeczytaj dokładnie instrukcje sterownika jest tam dużo przydatnych informacji co i dlaczego .

Edytowane przez mac65

Opublikowano
  • Autor

Jestem pewna , sprawdziłam za kotłem mam całą tą stację nie wiem jak to się nazywa ? nie ma nic wpiętego w miejscu czujnika spalin ,oraz nie ma w czopuchu ?? Żadnej sondy . Na wyświetlaczu miga czerwony wykrzyknik przy ikonce temp spalin . Instalator stwierdził , że tak ma być . Nawet mi się nie chce do niego dzwonić bo jest porażka . ?

IMG_20210208_230926759_HDR.jpg

Opublikowano

No to masz częściowo wykastrowany sterownik a bez tego raczej nie ma mowy o oszczędności w tym przypadku  do dom duży to i bezwładność układu spora a siedzieć przy kotle i zmieniać parametry ( a nóż sie uda ) nie ma sensu po to jest ta automatyka . Opis gdzie co podłączyc jest w instrukcji rozdział 3  ( listwa RS gniazdo 9 ), trzeba tylko kogoś kto wie co robi . 

Pozdrawiam .

Edytowane przez mac65