Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik st 976 plus regulator pokojowy .Kocioł spala około 4 worków na dobę ☹️ to ma być ekologia ? Instalator ustawił pracę standard . Kocioł chodzi 2-3 godziny wyłącza się na 1 godzinę  i od nowa to samo . Regulator  po dogrzaniu wyłącza pompkę i zamyka zawór 3 drożny . Cała instalacja stygnie po czym za godzinę włącza się i od nowa całą mocą grzeje . Jak to się ma do żywotności kotła? Czytam , że niektórzy ustawiają kocioł na pracę w trybie Pid? Czy to coś pomoże ? Czy trzeba odłączyć regulator pokojowy ? Instalator nie podłączył czujnika spalin , jak zapytałam dlaczego jest wykrzyknik na sterowniku ,powiedział że tak ma być ? teraz już wiem , że nie ma czujnika spalin. Dodam że mam głowice termostatyczne. Dom parter piętro i poddasze . Ocieplony , poddasze ocieplone pianą pur . 

Opublikowano

Witam

To ustaw na regulatorze pokojowym 25 stopni

A glowice ustaw na 3,5

Spalasz 80 kg na dobe ????

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Worki mam 15 kg ? jak jest ciepły dzień to spala 2 . Teraz są mrozy to idzie między 3 a 4 . 

Czy ustawienia pid coś zmienią?

Tylko trzeba zamontować czujnik spalin ? 

Opublikowano (edytowane)

Nie ustawisz w PiD bo nie masz czujnika spalin a to on odpowiada za prowadzenie kotła i dostosowuje moc nadmuchu tak aby nie wydmuchiwać ciepła z kotła .60 kg na dobę to jakieś 12 ,5 kw ciągłej pracy , jak duży jest dom w m2 ? .

Odłączenie regulatora ( jeśli piszesz o termostacie pokojowym ) nic nie da . Doraźnie możesz zrobić jak napisał kolega ale czujnik należy zamontować bo sterownik nie ma danych o spalinach a wentylator dmucha na maxa a ciepło w komin .

PiD to taki kaganiec na kocioł żeby bez potrzeby nie dmuchał za mocno . Jeśli temperatura spalin jest wyższa niż ustawiona to ogranicza moc nadmuchu i jednocześnie moc z jaka pracuje kocioł . 

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Rozumiem, że jak zamontuje czujnik spalin , wtedy można włączyć pracę w trybie Pid ? Z tego co czytam użytkownicy bardzo sobie chwalą . Wstawię wykres temp  na kotle w ciągu dnia 

I czy to coś da ? Boje się, że kocioł będzie za 2 lata do wymiany. 

Dom ok 260 m 

IMG_20210207_181137151_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

Duży dom to i odbiór będzie spory ale to to jakaś piła zębata . Zamontuj czujnik spalin , ustaw kocioł na prace ciągła wg pid lub  praca automatyczna ( jeśli wszystkie parametry zostały wprowadzone )  grzejniki powinny być  cały czas ciepłe ( wg temperatury ustawionej na zaworze mieszającym ) kocioł będzie pracował z mniejszą mocą ale cały czas . Jeśli masz termostaty na grzejnikach to na okres zimowy termostat pokojowy jest zbyteczny ale dobry na jesień i wiosnę  wiec się go nie pozbywaj 

W dtr sterownika jest wzmianka że temperatura zaworu mieszającego jest ustawiana wg temperatury zewnętrznej ( pogodówka ) 

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź ? jutro jadę po czujnik spalin jeszcze tylko problem z odpowiednią osobą która zamontuje .

Opublikowano (edytowane)

Możliwe że sterownik sam wykrywa co jest podłączone ( jaki czujnik ) ale może trzeba będzie cos włączyć w ustawieniach . Jesteś pewna że nie masz czujnika spalin bo może nie podłaczył sondy lambda ? rozumie że sterownik nie wyswietla nigdzie temperatury spalin na wyswietlaczu .

Przeczytaj dokładnie instrukcje sterownika jest tam dużo przydatnych informacji co i dlaczego .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Jestem pewna , sprawdziłam za kotłem mam całą tą stację nie wiem jak to się nazywa ? nie ma nic wpiętego w miejscu czujnika spalin ,oraz nie ma w czopuchu ?? Żadnej sondy . Na wyświetlaczu miga czerwony wykrzyknik przy ikonce temp spalin . Instalator stwierdził , że tak ma być . Nawet mi się nie chce do niego dzwonić bo jest porażka . ?

IMG_20210208_230926759_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

No to masz częściowo wykastrowany sterownik a bez tego raczej nie ma mowy o oszczędności w tym przypadku  do dom duży to i bezwładność układu spora a siedzieć przy kotle i zmieniać parametry ( a nóż sie uda ) nie ma sensu po to jest ta automatyka . Opis gdzie co podłączyc jest w instrukcji rozdział 3  ( listwa RS gniazdo 9 ), trzeba tylko kogoś kto wie co robi . 

Pozdrawiam .

Edytowane przez mac65