Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie gazowe mieszkania w kamienicy 100m2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry.

Potrzebowałbym porad dotyczących ogrzewania mieszkania w kamienicy (około 100m2). W mieszkaniu są tylko dwa piecie kaflowe, jeszcze nie sprawdzałem czy działają( w opisie dostałem że wyeksploatowane, aczkolwiek póki co nie planuje ich demontować), brak innego ogrzewania. Wstępnie ma być założone ogrzewanie gazowe kotłem dwufunkcyjnym kondensacyjnym. Plany, projekty itp. wszystko jest tylko złożyć podanie i projekt do urzędu miasta.

No i tu pojawiają się schody. Grzejniki miały być aluminiowe, jednakże po wyliczeniu zapotrzebowania mocy na jedno pomieszczenie o powierzchni 20m2- wychodzi około 2/2.5 kW i trochę mi to się rozjeżdża.
Np. w pokoju 24m2 mam dwa miejsca pod oknami na grzejniki i zmieszczą mi się tam grzejniki do 770mm wysokości i około 1,3m długości. Co daje około 1.4kW na pomieszczenie. Oczywiście obliczenia są "na oko", ale jednak 2/2.5 kW a 1.4 kW to jest różnica. Dlatego zastanawiam się jak to rozwiązać. Obłożyć całe ściany grzejnikami to też średni pomysł... Myślałem też nad zamianą grzejników na płytowe i pójście w głębokość grzejnika i dobić trochę W? A może wykorzystać ogrzewanie płaszczyznowe? Ściany zewnętrzne są tyko dwie (te z oknami).

Budżet też trochę ograniczony do 13tyś. Macie jakieś pomysły? Wybaczcie za jakiekolwiek błędy, jestem kompletnym laikiem w tym temacie.

@podłogówka nie wchodzi w grę, ściany wszystkie będą obkładane płytami Gk

spacer.png 

Edytowane przez hordej
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Doszedłem do wniosku, że całość będzie robiona w grzejnikach płytowych stalowych. Biorąc tak około zapotrzebowanie 100W na m2 (chociaż w mieszkaniu nawet przy takich mrozach i braku jakiekolwiek ogrzewania, jakoś zimno bardzo nie ma), więc powinno tyle starczyć. Zrobiłem mini plan. Instalacja ma być wykonana z rurek ALUPEX, i pierwsze pytanie brzmi. Jaka średnica rurek? Wiem, że ciężko tak na "oko" cokolwiek powiedzieć, ale... całość chce poprowadzić od pieca jedną rurka miedzianą średnica 22 tak z dwa metry i od tego trójnik już na alupex 20 lub 18. I tutaj poleci jedna stroną po długości do pokoju 21m2 i 24m2 zasilając ogólnie 3 grzejniki: 2x 22 60x120 + 33 60x140. A po 2 stronie do tak jak widać na "planie".

Pytanie następne. Czy te średnice będą oki biorąc pod uwagę, że muszą zasilić takie grzejniki? Tym bardziej ta strona kuchnia>łazienka>sypialnia przy czym właśnie na końcu w sypialni jest spora kobyła 33 90x120. I czy tyle grzejników pod jedną linie to dobry pomysł. Jeśli nie, to to rozumiem że trzeba zrobić jeszcze jedną dodatkową linie zasilającą?

Pytanie jeszcze co do samych grzejników. Jest coś godnego polecenia? Myślałem między Stelrad, Purmo, Kermi lub Brugman. Fajne byłoby się zmieścić do około 500zł za taki grzejnik 22 600x1200 wraz z mocowaniami.

Pozdrawiam!

plan mieszkania.jpg

Edytowane przez hordej