Alano166 Opublikowano 17 Stycznia 2021 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Witam mieszkam w domku jednorodzinnym w którym są 2 odzielne mieszkania w jednym mieszkaniu bliżej piwnicy jest 6 grzejników i ładnie wszystko grzeje natomiast drugie mieszkanie znajdujące się za ścianą było nie eksploatowane przez pożar mieszkanie zostało w tym roku wyremontowane ono miało osobna instalacje z kuchni węglowej no ale rodzina podłączyła się pod C.O no i w tym wyremontowanym mieszkanku jest 5 grzejników no i co się okazało grzeje tylko pierwszy podłączony i to słabo więc spytaliśmy się hydraulika i hydraulik powiedział żeby podłaczyć w tym 2 mieszkaniu pompe no i się okazało że ładnie zaczeły grzać ale okazało się to że jak się właczy pompe w tym wyremontowanym mieszkaniu to w tym starym mieszkaniu grzejnki robią się zimne i co ja mam robić dlaczego gdy tam się włącza pompe to u mnie w mieszkaniu grzejniki robią się zimne pompa tak jakby zabierała całe ciepło tylko na to jedno mieszkanie BŁAGAM POMOCY! Jakby co instalacja otwarta piec na węgiel i drzewo przy piecu jest mała rozdzielnia 3 kurki jeden kurek od starego mieszkania pierwszego i to jest kuchnia z łazienka drugi kurek też od starego mieszkania salon i trzeci kurek to grzanie wody do bojlera te nowe mieszkanie jest podłączone w salonie pod ten tzreci kurek i rury idą pod grzejnikiem od salonu tam gdzie idzie do grzejnika do salonu jest dalej wyprowadzenie przez ściane Cytuj
gersik Opublikowano 17 Stycznia 2021 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Pompy mają być podpięte równolegle a nie szeregowo. Nie może jedna pompa pchać w drugą. Zrób zdjęcia jak to jest podłączone. Cytuj
Alano166 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) ja ci to wyrysuje ok oczywiście wszytskiego nie narysowałem bo poco miałbym jescze rysowac 2 pokój kuchnie łazienke i tak samo z nowego domu narysowałem chyba najważniejsze i właśnie z tego starego mieszkania pierwszego nie grzeją grzejniki z taolety i z kuchni jak się włączy w tym drugim mieszkaniu pompke Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Alano166 Cytuj
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2021 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2021 A na pompie przy kotle nie chce całość grzać? Może trzeba pompę przy kotle podkręcić na wyższy bieg, a na tej drugiej obniżyć bieg. Cytuj
Alano166 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #5 Opublikowano 18 Stycznia 2021 właśnie pompe na kotle mamy posutą jakby chodziły dwie non stop to by grzało? Cytuj
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2021 #6 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Oczywiście, tu wystarczy pompa na kotle i na 90% ruszy Cytuj
Alano166 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #7 Opublikowano 18 Stycznia 2021 zawsze pompy takie kupujemy że starczają na 2 lata nigdy nie możemy znaleźć dobrj mocnej pompy Cytuj
eliks Opublikowano 18 Stycznia 2021 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2021 A jakiej marki masz pompę? Keller? Cytuj
Alano166 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #9 Opublikowano 18 Stycznia 2021 zaraz sprawdze pompa to OMIS 25/40-180 To jakiś chińczyk no i zawsze co dwa lata ten sam problem czyli głośne hurgotani we wnątrz i pompa jest za słaba na tyle grzejników łącznie Cytuj
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2021 #10 Opublikowano 18 Stycznia 2021 To kup pompę 25/60 i z 1 będzie dobrze. OMIS to taki minimalizm - a kup pompę grundfosa i starczy na 10 lat. 1 Cytuj
Alano166 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor #11 Opublikowano 18 Stycznia 2021 A tak z ciekawości co to znaczy 25/40 25/60 no i czy na te 11 grzejników będzie mocna no i może w tedy się zlikwiduje tą pompe w tym nowym mieszkaniu Cytuj
sambor Opublikowano 18 Stycznia 2021 #12 Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 25/40 to : 25 średnica nominalna przyłącza - czyli 1" lub 25mm a 40 lub 60 zdolność pokonywania oporów hydraulicznych , czyli to co w pompie jest najważniejsze. Pompa 60 mocniej pcha niż 40. Wg mnie instalację psuje obejście przy tej drugiej pompie - jego nie powinno być. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez sambor Cytuj
Alano166 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor #13 Opublikowano 20 Stycznia 2021 to obejście tak jak mówił "partacz hydraulik" jest poto żeby cały czas woda nie szła przez pompke, i na tym obejściu jest zawór tam jakiś żeby się woda nie cofała. Cytuj
sambor Opublikowano 20 Stycznia 2021 #14 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Jeżeli ten zawór obejściowy nie jest ręczny , tylko sam się zamyka, to przy zablokowaniu utrudnia pracę pompy i pompa może nie podawać wody na grzejniki. Więc warto pomyśleć o zrobieniu prawidłowej instalacji i poinformowaniu hydraulika że woda idzie lepiej przez stojącą pompę niż przez taki zawór obejściowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi