Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panów, mam problem. Był u mnie "serwisant" od pieca i poprzestawiał parametry kotła, teraz mam maksymalnie 19stopni w domu (dom ok. 150m2 nieocieplony). Możecie mi pomóc ustawić tak aby grzało do 22stopni? Kocioł to EG-PELLET MINI 15kW, sterownik ESTYMA. 

Poniżej załączam zdjęcia 

IMG_20201209_121210.jpg

IMG_20201209_121202.jpg

IMG_20201209_121423.jpg

IMG_20201209_121444.jpg

IMG_20201209_121500.jpg

IMG_20201209_121514.jpg

Opublikowano

Więcej informacji o instalacji ( najlepiej kilka zdjęć )...podłogówka  ? grzejniki ?.......na początek wyłącz ochronę powrotu, podnieś zadaną kotła na 70, histereza na 20 

Opublikowano
5 godzin temu, Kriss12 napisał:

Więcej informacji o instalacji ( najlepiej kilka zdjęć )...podłogówka  ? grzejniki ?.......na początek wyłącz ochronę powrotu, podnieś zadaną kotła na 70, histereza na 20 

A możesz mi powiedzieć jak jest oznaczona ochrona powrotu? 

Opublikowano (edytowane)

Lepszy komfort cieplny, jak stała pompa na tak 

Dalej mało na temat Twojej instalacji ......bez tego nikt Ci nie pomoże

Edytowane przez Kriss12
Opublikowano (edytowane)

Bo u mnie sprawa teraz wyglada następująco. Kaloryfery się nagrzeją i po chwili stygna i tak w kółko. Wydaje mi. Się, że wcześniej stała pompa była na nie. 

Dam zdjęcia instalacji jak wrócę z pracy, czyli po 22

Edytowane przez Witeek
Opublikowano (edytowane)

Nie wyłączyłem. Powiedz mi w jaki sposób mam to zrobić, zmienić temp na wyższą/niższą? 

Dobra już rozumiem. Nie wiedziałem bo przy tym akurat nic nie jest napisane w instrukcji. 

Edytowane przez Witeek
Opublikowano

Tu już muszą się wypowiedzieć specjaliści od instalacji ......wrzuć jeszcze zdjęcie z tyłu kotła.

Prawdopodobnie brak ochrony powrotu (kotły peletowe tego  nie tolerują)........wyłączyłeś w sterowniku ochronę powrotu?

Opublikowano (edytowane)

Grzejniki ? podłogówka? stała pompa na TAK jak rozumiem

Zadana kotła na 70 stopni.......pokaż  jak teraz wygląda zdjęcie pierwsze z pierwszego postu

Edytowane przez Kriss12
Opublikowano (edytowane)

Grzejniki, stała pompa na tak 

Za kocioł to ja nie mam jak się dostać, na ciasno zrobili 

Dodam jeszcze, że tryb pracy zmieniłem na auto. 

IMG_20201210_230234.jpg

IMG_20201210_230318.jpg

Edytowane przez Witeek
Opublikowano

Wyłącz to auto daj na program stały .....posiadasz jakieś czujniki pogodowy? pokojowy ? masz pompę kotłową na powrocie?

termostaty na grzejnikach?

Czemu serwisant zmieniał ustawienia ?

Opublikowano

To że inni mieli inne ustawienia nie znaczy ,że u Ciebie będą działać , każda instalacja jest inna ......zapotrzebowanie budynku na ciepło, ocieplenie lub jego brak , grzejniki albo podłogówka ...........czynników jest wiele.

Jaką temperaturę puszczasz na grzejniki ? ....wprowadź kod serwisowy i podaj nastawy palnika.

Więcej informacji ....budynek nowy ? stary ? .......Twoje wpisy są bardzo lakoniczne , a ja nie mam czasu na zgadywanie