Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak będzie z esa ale jak on sobie poradzi aż sam jestem ciekawy , pompę mam z mtz-a rozdzielacz z zatrzaskiem tylko jeszcze wstawię zawór regulacji obrotów żeby regulować grubość zrębki , góra będzie zasłonięta tylko czasu nie ma skończyć tego rębaczka , w między czasie zrobiłem frezarkę do kominów i dlatego tak się guzdram z tym potworem ale jeszcze chwila i trza zrębkę robić bo mnie już podkładanie drewna nudzi nie ma to jak podajniczek

Opublikowano

Jaką masz średnicę koła bo przyznam, że wygląda na dosyć konkretną.  Co do esa to kwestia jaki gruby materiał będziesz przerabiał, pompa i hydromotor też trochę mocy pobiorą.  

Opublikowano

600  /-gr 30mm

Opublikowano

Tarcza ok 68 kg, im więcej tym lepiej,

wszystko zależy co włożysz do gardła, tak ciężko będzie miał silnik.

Zrób szeroki gardziel do rozwartych gałęzi

Jakie fi wałka wciągającego?

Opublikowano

Wałek wciągający ma ok chyba 12cm wraz z pazurami, a wygląda tak

post-9684-0-10958200-1389903558_thumb.jpg

Opublikowano

12 cm to nie za dużo, powinien mieć taką średnicę jaka będzie wysoka gardziel a pewnie będzie wyższa jak 12 cm. Jakie przewidujesz max. gałęzie zrębkować?

Opublikowano

Właśnie powróciłem z garażu wałek wraz z kolcami ma 10cm gardziel po całkowitym podniesieniu 15cm

Opublikowano

Polecam zwiększyć średnicę wałka do jakichś 15-17cm. Wałek będzie się mógł wolniej kręcić to po pierwsze a po drugie nie będzie możliwości włożenia gałęzi nad wałek.

Opublikowano

Gdybym zastosował napęd poprzez przekładnię kątową i stałe obroty tak jak miałem w poprzednim rębaku to pewnie tak by trzeba było zrobić ale będę miał regulator obrotów silnika więc jest to nie potrzebne , większy wałek większy posuw mniejszy bardziej naciska na punkt zresztą wyjdzie w praniu teoria nie zawsze idzie z praktyką, aż sam jestem ciekawy co i jak będzie

Opublikowano

Oczywiście, że wszystko wyjdzie w praniu jednak większy wałek to wolniejsze obroty, mniejsza podatność na "skakanie wałka". Sprężynę dociskową wałka trzeba będzie założyć, ja mam 2 szt od szczęk hamulcowych do C360. Piszę Ci zgodnie z praktyką nie teorią. Ty masz 2 noże więc będziesz miał 2 razy wolniejszy posuw wiec może będzie OK. Już nie mogę się doczekać filmiku z Twoim nowym rębakiem w roli głównej.

Opublikowano

Tak jak napisał Ramzeus, warto dać wałeczek o większej średnicy. Też zaczynam budować drugi rębak i wałek mam fi140+kolce. Potrzebny będzie większy moment obrotowy, ale Twój silniczek sobie na pewno poradzi.

Opublikowano

Witam jestem już po pierwszych testach zrębka fajna gruba , najgrubsza gałąź jaką włożyłem ok 12cm lekkie przymulenie i zadymienie esioka ale dał sobie radę  zdjęcia zrębki poniżej film już nie długo

post-9684-0-90437900-1390686075_thumb.jpg

Opublikowano

JanuszGr

rębałem suchego buka i mokrą olchę , dziki bez, głóg itp dawał sobie świetnie radę , zrębka jest gruba , bałem się że zrębka w podajniku będzie się klinować ale nic z tego wszystko zsypuje się idealnie nawet zastanawiam się czy nie zrezygnować ze "wzruszacza" ale zobaczę jak się to wszystko będzie zachowywało. Na razie trzeba rozpocząć zbieranie gałęzi i trzeba narobić tyle żeby starczyło na Luty skoro ma być aż tak lodowato , sprzęt jest uaz do targania rębaka , wywrotka z nadstawkami wchodzi ok 5 m3 zrębki może stać przy samej kotłowni jest tylko mały problem. Ano chodzi o to że grzeje mi się olej w systemie podawania gałęzi z twoich postów wynika że masz wiedzę na tema hydrauliki siłowej. Układ jest taki pompa z deta 32l węże 12 do rozdzielacza od rozdzielacza 10, silnik to wiesz chłonność 200 cm pojemność zbiornika z olejem 7,5litra ale oleju ok 5 litrów na powrocie filtr powrotny. Nie wiem czy czasami nie są za duże obroty na pompie ok 1000obr/min może więcej oczywiście rozdzielacz z zaworem bezpieczeństwa zastanawiam się nad chłodnicą oleju co ty na to?

post-9684-0-24747000-1390812450_thumb.jpg     post-9684-0-70598100-1390813345_thumb.jpg

Opublikowano

Moskit,

Jaki jest wydatek pompy (cm3/obr)?  Jakie są obroty wałka wciągającego?

Regulowałeś zawór bezpieczeństwa (jak zbyt mocno popuściłeś zawór i cały czas płynie nim olej na przelew to niepotrzebnie grzeje olej, to tak samo jak ślizgające sprzęgło cierne - energia mech. w ciepło)

Zbyt gęsty olej (niepotrzebne tarcie wew. w oleju,)  może HVI  np. renolin  (warunek - dobra pompa, bo silnik nowy)

Pompa zużyta, przecieki wewnętrzne w pompie (wtedy potrzebujesz gęsty olej) a najlepiej wymienić na inną

Sprawdź pompę na szczelność- najszybciej teraz jak wypełniona jest olejem, zamknij korkiem wąż tłoczny i  obracaj kołem pompy, (duży opór- mały przeciek wew w pompie, (możesz zablokować wałek wciągający i na otwartym rozdzielaczu na silnik, obracać kołem - wynik to suma przecieków pompy, silnika i rozdzielacza.

My tu wywody, ale napisz jak mocno się grzeje (do jakiej temp. 50-70*?, jak szybko -1-2h? pracy ciągłej, przy jakiej tem. zewnętrznej?)

Opublikowano

Zawór nie regulowałem, ustawiony jest na 180bar orginalnie , pompa ma 32cm3/min jest nowa a olej zastosowałem hydrauliczno-przekładniowy i tu był chyba popełniłem błąd jak zgęstniał zaczęło przypierać pompę paski spaliło więc zastosowałem łańcuch zaczęło normalnie pracować ale po godzinie rębania ręki na pompie nie utrzymasz gorąca jak cholera a regulator chwilowo wywaliłem bo wydawało mi się że pieni mi olej. Olej kupiłem już nowy  jest to hl 46 i jak zwiększe zębatkę na pompie założę spowrotem regulator obrotów

Opublikowano

Witam a ja zapytam o frezarkę do kominów , czy próbował już  pan rozwiercać komin ?  może jakieś fotki pan ma .

Nie mam jeszcze zdjęć ale jak zrobi się cieplej ruszamy z frezowaniem więc podrzucę jakieś fotki

Opublikowano

Moskit

Zakładam wymiary (podstaw swoje prawidłowe)

1000(obr/min tarczy) x 2 (liczba noży) x 15mm (grubość noża) = 30 000mm (posów/min)

30 000 mm/min / PI / 130 mm(śr wałka wciąg) =  73,5 obr/min +6..8% (V obr wałka potrzebna)

Z przełożenia hydr   1000obr/min(obr pompy) x 32cm3/obr = 32 000cm3/min (32litrów/min)

32000cm3/min  /  200 cm3/obr = 160 obr/min   (Vobr wałka rzeczywista)

(Obliczenia bez poślizgów mech., hydr. i innych pier...ł, które tu możemy sobie darować    -  to plus 6-8% wystarczy)

Wynika z tego że wałek niepotrzebnie tak kreci (napiera na tarczę drewnem, które i tak nie zostaje obcięte)

Jeżeli nie chcesz zmieniać silnika lub pompy, pozostaje zmienić, tak jak piszesz, przełożenie pasowe (łańcuchowe) na mniejsze (mniejsze o połowę, które powinno wynikać z obliczeń)

Układ mocuje się sam ze sobą i z tąd to grzanie. Do takiego małego wałka, pasek klin B w zupełności powinien wystarczyć.

Daj olej mniejszej lepkości (HL46 jest gęsty - nie na zimę, lepszy HLP32 lub Renolin)

Podstaw do wzorów właściwe wymiary i powiedz co wyszło

Opublikowano

Janusz u mnie to tak wygląda

900(obr/min tarczy)ale tu nie jestem pewny nie mierzyłem obrotów tylko przeliczyłem  x 2 (liczba noży) x 20mm (grubość noża) = 36 000mm (posuw/min)

Opublikowano

U mnie noże mają 1500 obr/min. prędkość obrotowa na pompie PZ25 750obrr/min a wałek podający drewno kręci się około 60obr/min.

Olej u mnie to revolin 68 w chłodne dni trochę utrwa zanim się rozgrzeje ale później nawet 4godz.pracy rębaka temp.oleju nie przekracza 50 stopni Celsjusza.

Opublikowano

Policzmy to z drugiej strony

O (obwód wałka) = 130 mm (tu wstaw swoją średnicę) x PI = 408,2 mm

i (przełożenie całkowite) = O / n (liczba noży) / g (gr. noża) = 408,2/2/20 = 10,205  -6% (poślizgi -mech. hydr)  = 9,59

(w warunkach idealnych -bez poślizgu przy założeniu że każdy nóż tnie na pełnej grubości - na jeden obrót wałków przypada 9,59 obr tarczy)

i (hydrauliczne) = 200 ccm/obr silnika  /  32ccm/obr pompy = 6,25   (bez regulatora przepływu)

i (mech. przekładnia pasowa)  = 9,59/6,25  =  1,5344 

Tarcza kręci 1000 obr/min  -> pompa kręci (1000/1,5344) 652 obr/min -> wałek wciąg (652/6,25) 104 obr/min

Tarcza kręci np. 900 obr/min (bo np. spadek obrotów) -> pompa kręci (900/1,5344) 587 obr/min -> wałek wciąg (587/6,25) 94 obr/min

Nie znamy fi wałka, podstaw do obliczeń prawidłową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.