Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  moj piec to tekla draco bio 25KW pellet w ukladzie zamknietym. Poniewaz niektore kaloryfery byly do polowy zimne a w rurkach slychac bylo przelwajaca wodę postanowiłem że je odpowietrze.  Uskyszalem kiedyś ze przy odpowietrzaniu dobija się wody i totalnie zle to zrozumialem. Nie dość ze dobijalem wode powyzej ciśnienia ktore jest optymalne w zamknietej instalacji to jeszcze zrobiłem to na rozgrzanym kotle. Najwieksza glupota w moim życiu. Mam szczęście ze jeszcze zyje. Na szczęście dolewalem tej wody powolutku malutku. W efekcie kociol wyrzucił wodę gdy ciśnienie doszło do 3 bar.  Do nnie doszło ze robię cos źle, spuscilem wodę z instalacji. Następnego dnia rano kocioł znów wyrzucił wodę. Znowu spusciem trochę wody z instalacji. Wiem ze mam szczęście ze nie wybuchł , wiem tez ze w dalszym ciagu jest cos nie tak. Jak wroce do domu to wylaczam kocioł. Zastanawia mnie teraz jak wielka cene będę musiał zapłacić za taka głupotę. Jeśli mógłby mi ktoś wyjaśnić co mogło się stać i co teraz robic, bede wdzieczny. 

Opublikowano

Jeśli masz głowice na grzejnikach to niektóre grzejniki mogą dawać taki efekt.

Odpowietrzaj na wyłączonym kotle i pompie.

Rozumiem,że masz odpowietrzniki przy grzejnikach i automaty w najwyższych punktach instalacji.

Jaka jest różnica wysokości między kotłem  a najwyższym punktem instalacji?

Opublikowano

Witam,  na grzejnikach są glowice i odpowietrzniki. Automat jest w miejscu w którym było naczynie przelewowe zanim Istalacja zostala przerobiona na zamknięta. Różnica wysokości pomiędzy kotłem a najwyższym punktem instalacji to ok 6m. Dzięki za odpowiedz pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Ale co jest nie tak ? ustaw ciśnienie na zimnym kotle 0. 6 br i zobacz do ilu wzrośnie po zagrzaniu kotła powinno nie  przekraczać 1 , 2 br , jeśli zabardzo wzrasta sprawdź naczynie przeponowe , może jest za dużo powietrza , albo nie ma go w cale . Jeszcze jedno w którym miejscu masz zawór bezpieczeństwa 2.5 br .

Edytowane przez Kordjano
Błąd
Opublikowano

Tak jak pisze Kordjano. U mnie nie mogłem odpowietrzyć grzejnika bo było za małe ciśnienie w układzie zamkniętym za wymiennikiem. Przy naczyniu przeponowym był wskaźnik ciśnienia, dobiłem nieco i spokojnie dało się odpowietrzyć. Potem znowu lekko dobiłem bo spadło po odpowietrzeniu.

Opublikowano

Aktualnie ciśnienie na gorącym kotle wynosi 1,4 bar. Zawór bezpieczeństwa podłączony jest z tylu na dole po prawej stronie kotła. Jak narazie nie wyrzucił wody. Jak sprawda sie naczynie przeponowe? 

Opublikowano

Jak masz ciśnienie statyczne 0.6bara to naczynie ściągasz i nabijasz je do 0.9bara a instalacje o 0.2/0.3bara więcej i tyle w temacie. 

Opublikowano

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Po obniżeniu ciśnienia w instalacji wszystko wróciło do normy dlatego nie bede narazie kombinować. Przy czysczeniu wygasze kociol i wtedy odpowietrze kaloryfery. Pozdrawiam

Opublikowano

A to kocioł działa Ci non stop?

Opublikowano

Włączany na sygnał czujnika pokojowego czy on się włącza cały dzień?

Opublikowano

To ile godzin kocioł Ci działa na dobę i jakie masz spalanie przy tych temperaturach?

Opublikowano

9 razy teraz to sporo. A chatka duża?

Opublikowano (edytowane)

Napisze odrazu wszystkie informacje. 

Dom : stary zbudowany z kamienia i cegly, ocieplony 10 cm styropianu. Powierzchnia ogrzewana 150 metrów. 

Kaloryfery:

Parter 4 kaloryfery

Piętro 6 kaloryferów

Podlogowka :  1 pokój, 15m2 na rozdzielaczu zawory rtl

Kociol: 25kw tekla draco bio, zawór czterodrogowy

CWU: bojler 140l

Ustawienia:

CO: krzywa grzewcza według pogodowki :

10st(34st kaloryfery) 

0st(40st kaloryfery) 

-10(50st kaloryfery) 

Tryb czasowy: grzanie od 6 do 21

CWU : 7-8h i 18-20 temperatura 40st reszta temperatura komfortowa 32st

kocioł : 65 stopni, modulacja fl2, sterownik igneo slim

Temperatura w domu 23-24 stopnie, jak dla mnie za ciepło. Dla żony ok

Pewnie nie napisałem wszystkiego, jak masz jakies sugestie to wal śmiało chętnie posłucham kogoś bardziej doświadczonego. Ja w tej tematyce dopiero raczkuje wiec popełniam błędy. 

Edytowane przez Radek1988
Opublikowano

Pierwsza zima przed tobą z tym kotłem ? 

Grzejesz tylko w dzień ? Znaczy od 6 do 21.

U mnie dzisiaj dwa odpalenia po dwie godziny łącznie z rozpalaniem i wygaszeniem .

Opublikowano

Tak jak dziś około 10 kg , tak z wykresu wychodzi że cztery godziny działał .

Opublikowano

Ecomax 850 p2 plum , kocioł odpala się od termostatu pokojowego , czyli jak jest ciepło to nie pracuje .

Opublikowano (edytowane)

@Radek1988 duże spalanie może być wynikiem słabej izolacji termicznej kotła i rur.

Jaka jest różnica temperatury wody wychodzącej z kotła a powracającej do kotła?

Może brak RCK powiduje dużą stratę kominową.Masz podgląd temperatury spalin?

Edytowane przez g69
Opublikowano

Myślę że ze kocioł jest dobrze zaizolowany, na rurach w kotłowni jest Izolacja. Niestety nie mam czujnika powrotu.  Chciałem żeby Instalator uwzględnił RCK ale stwierdził ze jest niepotrzebny.... Żałuję ze dałem sie przekonać