Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przymierzam się do zrobienia tymczasowej instalacji CO (za rok docelowo ma być pompa ciepła) . Na ta zimę dostałem od znajomego kocioł na ekogroszek z demontażu wraz z całym osprzętem ( zawór 4 drog. , Pompy co 25/60 ) W domu mam sama podłogówke dół 150 metrów i góra 150 metrów. Rozdzielacze są bez grupy mieszającej posiadają tylko rotametry i termostaty.Instalacje planuje podzielić na dwie kondygnacje czyli na dwie pompy góra i dół. Moje pytanie brzmi czy bez zaworu mieszajacego do podlogówki będzie to smigać . I czy pompy to uciągna. W załączniku dołączam szybki szkic instalacji. 

IMG_20201025_084827.jpg

Opublikowano

Jedna pompa za zaworem 4D ma pchać wodę do obu rozdzielaczy a druga pompa na powrocie zaworu 4D w kierunku kotła.

Opublikowano

Gdyby było dobrze to by nikt tu nic nie napisał. Odpowietrzników automatycznych nie instaluje się po stronie ssącej pompy. Będą one wprowadzać powietrze do instalacji. Brakuje tez filtrów przed pompami i zaworów zwrotnych za nimi. Jeżeli producent kotła zezwala na prace w układzie zamkniętym to zbiornik przeponowy ma być na powrocie kotła. Jeżeli nie to trzeba instalować naczynie otwarte na zasilaniu kotła. Jeżeli znajomy ma tak samo to nie oznacza, że ma dobrze. To że ktoś przechodzi na czerwonym świetle i nic mu się nie stało nie oznacza, że będzie tak zawsze...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Digitrax napisał:

Jedna pompa za zaworem 4D ma pchać wodę do obu rozdzielaczy a druga pompa na powrocie zaworu 4D w kierunku kotła.

Byłbym ostrożniejszy z tym stwierdzeniem. Jedna pompa 25/60 może być problem z obsługą dwóch rozdzielaczy umieszczonych na parterze i piętrze każdy po 150 m2 podłogi. Jest to około 2,5 kilometra rurek w podłodze.

Tak na szybko bez wnikania w szczegóły bo ich nie znamy... minimalny wymagany przepływ dla takiej ilości to około 2,7 -3 m3 na godzinę a to już prawie poza możliwościami pompy 25/60

Godzinę temu, Digitrax napisał:

Odpowietrzników automatycznych nie instaluje się po stronie ssącej pompy.

To prawda nie powinno się instalować... Z drugiej strony mam tak zainstalowane w układzie otwartym 3 sztuki i ani razu żaden nie zassał ani mililitra powietrza.

@Michał1906 jakiej średnicy masz 4d, i jakie pompy, elektroniczne z możliwością regulacji czy stałoobrotowki?

Ja bym zostawił ten układ tak jak masz na rysunku (poza naczyniem przeponowym) z tym że za pompami dałbym zawory grzybkowe aby móc to jakoś zrównoważyć. Oraz odpowiednie średnice rur.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano
W dniu 25.10.2020 o 09:16, Darekgra napisał:

Z drugiej strony mam tak zainstalowane w układzie otwartym 3 sztuki i ani razu żaden nie zassał ani mililitra powietrza

I pewnie zakręcone kapturki,  a pompa CWU też pcha w zasilanie kotła ?

W dniu 25.10.2020 o 08:03, Michał1906 napisał:

kocioł na ekogroszek z demontażu

no a jaka moc ? czy będziesz w stanie ujarzmić go przy tak niskiej temperaturze podłogówki no chyba że CWU z 300l

Opublikowano
3 godziny temu, mironw napisał:

pewnie zakręcone kapturki,  a pompa CWU też pcha w zasilanie kotła ?

Kapturki odkręcone :) pompa CWU ssie z kotła.

Poprostu pompy nie są w stanie wytworzyć podciśnienia w układzie.