Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze mówisz mironw z tą leniwą wodą. Grzejników mam 14 na rurkach 1/2 grawitacyjnie i jest troszkę rozgałęzień. Niech mi tylko ktoś powie, że wielkość zaworu 4D będzie dobrze mieszał, a jednocześnie przepłynie przez niego grawitacyjnie to nie ma już tematu :) Jeżeli nie będzie mieszał tak jak zadeklarował Afriso (zdaje sobie sprawę, że te zawory nie uwzględniają grawitacji tylko na obiegu pompy C.O), czyli mam na myśli to, że np: ustawie 65 C na piecu to na grzejniki mi pójdzie 60C a na powrót 40C, to ja dziękuje za taka grawitację... :)

15 minut temu, mironw napisał:

to sam sobie życie utrudniasz i po co ci zawór różnicowy  skoro i tak musisz być w domu żeby otworzyć te kulowe , czy tak często nie masz prądu , no i jak do tego masz wpięte solary , żeby odbierały grzejniki ?

To w sumie też jest bardzo dobry pomysł z pozbyciem się tej grawitacji bo jest niepotrzebna. Solar słoneczny ma też zawór kulowy i gdy na bojlerze jest 60C system wyłącza pompę obiegowa glikolu przez co zaraz robi się na solarze 200 C. Gdy otworze kulowy, ciepło z bojlera idzie grawitacyjnie na grzejniki i pompa po spadku w bojlerze znów się uruchamia i działa znów wszystko OK. Oczywiście dokupiłem sobie akumulator gdy nie będzie prądu, aby pompa od glikolu ciągle działała, ale panowie ile tak system pociągnie ? Najwyżej dzień, a co z jutrem np. jak nie będzie grawitacji ? Oczywiście jest rozwiązanie. Zasłanianie roletą solaru ale to są koszty liczone w tysiącach zł. A tak to otwieram sobie kulowy i jest spokój :( Jakieś porady dalsze ?

Zawsze mogę dokupić druga pompę do solaru (jedna będzie podgrzewała bojler w zime), a druga bedzie zbijać temperature gdy jest słonecznie. Ale boje się, że prądu nie będzie z 2 dni, przyjdzie słońce i dupa :D

Opublikowano

Tak wygląda podłączenie solaru do C.O (pompa do podgrzewania solaru gdy nie ma słońca i zawór kulowy do odprowadzania ciepła gdy jest bardzo słonecznie, działający na grawitacji).

Przepraszam za syf ale mam remonty (niedługo malowanie ścian itd.) :P

IMG_20201011_150322.jpg

IMG_20201011_150336.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.10.2020 o 13:08, VolRecon napisał:

(pompa do podgrzewania solaru gdy nie ma słońca i zawór kulowy do odprowadzania ciepła gdy jest bardzo słonecznie, działający na grawitacji).

Raczej bojlera a nie solaru , a co do grawitacji to przez ten 4D to może nie pociągnąć  na grzejniki tylko podgrzać wodę w kotle -no chyba że to wystarczy - jak będzie przymknięty na C.O . A tak w ogóle to jak to idzie grawitacyjnie na grzejniki skoro masz dwie instalacje C.O. i CWU osobno - to na bank oddaje tylko ciepło do kotła

a może coś takiego spróbować 

kocioł i solary.jpg

Edytowane przez mironw
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Powrót jest ciepły bo jak używam pompy C.O to zamykam obejscie 6/4, a jak używam samej grawitacji to otwieram 6/4. Grawitacje będę używał tylko w lato bez włączonego pieca dla solarów.

Edytowane przez VolRecon
Opublikowano

Zastanawiam sie tylko nad jednym. Gdy zaworek 4d ustawie od 0 do 4,5 idealnie reguluje temperature na zasilanie grzejnikow a temp powrotu jest super. Natomiast jak dam 5 do 10 to powrot jest totalnie zimny a przeciez powinno byc 50% na 50%. Hmm dziwne czy normalne. Niby gorace idzie do gory i zimne chce w dol, ale czy to nie powinno lepiej mieszac  ?

Opublikowano

Czym więcej puścisz ciepłej wody na inst to powrót chłodniejszy gdy niema mrozów to 38max 40 moim zdaniem starczy