gites77 Opublikowano 1 Października 2020 #1 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Witam. Kupiłem mieszkanie, gdzie poprzedni właściciel zainstalował sterownik pieca gazowego (SALUS 091FL) w idiotycznym miejscu, czyli nad kaloryferem. W związku z tym kaloryfer musi być cały czas skręcony bo sterownik wyłącza piec podczas grzania. Znalazłem na to rozwiązanie, że wymienię sterownik przewodowy (SALUS 091FL) na bezprzewodowy (SALUS 091 FL/RF) i położę go w innym miejscu żeby można było korzystać z kaloryfera. Mam pytanie. Czy mogę samodzielnie wymienić sterownik? Czy nowy sterownik trzeba będzie jakoś specjalnie "skonfigurować"? Nie mówię tu o ustawieniu programów i podstawowych rzeczach. Chodzi mi to, czy są tam jakieś bardziej skomplikowane rzeczy, które będzie potrafił ustawić tylko serwisant? Edytowane 1 Października 2020 przez gites77
gradziak Opublikowano 1 Października 2020 #2 Opublikowano 1 Października 2020 Nic skomplikowanego . czujnik montujesz gdzie chcesz , sterownik przy piecu laczysz przewodem z pompa od co. Wysyłam zdjęcie połączenia przewodów. Po lewej przewód poprowadzony do pompy a po prawej zasilający sterownik.
gites77 Opublikowano 1 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2020 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli rozumiem, że podłączam taki sterownik i ma działać. Nie muszę nic dodatkowo konfigurować? Mam jeszcze pytanie. Czy taki sterownik ma taki zasięg, że będzie się łączył przez ścianę w budynku (np w pokoju obok)? Aha no i ja mam kocioł gazowy brotje heizung energy top więc chyba u mnie podłączenie będzie inne niż wysłałeś.
WojtuNie Opublikowano 1 Października 2020 #4 Opublikowano 1 Października 2020 Podłączenie wykonaj dokładnie tak samo jak masz teraz,bo układ wyprowadzeń tego bezprzewodowego odbiornika jest identyczny (tak przynajmniej mówi instrukcja) jak w wersji przewodowej. Nie powinno być problemu z komunikacją.
gites77 Opublikowano 1 Października 2020 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2020 Mam jeszcze pytanie. Z pieca wychodzą dwa białe kable. Który z nich jest do sterownika? Do czego jest ten drugi biały kabel, bo wchodzi w ścianę ale nie wiem co dalej się z nim dzieje :P
teres Opublikowano 1 Października 2020 #6 Opublikowano 1 Października 2020 Może to być czujnik temperatury zewnętrznej. Obawiam się, że bez rozebrania kotła nie zgadniesz, który to kabel.
WojtuNie Opublikowano 1 Października 2020 #7 Opublikowano 1 Października 2020 To musisz sprawdzić na złączach kotła po opisie, ale podejrzewam że drugi to czujnik zewnętrzny. Albo zasilanie tego salusa 230v
gites77 Opublikowano 2 Października 2020 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2020 Salus jest na baterie więc to nie to. Jeżeli to kabel do czujnika zewnętrznego to jestem mega zdziwiony, bo nie wiedziałem, że kocioł ma coś takiego i nie wiem gdzie taki czujnik może być wyprowadzony. Chyba jednak wezwę fachowca do podłączenia tego sterownika bo temat zaczyna mnie przerastać. Może ten drógi kabel to uziemieni jakieś?
WojtuNie Opublikowano 2 Października 2020 #9 Opublikowano 2 Października 2020 Musisz fizycznie w kotle sprawdzić do jakich zacisków idą te kable. A gdzie chcesz mieć ten odbiornik tego nowego salusa bezprzewodowego? Jeżeli może być w tym miejscu co teraźniejszy sterownik to podłącz go do tych samych przewodów i dodatkowo doprowadź do niego zasilanie 230v kablem z wtyczką (taki od lampki nocnej), a sterownik dasz w dogodnym miejscu.
gites77 Opublikowano 2 Października 2020 Autor #10 Opublikowano 2 Października 2020 Właśnie problem w tym, że odbiornik chcę dać w innym miejscu niż teraźniejszy sterownik. Chcę go ukryć w takiej wnęce. Popatrzę wieczorem dokładnej na te zapiski przy kablach. Może są tam jakieś opisy.
gites77 Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #11 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) A czy stanie się coś złego jeżeli niechcący podłączę odbiornik salusa do kabla od sondy temperatury zewnętrznej? Nie wiem który kabel jest od sondy zewnętrznej, a który od sterownika. Troche boję sie otwierać piec i chyba wypróbuję metodę prób i błędów. Podłączę odbiornik do jednego kabla a potem drugiego i zobaczę czy sterownik załączy piec. Edytowane 14 Listopada 2020 przez gites77
gites77 Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #12 Opublikowano 14 Listopada 2020 dobra już rozkminiłem. Można zamknąć temat
TIMON120777 Opublikowano 15 Listopada 2020 #13 Opublikowano 15 Listopada 2020 zgodnie z prośbą zamykam
Rekomendowane odpowiedzi