Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam pytanie do doświadczonych bardziej ode mnie.

Mam standardowy grzejnik aluminiowy pod oknem w kuchni. Chcąc zyskać dodatkowe miejsce na szafki wymysliłem demontaż tego grzejnika i przerobienie na podłogówkę.

I teraz pytanie - większość schematów znalazłem z podłogówką przy jednoczesnym używaniu grzejnika z podłączeniem podłogówki do powrotu grzejnika. Jak to prawidłowo podpiąć w przypadku likwidacji grzejnika? W rogu kuchni idą 2 rury CO - zasilanie i powrót. Kuchnia jest na parterze, a piony dalej zasilają piętro, gdzie jest jeden odbiornik w postaci grzejnika. Da się wpiąć bezpośrednio w pion przy zastosowani zaworu RTL? Wpinam PEXa bezpośrednio w zasilanie, a zawór RTL na powrocie? Może mnie ktoś oświecić? Mam dobrego fachowca, ale takiej przeróbki akurat nigdy nie robił i wolę się skonsultować. Nie mam już możliwości zrobienia osobnej instalacji pod podłogówkę.... CO jest zasilane piecem an eko groszek, z zaworem trójdrogowym na zasilaniu grzejników, a temperatura idąca z pieca na grzejniki raczej nie przekracza 50 stopni Celsjusza, a nawet zazwyczaj w okolicach 45. Oczywiście układ otwarty ze zbiornikiem bezpieczeństwa na poddaszu.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam,

bebza 

Edytowane przez bebza
Opublikowano

Kuchnia ma niecałe 11 metrów tak mniej więcej 3,30 na 3,30. Pętla oczywiście z pominięciem dwóch ścian z zabudową. Wstępnie wyszło mi około 40 metrów PEX'a.

Opublikowano (edytowane)

Widzisz jak to jest , mi wychodzi że należało by tam położyć ponad 75 metrów pexa , czyli  połowę więcej niż Ty, można by tam zastosować zawór RTL , ale może to być z tym różnie dużo będzie zależeć od całej instalacji i ile na tym pionie jest grzejników itp. Aby było pewne to polecam zestaw z pompą do CWU i zaworem termostatycznym coś jak na poniższym zdjęciu . Mieści się ładnie za cokołem  pod szafką kuchenną. Pozdr TomekB

FB_IMG_1600089567284.jpg

FB_IMG_1600089548270.jpg

Edytowane przez tomekb
Opublikowano (edytowane)

na tym pionie są tylko 2 grzejniki z czego jeden ma być zdjęty właśnie. Niestety w miejscu, gdzie będzie przyłącze nie mam za bardzo miejsca na pompę - musiałbym ją wkuć w ścianę, a te zawory znalazłem podtynkowe, ale do bardzo płaskiej zabudowy. Pompę musiałbym umieścić gdzie w szafce kuchennej, gdzie będzie też przyłącze wody użytkowej. No chyba, że faktycznie weszłoby to pod cokół. Tylko z drogiej strony mam bardzo wydają pompę obiegu i nie wiem po byłaby ta dodatkowa. Grzejniki obsługuje Alpha 2 Grundfosa i jak ją mocno podkręcę, to aż szum wody w grzejnikach słychać, chociaż zazwyczaj pracuje w trybie automatycznym. Te 35 metrów wyszło mi z wężownicy z nitkami oddalonymi od siebie o jakieś 15 cm - to za dużo? 

Edytowane przez bebza
Opublikowano (edytowane)

czyli podzielić kuchnie na dwa mniejsze pola i jedna pętla na jednej połówce, druga pętla na 2 połówce? przy każdej RTL? Pomieszczenie samo w sobie jest raczej ciepłe, przy temperaturze na grzejnikach rzędu 45°C nigdy termostat nie był na więcej niż "4"

A co sądzicie o wykorzystaniu Danfos DEVIreg Touch do takiej instalacji z pominięciem RTL?

Edytowane przez bebza