Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie, kupiłem zawór 3D Afriso 1" ProClick - niestety kupiłem ten zawór już dość dawno i nie sprawdziłem jaki mam siłownik okazało się, że mam stary typ siłownika a mój zawór ma nowy system ProClick który nijak pasuje mi do mojego siłownika. Czy ktoś może orientuje się czy istnieją jakieś adaptery do siłownika? Mój siłownik wygląda tak https://www.ottone.pl/index.php/strefoweimieszajace/silowniki - ten szary na samej górze.

Siłownik miałem na zaworze 4D - to był chyba stary model zaworu bo miał taki krzyżak do którego się przykręcało siłownik. Ma ktoś może jakiś patent jak spiąć taki siłownik z ProClickiem?

Edytowane przez palaczRybnik
Opublikowano
Godzinę temu, palaczRybnik napisał:

okazało się, że mam stary typ siłownika 

To nie jest stary typ ,tylko inny producent niekompatybilny z Afriso, więc raczej nic z tego nie będzie.

Opublikowano

@sambor siłownik jest kompatybilny z Afriso ale tylko z zaworami starego typu takimi które mają krzyżak. Np będzie pasował do tego zaworu Afriso 3D. Mi bardziej chodzi o jakiś adapter - pytałem już u Afriso czy mają coś takiego i wyszło niestety, że nie. No to nic chyba będę musiał sprzedać stary siłownik i kupić nowy.

Zastanawiałem się czy może nie da rady zrobić takiego adaptera. Może ktoś już przerabiał taki temat.

Opublikowano (edytowane)

Hmm oglądam to i oglądam i dochodzę do wniosku, że ten adapter pozwala na używanie siłownika starego typu Afriso z nowym zaworem z systemem ProClick. Dla mojego przypadku to się chyba nie sprawdza.

Edytowane przez palaczRybnik
Opublikowano
4 godziny temu, palaczRybnik napisał:

okazało się, że mam stary typ siłownika a mój zawór ma nowy system ProClick który nijak pasuje mi do mojego siłownika.

No tak właśnie napisałeś. Chyba że słońce mi w myśleniu przeszkadza

Opublikowano

Oj to raczej ja źle napisałem za co przepraszam. Chodziło mi tutaj, że ja nie mam siłownika Afriso, ale mam siłownik z konkurencyjnej firmy Otton. I on pasuje do zaworów Afriso ale takich starszego typu, gdzie zamiast ProClick jest krzyżak i możliwość wkręcenia śruby która trzyma siłownik firmy Otton.

Chyba sam będę musiał jakiś adapter urzeźbić z czegoś. Bo chyba nie ma czegoś takiego.

Opublikowano

W zasadzie można podłączyć każdy siłownik pod dowolny zawór, kwestia dopasowania adapteru. To co Ci podesłałem nie podejdzie pod twojego Ottone?

Opublikowano

Postanowiłem jednak się nie męczyć i kupiłem siłownik od Afriso ProClick. Ten co teraz mam pójdzie do sprzedania razem z zaworem 4D Afriso.

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Ten adapter pewnie załatwił by sprawę, rób jak uważasz, pozdrawiam :-)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź - myślę jednak, że nie załatwi sprawy. Tak wygląda siłownik Afriso starszej generacji. Ten adapter podany w aukcji idealnie pasuje tutaj bo ma 8 ząbków a w siłowniku jest 8 wcięć. U mnie w siłowniku są tylko 4 wcięcia i wydaje mi się, że są szersze niż te w Afriso.

image.png.19f27d0ae23219cf2c32875d23668828.png

• 1 rok później...