dawrut Opublikowano 10 Sierpnia 2020 #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Witam! Stoję przed wyborem jednofunkcyjnego kotła gazowego w nowo budowanym domu. Dom: 180m² (garaż wraz z kotłownią 30m²) w całym domu, poza garażem i kotłownią podłogówka w garażu jeden grzejnik dwa roździelacze z zestawami pompowymi dom ocieplony 20cm styropianem grafitowym 033 dach ocieplony pianką pur 18cm (ale sam sufit nad podaszem użytwym ma aż 30cm pianki pur) na posadzce 15cm styropianu wszystkie okna 3 szybowe normalne okna o progilu 88mm, wielokomorowe, z docieplonymi ramkami okna dachowe (5 sztuk) z dodatkowymi kołnieżami uszczelniającymi 5 osób w domu - 2 dorosłych, 3 dzieci Do takiego domu instalator chciał mi wepchnąc 24kW. Sporo poczytałem na tym forum oraz na innychg rupach i jest to zdecydowanie za dużo. Dlatego mam mam zamiar zakupic piec z około 14kW. Dzięki czemu będzie modulował już od 2kW. Jaki kocioł byście polecili przy założeniu, że zerwisant będzie blisko? Myślę o: Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-5C - stawiam na tego ze wzgledu na niską modulacje Buderus Logamax Plus GB072 14kW Coś jeszcze godnego uwagi? Zasobnik chciałem 160l. Jakiś polecicie? Na coś zwrócić uwagę przy zasobniku? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 kocioł- szukaj opinii o serwisie w Twojej okolicy. Jak oba maja dobrych serwisantów to kieruj się ceną. Jeśli któryś serwis kuleje to odrzuć ten model. potem zimą będziesz marznąć czekając aż jaśnie Pan zaszczyci swoją osobą i za sam fakt przybycia skasuje jak cygan za babkę. do Junkersa możesz potrzebować modułów do obsługi obiegów podłogówki- nie znam kosztów. nie wiem jak w Buderusie ten temat wygląda. Buderus chyba ciut droższy ale kwestia subiektywna co jest drogie a co nie Zasobniki ponoć teraz najlepsze warstwowe więc warto się pochylić i zasięgnąć w sieci wiedzy na ten temat. Ja osobiście mam starego Elmeta z płaszczem wodnym 140L i mój Junkers grzeje go w 30 minut do 55stC. Kwestia oczekiwań, miejsca na zasobnik i ilości kasy w portfelu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi