Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Bardzo proszę o wskazówki jak mam wykonać cyrkulację wody. Nie pytam co i jak, tylko jakich użyć rur i jak je połączyć ze sobą. Proszę mnie nie kierować do wyszukiwarki be spędziłem wiele godzin na czytaniu wydawałoby się postów na temat, ale bez konkretów. W rachubę wchodzą rury z gatunku PP i PEX. Teraz pytanie o łączenie rur PEX. Jak wykonać cyrkulacje tymi rurami jak wiele osób pisze nie dawać połączeń w podłodze. Nie mogę dać rozdzielacza blisko odbiorów bo niema gdzie go zamontować. Zgodnie z teorią nie łączenia w posadzce nie mogę też pociągnąć rury przez całe mieszkanie z odejściem trójnikami do odbiorów. Rozumiem obawy o trójniki w podłodze, ale jakoś to przecież jest robione. Czy mam może wkuwać się pod zlew, wannę,  umywalki itp.  dwoma rurami i tam dopiero w ścianie dawać trójnik? Czy może używać rur PP i zgrzewać je w podłodze na trójnikach. Wolałbym jednak chyba rozprowadzić to rurami typu PEX. Proszę tylko o konkretne merytoryczne wpisy, bo naczytałem się wiele godzin i nic nie wniosły one do sedna sprawy. Muszę przed zabudową stelaża do sedesu wyprowadzić rurę zasilającą spłuczkę i własnie teraz muszę wybrać jakimi rurami rozprowadzać będę wodę w domu. Nie chce mieszać może trochę  PP, może PEX, albo potem kuć bo jednak może coś zmienię.  Pozdrawiam

Opublikowano

Zdecydowanie szybciej i prościej jest robienie pex'em i zaciskarka.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Własnie przemawia za mną 

27 minut temu, MikiQ napisał:

szybciej i prościej

ale, czy połączenia pewnie na trójnikach należy dawać w podłodze, czy  podkuwać pod każdy odbiór dwie rury ( podejście i odejście ) i tam wstawiać trójnik powiedzmy na ścianie. W podłodze zdecydowanie prościej, bo lecę jedna rura i robię odgałęzienie trójnikiem do odbioru i tyle, ale zostaje to w podłodze i czy jest bezpieczne ( brak wycieku ) za kilka lat. Zdaje sobie sprawę, że trzeba zrobić próbe szczelności w jakimś zakresie ciśnienia i z tym nie byłoby problemu, bo robię czasami takie próby zawodowo w innej dziadzinie, ale wiem o co chodzi. 

Opublikowano

A jak masz mieć podłogówkę  to  tylko w ścianie no i oczywiście przy pex-ie  używaj rur i złączek jednego producenta

Opublikowano

Tylko podłogówke. Czyli robię pewnie tak: klade rurę z kotłowni i lecę nią pod np. ścianę umywalki tam montuje trojnik i od trojnika prowadzę rurę do następnego odbioru, znowu trojnik itd. aż do ostatniego odbioru i na koniec z ostatniego odbioru wracam rura do koktlowni tak ma to wyglądać - TAK? 

czy zimna wodę też podkuwam i montuje to w ścianę. Podobnie jak ciepła tylko bez powrotu od ostatniego odbioru - TAK? 

Opublikowano (edytowane)

Najpewniejszy jest system rozdzielaczowy bo nie ma łączeń w wylewce z zastosowaniem rur PEX Jednak podejrzewam że 90% instalacji jest wykonywana w systemie trójnikowym i jest prowadzone w otulinie po podłodze.Najwięcej system zgrzewany bo najtaniej.Z zimną wodą jedziesz odpowiednią średnicą rury od wodomierza dając po drodze trójniki do poszczególnych przyborów.Podobnie z ciepła wodą idziesz od źródła ciepłej wody np.zasobnika i robisz odgałęzienia trójnikami do punktów poboru.Chcąc mieć cyrkulację CWU(bo punkty poboru daleko)prowadzisz dodatkową rurę od najdalszego punktu  ciepłej wody do króca cyrkulacyjnego w podgrzewaczu(przy podgrzewaczu montujesz pompkę cyrkulacyjną CWU)

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Grundfos nie gniewaj się, ale wpis nie na temat. System rozdzielaczowy odpada, bo nie mam gdzie wkuć rozdzielacza na,, środku" domu, a tylko tak mogę zrobić cyrkulacje  w oparciu o rozdzielacz. Dwie ściany nadające się do tego mają grubość 12 cm i niestety nic nie wymyślę. Dlatego pytam na forum jak zrobić dobrze w PEX. Nie chce mieszkać PP i PEX. 

Opublikowano (edytowane)

Dobrze w PEX to tylko zaprasowywany=prasa za 5tyś.zł ,może ktoś pożyczy)Skręcany PEX odpada,nie można go chować w ścianach ani wylewkach,tylko jakaś tam prowizorka po wierzchu

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Grundfos jak wiesz wielu,, inwestorów" że względu na koszty i czasami ambicje wiele rzeczy robi samemu. Nie wszyscy maja dostęp do pras itp. Kurcze więc jak to mają porobione. Co wszyscy robią w PP? 

Opublikowano (edytowane)

Tak ja już wspomniałem prawie wszyscy robią w PP) Poprawnie zgrzana instalacja przetrwa lata.Trzeba przestrzegać odpowiednich zasad typu temp.otoczenia,temp.zgrzewarki,odpowiedni czas zgrzewania poszczególnych średnic rur,nie stare nasadki grzewcze,dobrej jakości materiał i powinno być OK

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

teraz to raczej firmy idą w pex , bo szybciej punkt się robi -i kasuje od punktu

ja poszedł bym w takie rozwiązanie i unikną trójników

kolano GW x pex16 cyrkulacyjne.jpg

Opublikowano

Witam, 

a ja poszedłem w temat zgrzewarki i rur PP i bardzo fajnie się tym i na tym pracuje. Pozwolę sobie tutaj napisać  kilka słów o zgrzewarce z popularnego serwisu. Wiedząc, że jest to sprzęt nie najwyższych ,,lotów" po zakupie bardzo dobrym termometrem zmierzyłem temperaturę elementu grzejnego. Przy ustawieniu 260 st. C było 237 i dopiero ustawienie metodą prób i błędów temperatury na wyświetlaczu 284 st.C pozwoliło uzyskać temperaturę roboczą na poziomie 259,7 st. C. Faktycznie te ponad 23 stopnie robi różnicę. Teraz tylko przy zgrzewaniu liczę 101, 102 ....  105 i zgrzewam. Wychodzi bardzo ładnie i bez zmniejszenia średnicy przepływu. Pozdrawiam