tomek192180 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Witam ,jestem tutaj nowy i mam nadzieję że w dobrym miejscu zakładam temat. Chiałem zasiegnąc pomocy, co można zrobić aby ograniczyć problem . Problem dotyczy mojej ciotki , a mianowicie strasznie szybko się wychładza zasobnik. Zasobnik ma 250 litrow firmy kospel z dwoma wężownicami , wężownice teraz są połączone i zailane są z pieca Co, w obiegu otwartym grawitacyjnie pracuje taki stary piec kuchenny z podkową . Po skończonym ogrzewaniu zasobnika np. po dwóch godzinach są ciepłe rury oznaczone numerami 1-2-3, o ile 2 rozumiem bo idzie do kranów , ale 3 która idzie do pieca co jest ciepła na odcinku około 40 cm od zasobnika( czy zawór zwrotny nie powinien być zaraz na wejściu na wężownicę? teraz jest ok 1 metra od wejścia wężownicy i na dodatek poniżej . I czy rura zasilająca nr. 1 z podkowy nie powinna mieć np. zaworu grawitacyjnego? podkowa jest poniżej zasobnika ok 1 metr. Czy po prostu jeszcze inne sa przyczyny? chcę zaznaczyć żę mam ogólne pojecie o hydraulice ale szukam pomocy bo czuje ze mnie mój hydraulik wpuścił w maliny, będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Obieg "podkowy" wg szkicu jest na pewno żle podłączony do bojlera. Lepiej dodaj zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek192180 Autor Opublikowano 1 Maja 2020 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 11:42, gmaj22 napisał: Obieg "podkowy" wg szkicu jest na pewno żle podłączony do bojlera. Lepiej dodaj zdjęcia. Co masz na myśli? Od podkowy gorąca woda idzie do góry zasobnika w najwyższym punkcie jest odpowietrznik, a z dolnego króćca bojlera idzie woda zimniejsza spowrotem na podkowe, możesz mieć rację że jest zle podłàczona, nie ufam tej osobie która to robiła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek192180 Autor Opublikowano 2 Maja 2020 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Dokładam zdjęcie, czy wszystko jest ok w tej instalacji? Czy nie należy dać zaworu zwrotnego z sprezyną zaraz na wyjściu z bojlera na cwu? To samo na wejsciu goracej wody do bojlera z podkowy? To by uchroniło przed ucieczkà ciepłej wody? Proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek192180 Autor Opublikowano 3 Maja 2020 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Ktoś coś? Taka moja instalacja skomplikowana ze nikt nic nie pomoże ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitrax Opublikowano 3 Maja 2020 #6 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Brak pompy cyrkulacyjnej CWU na obiegu do podkowy. Grawitacja zadziała po spełnieniu wielu warunków a domyślam się, że tu ich nie ma chociażby ze względu na zastosowane rury PP. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek192180 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 20 godzin temu, Digitrax napisał: Brak pompy cyrkulacyjnej CWU na obiegu do podkowy. Grawitacja zadziała po spełnieniu wielu warunków a domyślam się, że tu ich nie ma chociażby ze względu na zastosowane rury PP. Ok tez tak myślę, bo widać że grawitacji ciężko ruszyć, jak się rozpala stuka na podkowie bo nie może ruszyć potem jest już lepiej, ale pompa by się przydała. A co z wychładzaniem bojlera ? Dobrze kombinuje by dać zawór zwrotny z sprezyną zaraz na wyjściu z bojlera na krany. A drugi na wejściu wezownicy od CO? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digitrax Opublikowano 4 Maja 2020 #8 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Daj sprężynowy ale na wejściu wężownicy. Dodatkowo pomiędzy zbiornikiem CWU a tym zaworem zwrotnym wstaw trójnik z odpowietrznikiem by wężownica mogła się właściwie odpowietrzyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek192180 Autor Opublikowano 4 Maja 2020 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Dobrze tak zrobię, a co mogę zrobić by woda nie uciekała tą rurą która rozchodzi się na krany? Tak sobie myślę że zz z sprezynà by miał sens po zakręceniu kranu ciśnienia z dwóch stron zz wyrównają się więc sprężyna nie pozwoli na grawitacje? Dałbym go zaraz przy bojlerze , dom ma 2 pietra wiec grawitacja robi swoje. Dziękuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.