Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Śmieciach przerobiony na podajnik ekogroszek.. Rakoczy Popter G pomoc

Karol93ts

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też miałem plan na welne z tamtym palnikiem . Tylko właśnie chciałem by trochę oddal ciepla i nie szło one w stronę kosza . Ogólnie pomysl fajny :) robota dobra . I ten najwiekszy plus to brak szuflowania . 

Niestety minusy to pacjet zwany palnikiem . 

On poleci na wszystkim tylko nie tak jak by się chciało czysto . Wiele przeróbek robiłem i aż obudowalem to jak palnik rurowy :) wlawłącznie z wyciagnieciem go z kotla O 10 cm by płomień nie rozbijal się od razu O ścianę kotla . Pierwsze foto dawalo fajny efekt . 2 to już próby zrobienie rurowego palnika :)IMG_20190125_151110834.thumb.jpg.e1bb58321c4e238301e45ca07aa5ae4f.jpgIMG_20190209_105334882.thumb.jpg.80665977df12e5a392b3d0430b70cff5.jpg

Opublikowano

Ja już wszystkich ustawień próbowałem żeby zwalczyć sadza na górnych półkach  i nic nie pomaga. Na samym poczatku mialem ustawienia 13 sec podawania przerwa 110sec . Kocioł dochodził z 10 min i wchodził w nadzór 15min. Ale dobijala mnie sadza sypka. I próbuje wszystkiego. Z komina też jak wegiel podaje podajnik to widać czarny dym nie jest to dużo Ale jest. 

Opublikowano

Kolega ma nie ocieplone mury, i według tego co wyliczyło ciepłowłaściwe, ponad 50 % tam właśnie ucieka. Modernizacja kotłowni dobra sprawa, ale raczej nie będzie oczekiwanego efektu, skoro grzeje się dom, i jeszcze okolicę.

Opublikowano

Sadzy nie unikniesz . Sorki nie na tym palniku . Mozesz zredukować ją ale zawsze będzie . Tu    jest ten problem że nie ma powietrza wtórnego które by dopalily gazy , to co pisałem o tej dziurze w podstawie robi więcej szkody niż pożytku .   Sprawdz inny groch . Staraj się by więcej pracowal niż stal .  Może pomóc zmiana sterownika na taki co ma pid . Jednak sadza zawsze będzie :(

Opublikowano

Możesz bardziej określić o co chodzi z tym powietrzem wtórny. ? Wszystkie miejsca już objechalem stlikonem. Nawet kosz nie był dobrze do krecony . Wszystko do krecilem silikon poszedł wcześniej. Mam na drzwiczkach środkowych taka przyslonke.  Może ja troszkę otworzyć? Czy to pogorszy sprawę?

Opublikowano

Mniej więcej tu gdzie pokazuje długopisem jest otwór . Tym otworem idzie powietrze z poduszki do rury podające . Powinienes miec w rurze podajacej dwa otwory  u góry i jeden na dole . Jeden to powietrze wturne drugi służy do skrecania , czyli te dwie śruby w pionie . Jeśli były tylko te dwa otwory w pionie  pw nie masz.

15849941314928214249494854264388.jpg

Opublikowano

Retorta pali w górę jest "wysoka" nie wiem czy zmiescisz go . Czy trzeba ciąć dół kotla i stawiać to na takiej podstawce z palnikiem . Jak znajdziesz a można to za tą cenę kupisz cały kompletny palnik z rura i koszem . I będzie o niebo mniej sadzy :) tylko musisz mieć miejsca nad palnikiem . 

Opublikowano

I tu może być problem bo płomień bedzie się rozbijać o górną półkę .przez co będzie się szybko gasil i będzie znów sadza .

Opublikowano
W dniu 22.03.2020 o 18:14, Karol93ts napisał:

Rozumiem. Ale strona mi nie powie co trzeba przerobić. Wpisałem dane już wcześniej i wyszło mi koszt na sezon 10tys zł na opał. Tak że coś nie tak.

To ile tego węgla dotychczas spalałeś ? 7-8t ?

Opublikowano
2 godziny temu, Karol93ts napisał:

Do przerobienia pieca palilem drzewem. 30m drzewa. Kocioł przerobilem 16 lutego i do tego czasu spalilem 1100kg. 

To przelicz teraz ile to jest węgla (kaloryczność opałów) i będziesz miał odpowiedź, czy pali dużo, czy mało. Ja mam zapotrzebowanie na ciepło prawie 5x mniejsze a spalam jakieś 2,5, 2,7t/sezon

Moim zdaniem cudów, nie będzie, pomyśl nad ociepleniem budy.

Opublikowano
19 minut temu, o6483256 napisał:

To prawda . Cudów nie będzie . Może kilogram może trzy :) te trzy to już tak na wyrost .

Poszukaj sterownika z pidem . Sprawdź Jak to się u Ciebie spisuje .Może jakiś kolega ci pożyczy . 

Mi samo grzanie wody na rynnie bralo 5 kg doba . Zmiana palnika i szło już 4 . Teraz nie porównuje bo nie prowadzilem zapisków . Jednak strzelam tak może te dwa dwa i pół kilo mniej . Tylko ja nie mam odniesienia do dwustanu tam po prostu sypalem . Późnej zmieniłem ster i od tego czasu jakoś tam porównuje .W twoim przypadku mogło by to dac trzy kilo przy ostrych mrozach . Jednak to jest spory wydatek . Zmiana palnika do tego ster z pidem . Do tego trzeba doliczyc w cholerę czasu na dostrajanie , szukamie właściwego dla siebie opalu . 

Opublikowano
49 minut temu, o6483256 napisał:

To przelicz teraz ile to jest węgla (kaloryczność opałów) i będziesz miał odpowiedź, czy pali dużo, czy mało. Ja mam zapotrzebowanie na ciepło prawie 5x mniejsze a spalam jakieś 2,5, 2,7t/sezon

Tak kulturalnie " budy " buda to jest dla psa. Rozumiem. Ocieplenie będę robił Ale nie wszystko na raz. Nie każdy zarabia miliony żeby wszystko na raz zrobić. 

Opublikowano
2 godziny temu, Karol93ts napisał:

Tak kulturalnie " budy " buda to jest dla psa. Rozumiem. Ocieplenie będę robił Ale nie wszystko na raz. Nie każdy zarabia miliony żeby wszystko na raz zrobić. 

Przepraszam, że Cię uraziłem, zawsze to lepiej niż mój kurnik. 

Ja rozumiem, że nikt nie sra gotówką, ale jak to mówią z g... bata nie ukręcisz. Dom ma takie, a nie inne zapotrzebowanie na ciepło. Spalałeś 30m drzewa, a teraz chcesz spalać 4t węgla na sezon - pytanie retoryczne?

Wyciągnij wnioski z tego co czytasz i bez urazy. 

Opublikowano

Ja rozumiem że nie zejdę dużo że spalania bo dom jest nie ocieplony.  I też nie jest to oryginalny kociol tylko hybryda i swoje musi spalić. Ale zawsze jakiś tam kilogram czy dwa po po radach się urwie :) spokojnie nie wyraziło mnie to tylko dom to dom buda to buda kurnik to kurnik:) pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wszystkim. Troszeczkę przerobilem mój kociołek.  Założyłem nowy sterownik skzp 02 co po założeniu jak wcześniej cały zbiornik starcza na 5 dni. To teraz zasypany cały w pon czyli 30.03. I jeszcze w podajniki z 35kg. Pali się w pid. Zrobiłem w kotle dłuższa drogę spalin. Dodałem taka półkę z szamotki. Planuje jeszcze zrobić taki daszek jak w palniki witkowski. I jeszcze powietrze doprowadzić pod ten daszek. Pomysl z tym wszystko użytkownika @tim123

20200330_195652.jpg

20200405_115341.jpg

20200405_125421.jpg

Opublikowano

Tylko pamiętaj, że zrobiło się cieplej i jest więcej słońca które ogrzewa przez okna pomieszczenia, stąd i spalanie mogło spaść .-)

Powodzenia .-)

Opublikowano

Zmniejsz trochę kaloryczność w  sterowniku . Tu Ci ucieka plomien w głąb palnika .nie grzeje ci się on ? Jaki masz czas podawania ?

20200405_115341.jpg

Opublikowano

Trochę ucieka ale nie masz tragedi :) jest lepiej ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.