robertnet Opublikowano 25 Lutego 2020 #1 Opublikowano 25 Lutego 2020 Witam. Prosze o poradę w sprawie ocieplenia poddasza w domku. Poddasze użytkowe ze skosami z oknami dachowymi. Chciałbym ocieplić dobrze poddasze a przy okazji nie obniżając za mocno sufitu. Krokwie 16cm, membrana na dachu, blachodachówka, brak deskowania. opcje jakie rozważam: - Wełna miedzy krokwie 12 lub 15 aby była przestrzeń pomiedzy wełna a membrana + 10-12 cm wełny podkrokwiowo - wełna miedzy krokwie 12-15 cm, podkrokwiowo PIR - pianka PUR po całości. prosze o opinie, porady co wybrać do mojego dachu aby była dobra izolacja.
Gość Opublikowano 25 Lutego 2020 #2 Opublikowano 25 Lutego 2020 Jeżeli cena nie gra roli to najlepiej wychodzi pir,ale po całości.
robertnet Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 26 Lutego 2020 Na całość PIR mnie nie stać. jakies inne opinie?
krisgie Opublikowano 26 Lutego 2020 #4 Opublikowano 26 Lutego 2020 Najprościej i najszybciej byłoby prysnąć pianą ale osobiście z kilku powodów nie mam do niej przekonania. Jeśli w tym drugim przypadku masz na myśli docinanie płyt PIR w warstwie pod krokwiami to intuicyjnie widzę tu pewne problemy wykonawcze które mogą skutkować brakiem dokładności wykonania i koniecznością "piankowania". Ale nie robiłem w ten sposób, nie widziałem tego na oczy więc mogę się mylić. Miałem podobny dylemat co Ty i ostatecznie zrobiłem całość wełną skalną. Potraktuj to tylko jako jeden z punktów widzenia :-).
Gość Opublikowano 26 Lutego 2020 #5 Opublikowano 26 Lutego 2020 4 godziny temu, robertnet napisał: jakies inne opinie? To zrób wełną. Współczynnik dla 24cm wyjdzie bardzo dobry,więc zwróc szczególną uwagę na montaż i będzie dobrze. Oczywiście zachowaj dylatację wentylacyjną między membraną a wełną.
Ryni Opublikowano 26 Lutego 2020 #6 Opublikowano 26 Lutego 2020 Pianki PUR nie polecam, bo to prawie taka sama izolacja jak z wełny. Pianka PIR tylko jako natrysk, płyty trzeba by kleić i traci się ciągłość izolacji, a do tego płyty PIR potrafią się po jakimś casie się wygiąć i skurczyć. To już lepiej dać wełnę w 3 warstwach 12cm miedzy krokwie, 10cm pod krokwie i 5cm między stelaż.
robertnet Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Witam ponownie. A co myślicie o takiej opcji: wełna skalna między krowie-12 cm (szczelina dyl- 4 cm), potem druga warstwa wełny skalnej podkrokwiowo- 8-10 cm, i na koniec folia termoizolacyjna o grubości 4cm, potem płyta gk...... dziękuję za opinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.