cled Opublikowano 23 Lutego 2020 #1 Opublikowano 23 Lutego 2020 Dzień dobry Zamierzam zmienić ogrzewanie domu z kotła na ekogroszek na kocioł gazowy + rozbudowa ogrzewania podłogowego na parterze. Ogrzewanie mam mieszane tj. parter podłogówka (kuchnia, przedpokój) i grzejniki (dwa pokoje) oraz grzejniki na piętrze +CWU. Po rozbudowie, na całej powierzchni parteru będzie podłogówka ( 6 obwodów) i pozostaną grzejniki z termostatami w dwóch pokojach na ewentualne szybkie dogrzanie (termostatami). Na piętrze będą tylko grzejniki. Zamierzam zastosować kocioł TERMET GOLD PLUS 20kW z zasobnikiem Termet 140l. Dom o powierzchni 120m (ściana trójwarstwowa a w środku 8 cm styropianu). Czy kocioł TERMET GOLD PLUS to dobry wybór? Jeśli nie to co proponujecie? Na co mam jeszcze zwrócić szczególną uwagę aby to mieszane ogrzewanie działało prawidłowo (np. układ pompowo-mieszający, rozdzielacze). Z góry dziękuję za pomoc :)
WENTOR Opublikowano 26 Marca 2020 #2 Opublikowano 26 Marca 2020 Tutaj załączamy schemat z 3 obiegami. 2x CO + CWU.
sambor Opublikowano 26 Marca 2020 #3 Opublikowano 26 Marca 2020 Ten tech to proteza, steruje kotłem na zasadzie on/off A z drugiej strony kto , oprócz sprzedawcy, słyszał o takim kotle? enerwa - co ko kuźwa jest? Kolejny turek albo inny wytwór krajów 3-ciego świata.
WENTOR Opublikowano 27 Marca 2020 #4 Opublikowano 27 Marca 2020 Ten Tech to jest przykład, jedno z rozwiązań. Mamy też oryginalny sterownik, który steruje obiegami w domu i komunikuje się z kotłem za pomocą protokołu OpenTherm. Co do marki Warmhaus to rzeczywiście jest to nowy produkt na rynku i nie każdy jeszcze o niej słyszał. Minerwa i Enerwa to ciekawe urządzenia i warto im się przyjrzeć.
HarryH Opublikowano 27 Marca 2020 #5 Opublikowano 27 Marca 2020 W Turcji produkowane są samochody większości marek świata. Nie nazwałbym tego 3 światem.
WENTOR Opublikowano 27 Marca 2020 #6 Opublikowano 27 Marca 2020 Dokładnie @HarryH co miałoby być w tym złego. Powiem więcej, znane markowe firmy też produkują / składają swoje produkty w tych krajach, gdzie im się to bardziej opłaca. Tak, kotły Warmhaus są produkowane w Turcji. Czy to źle? Dodatkowo, proszę zobaczcie. Kocioł produkowany w Turcji z wykorzystaniem najlepszych europejskich komponentów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.