Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Urządzam właśnie biuro w mieszkaniu w starym, wolnostojącym domu (dom ma 3 mieszkania, podpiwniczony, poddasze nieużytkowe, budynek z lat 40-tych, cegła). Wymieniam okna na nowe (plastiki), robię też elewacje i ocieplenie, ok. 12 cm styropian. Mieszkanie (biuro) ma 60m2, 3 pokoje, leżące w zasadzie w linii prostej (amfilada). W mieszkaniu tym mam wyłącznie prąd (220V) + dwa stare, wielkie piece, których oczywiście chciałbym się pozbyć (piece mają zapewne za sobą wyjścia kominowe). Planuję też położenie nowej podłogi więc w grę wchodzi np. ogrzewanie w podłodze (jeśli warto). W biurze nie planuję łazienki - będzie wyłącznie kibelek (nie potrzeba ciepłej wody) + mikro kuchnia, gdzie na dobrą sprawę wystarczy mały przepływowy ogrzewacz wody - mycie rąk i szklanek).

I teraz mój dylemat: jak najefektywniej ogrzać taką powierzchnię? Biuro będzie czynne od PN do PT w godź. 9:00-19:00. Weekendy wolne więc może być tam dużo zimniej (zalecana jakaś automatyka).

Bardzo dziękuję za wszystkie pomysły.

Pozdrawiam,

KK

Opublikowano

jesli to biuro to polecam klimatyzator z pompą ciepła typu split lub podsufitowy

spokojnie sobie da rade z grzaniem w zimie i jednoczescnie z klimatyzacja latem

tylko jedno ale jest przy tego typu rozwiązaniu ze w przypadku spadku temp zewnetrznej ponizej -15st trzeba sie dogrzewac zwykłym grzejnicznkiem ale takich mrozów mamy kilka dni w roku

takze polecam tego typu rozwiazanie a koszty eksploatacji sa podobne do spalania gazu ziemnego

Opublikowano
Urządzam właśnie biuro w mieszkaniu w starym, wolnostojącym domu (dom ma 3 mieszkania, podpiwniczony, poddasze nieużytkowe, budynek z lat 40-tych, cegła). Wymieniam okna na nowe (plastiki), robię też elewacje i ocieplenie, ok. 12 cm styropian.

12cm to minimum żeby spełnić obecną normę U<0,3 dla ścian, ale nie jest to optimum ekonomiczne. Przy dzisiejszej niskiej cenie styropianu i zamiarze ogrzewania prądem opłaci ci się nawet dołożenie tych 8zł/m2 i izolacja 20cm.

Opublikowano

no fakt ze przeoczyłem ten fakt izolacji, ale na stare mury to polecam wełne, a nie styropian

Opublikowano

Dzieki za informacje. Zapomniałem dodać jeszcze, że instalacje chciałbym zrobić dość tanio (i szybko), a koszty ogrzewania będą dzielone na 4 osoby (podwynajem powierzchni biurowej dla znajomych).

Obawiam się, że klimatyzator z pompą ciepła to rozwiązanie dość drogie, prawda?

Opublikowano

pojecie wzgledne ,jesli chodzi o markowy sprawdzony sprzet tookoło 6-8tys trzeba liczyc jesli to drogo to pozostaja grzejniki elektryczne co prawda za 200zł estetyczny sie kupi ale eksploatacja to dopiero bedzie drogo

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Byłem ostanio w firmie zajmującej się ogrzewaniem elektrycznym (jak widzicie cały czas drążę temat, bo remont biura mi sie przeciąga). Facet zaproponował ogrzewanie podłogowe. Obliczył mi instalację 6,12kW położoną na 50m2 - wyszło za całość w granicach 3500 zł brutto (przewody, programowalny sterownik z dwoma czujnikami tmp., siatka do instalacji, itp.). Oczywiście do tego dojdzie robocizna oraz izolacja podłogi (styropian ok. 5-10 cm). Budynek jest podpiwniczony. Postanowiłem też, że wykorzystam przewód kominowy i postawię jakąś nowoczesną kozę (ok. 10kW) w celach dekoracyjnych, ale w której będę grzał jak będzie naprawdę zimno. Myślałem o czymś takim: http://www.uniflam.pl/?p0=15&p1=2&o=34.

Czy wg Was takie rozwiązanie kompleksowe ma sens?