Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie grzejniki wybrać?

smiley34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie obliczenie było bardzo proste. W projekcie  miałem podane parametry  grzewcze  dla każdego pomieszczenia  dla parametru 75/65  - moc grzewcza  każdego grzejnika. . W oparciu o  moc jaka była mi potrzebna dla każdego pomieszczenia  dla parametru 55/45 dobrałem grzejniki  o takiej samej mocy . Czyli  jeżeli  np.  dla 75/65 grzejnik miał np. 800 W  i wielkość powiedzmy 60 cm to dla 55/45 ma on  wielkość 90 cm   lub wybierałem o takiej samej wielkości ale  grubszy w innej linii grzejników  czyli zamiast profilu V22  kupiłem profil V33  lub zamiast V11  zamawiałem V22.

Wszystko dobrałem OK bo cały system działa prawidłowo.

Opublikowano

Dobierałem grzejnik do pokoju 18m2

Stare budownictwo, okna wymienione, gruby mur docieplony 5cm styropian

Przyjąłem zapotrzebowanie na ciepło 80W/m2

18 x 80 = 1440 W

dobieram grzejnik Purmo:  dla zasilania 75*C pasuje C22 600x900  (najbliższy wymiar na +) ale ponieważ planuję zasilać kotłem kondensacyjnym czyli 50*C  muszę moc przemnożyć   x2

Purmo podaje moc również dla 55*C - najbliższy wymiar C22 600 x 1800 . Mam parapet 210cm a więc się zmieści.

Lub krótszy ale grubszy  C33 600 x 1400   ( z nadmiarem) ale ten odstaje od ściany 18 cm

Myślę że opisałem to dość obrazowo....

Opublikowano

Ostatnio dobieraliśmy płytowe do ogrzewania gazowego w starej kamienicy. Sugerowałem się ciepłowłaściwie, patrzyłem na moc przy zasilaniu 55* i wyszło bardzo dobrze. Praktycznie 36* przy obecnej "zimie" wystarcza aby w domu było bardzo ciepło.

Opublikowano
14 minut temu, eliks napisał:

Ostatnio dobieraliśmy płytowe do ogrzewania gazowego w starej kamienicy. Sugerowałem się ciepłowłaściwie, patrzyłem na moc przy zasilaniu 55* i wyszło bardzo dobrze. Praktycznie 36* przy obecnej "zimie" wystarcza aby w domu było bardzo ciepło.

Dobierając grzejniki przyjmowałeś je jakoś znacznie mocniejsze niż wyszło?

Opublikowano

Ja już nie pamiętam jak to było, ale raczej nic tam nie dodawałem. Znajdź kaloryfery, zobacz jaką mocą dysponują na 55* a policz i zobacz jak to będzie wyglądać.

Opublikowano

Osobiście mam 150m2 domu i piec na ekogroszek od lata. Mam zainstalowane 96 żeberek aluminiowych oraz 28m2 podłogówki w łazienkach i kuchni. Przy obecnej zimie i -5 za oknem grzejniki na zasileniu miały max 40 stopni a na powrocie może 25stopni.

Mały przepływ pompa na 1 biegu, zawór 4 drożny ustawiony w połowie a na piecu 55 stopni.

Przy -25 stopniach wystarczyło by odkręcić zawór na 7-8 i ewentualnie pompę przełączyć na 2 bieg aby zaczęły grzać większą powierzchnią.

Większe grzejniki umożliwiają stosowanie małych temperatur co powoduję że ruch konwekcyjny będzie mniejszy i ściany przy grzejnikach nie będą się znacznie bardziej brudzić.

Opublikowano

No właśnie wczoraj próbowałem to liczyć, ale wychodzą dość zróżnicowane wyniki, od 650W do nawet 850W (pokój 15m, okno balkonowe, okno zwykle, i kawałeczek skosu, w najniższym punkcie 1,4m) 

Opublikowano
4 minuty temu, smiley34 napisał:

od 650W do nawet 850W

Daj grzejnik C22 lub CV22  600x1000  i będzie dobrze

Nie stresuj się  bo po aptekarsku nigdy nie da się policzyć, zbyt wiele zmiennych, nawet to ile razy/dziennie drzwi otwierasz.... :D

Jak dasz górną granicę to przykręcić zawsze masz możesz ale jak za mało to może być tak że przy dużym mrozie nie będzie z czego rozkręcić.....

Opublikowano
4 godziny temu, smiley34 napisał:

No właśnie wczoraj próbowałem to liczyć, ale wychodzą dość zróżnicowane wyniki, od 650W do nawet 850W (pokój 15m, okno balkonowe, okno zwykle, i kawałeczek skosu, w najniższym punkcie 1,4m) 

No to za mało Ci wyszło. Jak kolega pisał wyżej, większy zawsze na termostacie przykręcisz a jak za małe jest problem.

Opublikowano
1 minutę temu, eliks napisał:

No to za mało Ci wyszło

W ogrzewnictwie nie ma pojęcia za mały lub za duży.

Jest pojęcie dostosowany do danej temp zasilania - jeżeli obliczony grzejnik będzie "za duży" to może być zasilany niższą temp wody. jak będzie "za mały" to aby zapewnic daną temp w pomieszczeniu musi być zasilany wyższą temp wody.

Jeżeli temp wody w kotle przekroczy punkt kondensacji sprawność grzania spada i tu trzeba sobie to przeliczyć co się opłaca i odpowiednio dobrać grzejniki.

Opublikowano

No może i nie ma za mały, za duży, przewymiarowany ale sens wypowiedzi jest dokładnie taki sam.

Opublikowano

Trzeba pamiętać, że grzejniki typu 33 mają sporą głębokość i szczególnie w domu wyglądają, przynajmniej dla mnie, źle.

Opublikowano

Jak jest wnęka po starych żeliwnych grzejnikach to 33 jak znalazł, ale w nowym budownictwie na płaskiej ścianie praktycznie bez parapetu , trochę walą po oczach

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

No to za mało Ci wyszło. Jak kolega pisał wyżej, większy zawsze na termostacie przykręcisz a jak za małe jest problem.

Mało? To ile powinno wyjść? Na stronie regulus.com.pl wychodzi mi około 750W, a obliczenia wydają się sensowne, przynajmniej na podstawie wptowadzsnyvh zmiennych. 

Wiadomo, że wtedy wzięło by się trochę większy, ale tak jak wcześniej była mowa o przewymiarowaniu o 2 czy nawet 3 razy to już by musiały być ogromne grzejniki, a znowu pomieszczenie nie jest duże. 

Opublikowano

To masz zapotrzebowanie na moc grzewczą, dodaj do tego jakieś 25% na błędy kalkulacji i wykonania samego domu i masz 50W/m2 , z katalogu grzejników dla np pokoju 10m2 (500W mocy grzejnej)  masz :

dla zasilania 75/55C i temp 20C  - grzejnik 22 dł 0,4m wys 0,6 m

dla zasilania 55/45C i temp 20C - grzejnik 22 dł 0,8m wys 0,6 m

dla zasilania 45/40C i tem 20C - grzejnik 22 dł 1m wys 0,6m

Te wielkości są dla grzejników Kermi X2, jakbyś chciał mieć takie grzejniki w łazience (24C) to trzeba je dodatkowo zwiększyć o jakieś 20%

Purmo powinno wyjść bardzo podobnie

Opublikowano

To zależy gdzie ten korytarz jest i jak się to niego mają otaczające pomieszczenia np czy to przestrzeń otwarta czy korytarz jest odcinany od nich?

Czy to piętro czy parter?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.